11 Μαΐου 1990: Πέθανε ο λαϊκός τραγουδιστής, Στράτος Διονυσίου
«Φίλε έφυγε ο Στράτος και παρέλυσε το κράτος»
Μία ημέρα πριν φύγει από τη ζωή, από ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, ηχογράφησε τραγούδια για το νέο του δίσκο και τραγούδησε στο μαγαζί του «Στράτος».
Αυτοδίδακτος ερμηνευτής που ηχογραφούσε σχεδόν με την πρώτη τα τραγούδια. Λάτρης του ιπποδρόμου, έκανε φυλακή για υπόθεση ναρκωτικών και, παρά την αμφισβήτηση, έκανε νέα καριέρα με μεγάλες επιτυχίες.
Το τραγούδι “Bρέχει φωτιά στη στράτα μου” είναι η πιο διαχρονική του επιτυχία.
Διαβάστε 10 πληροφορίες για τον Στράτο Διονυσίου στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Ακούστε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του στο παρακάτω βίντεο:
11 Μαΐου 330: Τα εγκαίνια της Νέας Ρώμης
Αφότου ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας, Κωνσταντίνος Α’ επικράτησε του αντιπάλου του, Λικίνιου και έγινε μονοκράτορας, μετέφερε την πρωτεύουσα από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη, που τότε ονομαζόταν Βυζάντιο.
Ο Κωνσταντίνος ανοικοδόμησε την νέα Βασιλεύουσα, σύμφωνα με το ρυμοτομικό σχέδιο της Ρώμης. Κατασκεύασε νέα τείχη και επιβλητικές λεωφόρους, τη «στόλισε» με λαμπρά έργα τέχνης, το Ιερόν Παλάτιον, το κτήριο της Συγκλήτου και άλλα δημόσια κτίρια, όπως εκκλησίες, λουτρά και δεξαμενές.
Η τοποθεσία δεν επιλέχθηκε τυχαία. Εκεί οδηγούσαν οι δρόμοι που ένωναν την Ευρώπη με την Ασία, τον Εύξεινο Πόντο με το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Επιπλέον, από εκεί ο Κωνσταντίνος Α’ μπορούσε να αποκρούσει ευκολότερα τους Γότθους και τους Πέρσες.
Για να τονιστεί η συνέχεια μεταξύ της παλιάς και της νέας πρωτεύουσας, δόθηκε η ονομασία «Νέα Ρώμη». Όταν έγιναν τα εγκαίνια, η πόλη έλαβε το όνομα του ιδρυτή της: Κωνσταντινούπολη. Ήταν η αρχή μιας νέας εποχής, που στη σύγχρονη εποχή έγινε γνωστή ως Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
11 Μαΐου 1771: Γεννήθηκε η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
Η κορυφαία γυναικεία μορφή του 1821
Γεννήθηκε στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, όπου ο πατέρας της κρατείτο για συμμετοχή στα Ορλωφικά.
Το πραγματικό της όνομα ήταν Λασκαρίνα Πινότση και έμεινε στην ιστορία ως «Μπουμπουλίνα», μετά τον δεύτερο γάμο με τον σπετσιώτη καραβοκύρη, Δημήτριο Μπούμπουλη.
Τόσο ο Μπούμπουλης όσο και ο πρώτος της σύζυγος, Δημήτριος Γιάννουζας, δολοφονήθηκαν από Αλγερινούς πειρατές. Έμεινε χήρα με επτά παιδιά. Όλη την περιουσία που κληρονόμησε, τη διέθεσε στον αγώνα εναντίον των Οθωμανών.
Η Μπουμπουλίνα έγινε μέτοχος σε διάφορα εμπορικά πλοία των Σπετσών και ναυπήγησε τρία δικά της. Ένα από αυτά ήταν ο «Αγαμέμνων», μια κορβέτα 33 μέτρων και οπλισμού 18 κανονιών, η οποία θεωρείται από τα μεγαλύτερα ελληνικά πολεμικά πλοία του 1821.
Όταν η Μπουμπουλίνα αποσύρθηκε στις Σπέτσες, ο δεύτερος γιος της από τον πρώτο της γάμο, ερωτεύτηκε την Ευγενία Κούτση, κόρη Σπετσιωτών προκρίτων.
Οι Κουτσαίοι δεν ενέκριναν τον γάμο των δύο παιδιών, διότι η Μπουμπουλίνα είχε παραπέσει οικονομικά. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η Κούτση ήταν ήδη λογοδοσμένη. Την πυροβόλησε η οικογένεια της νύφης.
193 χρόνια μετά τη δολοφονία της από οικογενειακή αντιζηλία, το ελληνικό κράτος τής απένειμε τον τίτλο της Υποναυάρχου.
11 Μαΐου 1894: Η απεργία στην «Πούλμαν»
Εργαζόμενοι της εταιρείας κατασκευής βαγονιών «Πούλμαν» στο Σικάγο, κήρυξαν απεργία με αφορμή τη μείωση των μισθών τους κατά 28% και την απόλυση τριών συνδικαλιστών.
Στο πλευρό των απεργών τάχθηκαν χιλιάδες σιδηροδρομικοί, οι οποίοι μποϊκόταραν όσους συρμούς χρησιμοποιούσαν βαγόνια της «Πούλμαν».
Η απεργία διήρκεσε μέχρι τον Αύγουστο του 1894. Στο διάστημα αυτό, αναρχικοί έκαψαν εκατοντάδες βαγόνια της «Πούλμαν» και βανδάλισαν τα εργοστάσιά της. Η κατάληξη της απεργίας ήταν αιματηρή, με 30 νεκρούς και περισσότερους από 20 τραυματίες.
Η «Πούλμαν» άνοιξε ξανά τα εργοστάσιά της χωρίς την παραμικρή υποχώρηση προς τους εργαζομένους. Τους έβαλε, μάλιστα, να υπογράψουν ότι δεν θα συνδικαλιστούν.
11 Μαΐου 1904: Γεννήθηκε ο Ισπανός σουρεαλιστής ζωγράφος, Σαλβαδόρ Νταλί
Αυτός και η σύζυγός του, Γκαλά, οργάνωναν όργια στο σπίτι τους κάθε Σαββατοκύριακο. Ο Νταλί είχε παραδεχθεί ότι προτιμούσε να παρακολουθεί παρά να συμμετέχει στη σεξουαλική συνεύρεση.
Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του Νταλί, η περίεργη σχέση του με το σεξ ξεκίνησε, όταν ήταν ακόμα παιδί.
Ο πατέρας του είχε αφήσει ανοιχτό ένα βιβλίο με εικόνες από γεννητικά όργανα, που είχαν προσβληθεί από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ο μικρός Νταλί έτυχε να δει τις εικόνες με τα παραμορφωμένα όργανα και δεν τις ξέχασε ποτέ.
Αν και στα νιάτα του υποστήριζε τον κομμουνισμό, επικρίθηκε ως θιασώτης του φασισμού στα χρόνια της ανόδου του Φράνκο και ήρθε σε ρήξη με τους σουρεαλιστές.
Αποκαλούσε τους πίνακές του «ζωγραφισμένες ονειροφωτογραφίες» και ένας από τους διασημότερους είναι «Η εμμονή της μνήμης» με τα λιωμένα ρολόγια.
11 Μαΐου 1927: Ιδρύθηκε η Aμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών
Πρόκειται για την οργάνωση που, από το 1929 και κάθε χρόνο, απονέμει τα κινηματογραφικά βραβεία Όσκαρ.
11 Μαΐου 1944: Η εκτέλεση των αντιστασιακών της Ξηροκρήνης
Στη συνοικία Ξηροκρήνη της Θεσσαλονίκης, οκτώ αντιστασιακοί εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς.
Στην περιοχή των συνοικιών της Ξηροκρήνης και της Επταλόφου αναπτύχθηκε, από τις πρώτες μέρες της Γερμανικής Κατοχής, σημαντική αντιστασιακή δράση.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, στην Ξηροκρήνη υπήρχε κρησφύγετο αντιστασιακών, το οποίο όμως ανακαλύφθηκε από τους Ναζί και καταστράφηκε.
Σήμερα, στο σημείο της εκτέλεσης βρίσκεται μνημείο με τα ονόματα και τις ηλικίες των οκτώ εκτελεσθέντων:
1. Αναστάσιος Απταλίδης 30 ετών
2. Γιώργος Ζαφειριού (Φρίγκου) 26 ετών
3. Κώστας Ζαφειριού (Φρίγκου) 24 ετών
4. Ζαφείρης Ζαφειριού (Φρίγκου) 20 ετών
5. Μιχάλης Λεωντσίνης 26 ετών
6. Χρήστος Λεωντσίνης 20 ετών
7. Κώστας Ξεπαπαδάκης 20 ετών
8. Ανδρέας Χοροζάκης 20 ετών
11 Μαΐου 1946: Γεννήθηκε ο Ρόμπερτ Τζάρβικ
Αμερικανός επιστήμονας, ο οποίος, στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, δημιούργησε, μαζί με τον Βίλεμ Κολφ, την πρώτη τεχνητή καρδιά στην ιστορία: την Jarvik-7.
Αρχικά, προοριζόταν να κρατά στη ζωή καρδιοπαθείς στο νοσοκομείο ενώ περίμεναν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση.
Η πρώτη της εφαρμογή έγινε σε έναν 61χρονο οδοντίατρο, το Δεκέμβριο του 1982, και έζησε για 112 ημέρες. Ο δεύτερος άνθρωπος που δέχθηκε το μόσχευμα, ένας 52χρονος λοχίας, έζησε 620 ημέρες και ακολούθησαν κι άλλοι.
11 Μαΐου 1981: Πέθανε ο Μπομπ Μάρλεϊ
Τζαμαϊκανός τραγουδιστής και πρωτοπόρος της ρέγκε. Τραγούδησε τον έρωτα, την αγάπη και την καταπίεση των μαύρων από τους λευκούς.
Πολλά τραγούδια του, όπως το «I shot the sheriff», έγιναν ύμνος ενάντια στη διαφθορά και την αδικία. Φυλακίστηκε για κατοχή μαριχουάνας και επέζησε από απόπειρα δολοφονίας στο σπίτι του.
Το 1977, διαγνώστηκε με κακοήθες μελάνωμα στο δεξί του πόδι. Είχε την επιλογή να το ξεφορτωθεί με ακρωτηριασμό του μεγάλου δαχτύλου, όμως δεν το έκανε για θρησκευτικούς λόγους.
Ο καρκίνος εξαπλώθηκε σε όλο το σώμα του Μάρλεϊ και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 36 ετών. Τα τελευταία λόγια του προς το γιο του ήταν: «Τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν ζωή».
Διαβάστε παρακάτω δέκα μικρές ιστορίες για τον θρύλο της ρέγκε:
11 Μαΐου 1983: Απαγορεύτηκε η έξοδος από την ΕΣΣΔ στον Αντρέι Ζαχάρωφ
Νομπελίστας Ρώσος πυρηνικός φυσικός που θεωρείται ο «πατέρας» της σοβιετικής βόμβας υδρογόνου, ένα όπλο που είναι έως και 1.000 φορές φονικότερο από την ατομική βόμβα που οι Αμερικανοί έριξαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Ωστόσο, αντιτάχθηκε στον πολλαπλασιασμό των πυρηνικών δοκιμών και συγκρούστηκε με τον Σοβιετικό ηγέτη, Νικίτα Χρουστσόφ. Εξελίχθηκε, έτσι, σε έναν από τους πιο γνωστούς «διαφωνούντες», στη Σοβιετική Ένωση, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Επειδή επέκρινε την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, εξορίστηκε. Μέχρι το τέλος της ζωής του, παρέμεινε υπέρμαχος των πολιτικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μεταρρυθμίσεων στη χώρα του και υποστήριξε ανοιχτά την προσέγγιση με τις μη κομμουνιστικές χώρες.
Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή του Αντρέι Ζαχάρωφ στο ακόλουθο αφιέρωμα:
Ειδήσεις σήμερα:
- Έρχονται τα καλάθια των εορτών. Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνουν
- Πτώχευση για τη Stoli. Η βότκα και οι οικονομικές πιέσεις μετά τις ρωσικές αντιπαραθέσεις
- Κέιτ Μίντλετον. Εντυπωσιακή εμφάνιση στη νέα δημόσια εμφάνιση μετά την διάγνωσή της με καρκίνο
- Συνελήφθη 47χρονος που πιάστηκε να μαχαιρώνει σκύλο στην Κυψέλη. Σε κρίσιμη κατάσταση το ζώο
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ