Σήμερα γιορτάζουν οι Θαλής, Θαλλός, , Θάλλεια, Θάλλω, Θεοδώρα, Σαβίνα, Ζαμπία, Σωφρόνιος και Σωφρονία.
11 Μαρτίου 1669: Εξερράγη το ηφαίστειο της Αίτνας, σκοτώνοντας 15.000 ανθρώπους
Μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας, η έκρηξη του ηφαιστείου κατέστρεψε ολοκληρωτικά την πόλη Νικολόσι και άλλους οικισμούς. Η ροή της λάβας, η οποία κάλυψε περιοχή έκτασης 37-40 χιλιομέτρων, άλλαξε ριζικά τη μορφολογία του ηφαιστείου.
11 Μαρτίου 1921: Γεννήθηκε ο Άστορ Πιατσόλα
Ήταν συνθέτης του τάνγκο και μπαντονεονίστας. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους λατινοαμερικάνους συνθέτες του 20ου αιώνα. Στις 3 Ιουλίου 1990, συμμετείχε σε συναυλία στο Ηρώδειο με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, που διηύθυνε ο Μάνος Χατζιδάκις. Προς τιμήν του, το αεροδρόμιο στο Μαρ ντελ Πλάτα έχει πάρει το όνομά του.
11 Μαρτίου 1922: Γεννήθηκε ο Κορνήλιος Καστοριάδης
Ο φιλόσοφος, οικονομολόγος και ψυχαναλυτής ξεκίνησε να ασχολείται με την φιλοσοφία από την ηλικία των 11. Πριν ακόμα ενηλικιωθεί, συμμετείχε σε παράνομη κομμουνιστική οργάνωση και φυλακίστηκε από τη δικτατορία του Μεταξά.
Όταν αφέθηκε ελεύθερος, γράφτηκε επισήμως στο ΚΚΕ το 1941, αλλά σύντομα αποχώρησε από το κόμμα. Το 1945 ταξίδεψε για σπουδές στο Παρίσι, όπου τελικά έμεινε μόνιμα. Το 1970 απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα και μπορούσε πλέον να εκδίδει τα κείμενά του επώνυμα. Μέχρι τότε αναγκαζόταν να χρησιμοποιεί ψευδώνυμα.
Είχε πει: «Στο μέτρο που μπορώ να ξέρω κάτι, είναι ότι η πολιτική ζωή του ελληνικού λαού τελειώνει περίπου το 404 π.Χ. Μιλώ για την πραγματική πολιτική ζωή του λαού ως αυτόνομου παράγοντα. Δεν μιλώ για μάχες για αυτοκράτορες για Μεγαλέξανδρους και Βασίλειους Βουλγαροκτόνους. Μετά τον 5ο π.Χ. αιώνα και την αυτοκυβέρνηση του λαού στις δημοκρατικές πόλεις, η ελληνική ελευθερία πεθαίνει. Οι ελληνικές πόλεις γίνονται υποχείριες των βασιλέων της Μακεδονίας».
11 Μαρτίου 1926: Γεννήθηκε ο Τόμας Σταρζλ
«Ο πατέρας των σύγχρονων μεταμοσχεύσεων»
Ήταν χειρουργός που έκανε τις πρώτες μεταμοσχεύσεις ανθρώπινου ήπατος. Ανέπτυξε μεθόδους που βοήθησαν στη συντήρηση των οργάνων που προορίζονταν για την εγχείρηση. Η πρώτη μεταμόσχευση που πραγματοποίησε ήταν το 1963.
11 Μαρτίου 1949: Πέθανε ο Αλέξανδρος Χαραλάμπης
Υπήρξε στρατιωτικός που συμμετείχε στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 και στους Βαλκανικούς. Επί κυβερνήσεως Ζαΐμη, από τις 26 Απριλίου έως 14 Ιουνίου του 1917 ήταν υπεύθυνος του Υπουργείου Στρατιωτικών.
Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, του ζητήθηκε να αναλάβει το Υπουργείο Στρατιωτικών στην κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη. Ο Ζαΐμης έλειπε στο εξωτερικό και διόρισε προσωρινό πρωθυπουργό τον Σωτήρη Κροκίδα, ο οποίος έμενε στο Κιάτο. Έτσι, μέχρι να ταξιδέψει στην Αθήνα, η Επαναστατική Επιτροπή όρισε τον Αναστάσιο Χαραλάμπη πρωθυπουργό στις 16 Σεπτεμβρίου 1922. Την επόμενη ημέρα εγκατέλειψε το αξίωμα και ανέλαβε ο Κροκίδας.
11 Μαρτίου 1954: Γεννήθηκε ο Σάκης Μπουλάς
Ηθοποιός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός. Όταν ήταν μικρός, οι γονείς του τον συμβούλευαν να γίνει δικηγόρος, όμως είχε άλλα σχέδια.
Συνεργάστηκε σχεδόν 12 χρόνια με τον Θάνο Μικρούτσικο. Όμως η κοινή του πορεία με τον Ζουγανέλη στο “Αχ Μαρία”, ήταν αυτή που τον σημάδεψε καλλιτεχνικά και τον έκανε γνωστό στο αθηναίικό κοινό. Η Ελλάδα τον έμαθε από τους ρόλους του, σε τηλεοπτικές σειρές, που έγιναν όλες επιτυχία. Ως τραγουδιστής είχε απεριόριστες δυνατότητες και ερμήνευσε μοναδικά, δύσκολα τραγούδια όπως το Caruso, του Λούτσιο Ντάλα.
11 Μαρίου 1955: Πέθανε ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ
Το καλοκαίρι του 1928, ο σκωτσέζος βιολόγος, που ήταν γνωστός για την ακαταστασία του, δεν καθάρισε το εργαστήριό του πριν φύγει για διακοπές. Όταν επέστρεψε βρήκε μερικά από τα πιάτα στα οποία καλλιεργούσε μικροοργανισμούς, να έχουν μουχλιάσει. Εξετάζοντάς τα πριν τα πετάξει, ανακάλυψε ότι σε ένα από αυτά η μούχλα είχε καταστρέψει τα καλλιεργούμενα βακτηρίδια.
Έτσι, συνειδητοποίησε ότι η μούχλα αποτελεί είδος μύκητα, το πενικίλιο. Έχει σώσει αμέτρητες ζωές.
11 Μαρτίου 1978: Πέθανε η Σοφία Βέμπο
Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, με τα τραγούδια της βοηθούσε τη ψυχολογία των πολιτών και φαντάρους να αποκτήσουν θάρρος και να αντιμετωπίσουν τον εχθρό στο μέτωπο.
Το «Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά» υπήρξε η αφετηρία του μεγάλου έρωτα της Σοφίας και τον κορυφαίος στιχουργό Μίμη Τραϊφόρου. Ο ίδιος είχε αναφέρει: «Ήμουν γεμάτος δέος απέναντι σ’ αυτή τη γυναίκα. Γιατί το μόνο που σου επέτρεπε ήταν να τη σέβεσαι. Δεν τολμούσα να σηκώσω τα μάτια μου να την κοιτάξω»
Την περίοδο της κατοχής, ένα βράδυ, καθώς επέστρεφε από την παράσταση στο θέατρο, την πλησίασε ένας Ιταλός και τη χτύπησε δυνατά με μια σιδερογροθιά. Γνώριζε ότι ήταν η τραγουδίστρια της νίκης στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας. Η φθηνή του εκδίκηση, δεν άλλαξε ούτε μια σειρά από το “Κορόιδο Μουσολίνι”.
11 Μαρτίου 1978: Έγινε έκρηξη στον κινηματογράφο «Έλλη»
Κατά τη διάρκεια προβολής της σοβιετικής ταινίας «Ουράνιο Τόξο», εξερράγη βόμβα που τρομοκράτησε 100 θεατές και υπαλλήλους. 18 άτομα, στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας, τραυματίστηκαν, τρεις εκ των οποίων πολύ σοβαρά. Η ταινία αφορούσε τη ζωή των κατοίκων ενός χωριού στην Ουκρανία, το οποίο έχει καταληφθεί από τους Ναζί. Η τρομοκρατική επίθεση αποδίδεται σε παράγοντες της ακροδεξιάς.
11 Μαρτίου 2011: Έγινε σεισμός 8,9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
Ο μεγαλύτερος των τελευταίων 140 ετών
Ο «εγκέλαδος» που χτύπησε την Ιαπωνία προκάλεσε τσουνάμι 10 μέτρων, με αποτέλεσμα 15.894 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 6.152 να τραυματιστούν και 2.562 να αγνοούνται. Επιπλέον, εξερράγη ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα το οποίο είχε ως συνέπεια διαρροή ραδιενέργειας. Αποτέλεσε το δεύτερο πιο σοβαρό πυρηνικό ατύχημα μετά από αυτό του Τσερνομπίλ το 1986.
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr