12 Ιουνίου 1897: Κατοχυρώθηκε η πατέντα του ελβετικού σουγιά
Το πολυεργαλείο τσέπης
Απαραίτητο αξεσουάρ για στρατιώτες, κατασκηνωτές και λάτρεις της περιπέτειας και των εξερευνήσεων. Τα επιμέρους εργαλεία του διπλώνουν και κλείνουν μέσα στη λαβή όταν δεν χρησιμοποιούνται. Είναι αρκετά ελαφρύ και μικρό, για να χωρά στην τσέπη.
Εμπνευστής του ήταν ο Ελβετός επιχειρηματίας, Καρλ Έλσενερ, ο οποίος διαπίστωσε προς απογοήτευσή του ότι οι σουγιάδες τσέπης που µέχρι τότε προµηθευόταν ο ελβετικός στρατός ήταν κατασκευασµένοι στη Γερµανία.
Το 1884, ίδρυσε μία επιχείρηση που αργότερα έγινε γνωστή ως Victorinox και κατοχύρωσε την εφεύρεσή του, με σήμα την ασπίδα και τον ελβετικό σταυρό στο κέντρο της, επειδή στην αγορά είχε εισέλθει η ανταγωνιστική εταιρεία Wenger.
Victorinox και Wenger συνυπήρξαν έως το 2005, όταν η πρώτη εξαγόρασε τη δεύτερη. Κάθε χρόνο η Victorinox προμηθεύει με δεκάδες χιλιάδες κομμάτια τον ελβετικό στρατό και η λοιπή παραγωγή της διατίθεται ελεύθερα στο εμπόριo.
Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που κατασκευάζουν παραλλαγές του δημοφιλούς πολυεργαλείου τσέπης.
12 Ιουνίου 1929: Γεννήθηκε η Άννα Φρανκ
“Αγαπητή Κίττυ”
Το κορίτσι σύμβολο του Ολοκαυτώματος που έμεινε στην ιστορία για το ημερολόγιό της, το οποίο κρατούσε κατά την παραμονή της οικογένειας της σε ένα κρησφύγετο στο Άμστερνταμ.
Πούλησε πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε σχεδόν 70 γλώσσες.
Ξεκινούσε κάθε καινούργια καταχώρηση με τη φράση “Αγαπητή Κίττυ” και έγραφε με ψευδώνυμα, για να προστατεύσει τον εαυτό της και τους δικούς της.
Ξαναέγραψε το ημερολόγιό της αφού άκουσε μια εκπομπή του BBC και έπαιρνε βαλεριάνα, για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη από τον εγκλεισμό και τη ζοφερότητα του Β’ Παγκοσμίου.
“Περιπλανιέμαι από δωμάτιο σε δωμάτιο, ανεβοκατεβαίνω τις σκάλες και αισθάνομαι σαν ένα ωδικό πουλί, τα φτερά του οποίου έχουν σκιστεί και που συνεχίζει να εκτοξεύεται στα κάγκελα του σκοτεινού κλουβιού του“, έγραψε σε μία από τις σελίδες του ημερολογίου.
Η Άννα Φρανκ πέθανε από τύφο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Mπέργκεν-Mπέλσεν, μαζί με τη μεγαλύτερη αδερφή της, Μάργκοτ.
Η επίσημη ημερομηνία θανάτου που έδωσε η ολλανδική κυβέρνηση για την Άννα και τη Μάργκοτ Φρανκ είναι η 31η Μαρτίου 1945. Όμως το ενδεχόμενο να πέθαναν ένα μήνα πριν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Διαβάστε 10 πληροφορίες για την Άννα Φρανκ και το ημερολόγιό της στο παρακάτω άρθρο:
12 Ιουνίου 2004: Η πρώτη νίκη της Ελλάδας στο Euro του 2004
Η αρχή του ονείρου
Η Εθνική αναμετρήθηκε στην πρεμιέρα με τη διοργανώτρια Πορτογαλία, στο στάδιο Dragao του Οπόρτο και με δύο γκολ του Γιώργου Καραγκούνη (7’) και του Άγγελου Μπασινά (51’), έκανε τη μεγάλη έκπληξη.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μείωσε σε 2-1 στις καθυστερήσεις του αγώνα, αλλά δεν ήταν αρκετό, για να “γυρίσει” το ματς. Η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ πέτυχε την πρώτη της νίκη στο τουρνουά που, περίπου ένα μήνα μετά, θα κατακτούσε και θα έκανε όλους τους Έλληνες κι όχι μόνο να παραληρούν.
Επίσης ήταν η πρώτη νίκη της Ελλάδας στην ιστορία του θεσμού. Την πρώτη φορά που συμμετείχε σε τελική φάση Euro, το 1980, αποκλείστηκε με δύο ήττες και μία ισοπαλία από τους ομίλους.
Δείτε παρακάτω τα στιγμιότυπα της μεγάλης νίκης με 1-2 εναντίον της Πορτογαλίας στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του Euro 2004:
12 Ιουνίου 1910: Γεννήθηκε η ηθοποιός, Μαρίκα Κρεβατά
Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο σε πολύ νεαρή ηλικία, κοντά στη Μαρίκα Κοτοπούλη. Πήρε μέρος σε πολλές επιθεωρήσεις και διακρίθηκε σε οπερέτες χάρη στην εξαιρετική της φωνή.
Έπαιξε σε κάμποσες ταινίες και ερμήνευσε ρόλους, όπως τη μαμά της Αλίκης στο “Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο“, τη χαρτοπαίχτρα στον “Ηλία του 16ου” και τη συνδικαλίστρια μάνα στην “Κόμησσα της Φάμπρικας“.
Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή της Μαρίκας Κρεβατά στο ακόλουθο αφιέρωμα της “ΜτΧ”:
12 Ιουνίου 1920: Πέθανε ο Νικόλαος Ζορμπάς
Έλληνας στρατιωτικός που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Στρατιωτικού Συνδέσμου και ηγήθηκε του Κινήματος στο Γουδί, στις 15 Αυγούστου 1909.
Επίσης, πολέμησε ως αντισυνταγματάρχης στον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, αλλά τέθηκε σε διαθεσιμότητα, διότι διαφώνησε με τον διάδοχο Κωνσταντίνο Α’.
Επί κυβερνήσεων Χαρίλαου Τρικούπη, ο Νικόλαος Ζορμπάς διετέλεσε προσωπάρχης στο Υπουργείο Στρατιωτικών (1882-1885 και 1887-1891) και δίδαξε πυροβολική στη Σχολή Ευελπίδων, από την οποία είχε αποφοιτήσει.
12 Ιουνίου 1922: Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Καπ
Πρώσος πολιτικός, ο οποίος προσπάθησε να ανατρέψει τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και να επαναφέρει τη μοναρχία στη Γερμανία. Με λίγα λόγια, επεδίωκε να ακυρώσει τα αποτελέσματα της Γερμανικής Επανάστασης του 1918-1919.
Το πραξικόπημα που οργάνωσε εκδηλώθηκε στις 13 Μαρτίου 1920 στο Βερολίνο. Ωστόσο, μία γενική απεργία των εργατικών συνδικάτων και η άρνηση των δημοσίων υπαλλήλων να ακολουθήσουν τις εντολές του Καπ οδήγησαν στην αποτυχία του πραξικοπήματος τέσσερις ημέρες μετά.
Ο Πρώσος πραξικοπηματίας αυτοεξορίστηκε για δύο χρόνια στη Σουηδία προτού επιστρέψει στη Γερμανία, για να δικαστεί. Πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση στη Λειψία, σε ηλικία 63 ετών.
12 Ιουνίου 1924: Γεννήθηκε ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος
Ρεπουμπλικάνος πολιτικός που υπηρέτησε ως 41ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από το 1989 έως το 1993.
Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, δραστηριοποιήθηκε ως επιχειρηματίας στον χώρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας και υπήρξε διευθυντής της CIA (1976-1977).
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Μπους κατατρόπωσε τον ιρακινό στρατό του Σαντάμ Χουσέιν. Η δημοτικότητά του αυξήθηκε, αλλά δεν εξασφάλισε δεύτερη προεδρική θητεία, γιατί δεν τήρησε την υπόσχεσή του για μη επιβολή νέων φόρων. Ηττήθηκε στις εκλογές του 1992 από τον Δημοκρατικό, Μπιλ Κλίντον.
Ακόμη, επί οκτώ χρόνια (1981-1989) ο Τζορτζ Μπους διετέλεσε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπό την ηγεσία του Ρόναλντ Ρήγκαν. Πέθανε σε ηλικία 94 ετών και πρόλαβε να δει πλανητάρχη το γιο του, Τζορτζ Μπους τον νεότερο για δύο τετραετίες (2001-2009).
12 Ιουνίου 1987: Η Εθνική Ελλάδος προκρίθηκε στον τελικό του Eurobasket
Η Εθνική του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Φασούλα και του Χριστοδούλου επικράτησε με 81-77 της Γιουγκοσλαβίας των Ντράζεν Πέτροβιτς, Τόνι Κούκοτς και Ζάρκο Πάσπαλι και προκρίθηκε στο μεγάλο τελικό εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Νίκος Γκάλης σκόραρε 30 πόντους, αλλά καθοριστική ήταν και η συμβολή του Φάνη Χριστοδούλου, ο οποίο πέτυχε 18 πόντους. Οι Έλληνες “έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας” και το καλύτερο δεν είχε ακόμη συμβεί.
Δείτε τον ημιτελικό εναντίον της Γιουγκοσλαβίας στο παρακάτω βίντεο:
12 Ιουνίου 1996: Η αναγνώριση της φέτας και άλλων ελληνικών προϊόντων ως ΠΟΠ
Η φέτα, το κασέρι, πολλά είδη γραβιέρας και ορισμένα λάδια αναγνωρίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).
12 Ιουνίου 2003: Πέθανε ο Γκρέγκορι Πεκ
Ένας πραγματικός gentleman
Υπήρξε ένας από τους πιο διάσημους και γοητευτικούς ηθοποιούς του παλιού Χόλιγουντ (1930-1960). Υποδύθηκε κυρίως ρόλους “καλού” και “όμορφου” και έπαιξε σε αρκετές θεατρικές παραγωγές πριν καθιερωθεί στο σινεμά.
Διακρίθηκε σε ταινίες όπως “Διακοπές στη Ρώμη” με συμπρωταγωνίστρια την Όντρεϊ Χέπμπορν (1953), “Τα κανόνια του Ναβαρόνε“, όπου πήρε μέρος και η Ειρήνη Παππά (1961) και “Σκιές και σιωπή” (1962), όπου κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Προτάθηκε άλλες τέσσερις φορές για το συγκεκριμένο βραβείο.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου έχει κατατάξει τον Γκρέγκορι Πεκ 12ο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους άνδρες σταρ όλων των εποχών.
Διαβάστε στον ακόλουθο σύνδεσμο για τη συνάντηση του Γκρέγκορι Πεκ με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία τον αποκάλεσε “gentleman”:
Ειδήσεις σήμερα:
- Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων.Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται. Πτώσεις δέντρων και στα Τρίκαλα
- Ο Πούτιν ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik. «Δεν μπορεί να αναχαιτιστεί»
- Καραμανλής. «Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας». Τι είπε για την διαγραφή Σαμαρά
- Κινηματογραφική ληστεία σε μουσείο της Γαλλίας. Έκλεψαν «εθνικό θησαυρό» 7 εκατ. ευρώ και παγίδευσαν τα περιπολικά με καρφιά
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ