10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 11 Ιουλίου. «Υπόθεση Ντρέιφους», Κεντέρης και η φονική έκρηξη στην Κύπρο

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 11 Ιουλίου. «Υπόθεση Ντρέιφους», Κεντέρης και η φονική έκρηξη στην Κύπρο

11 Ιουλίου 1576. Η “ανακάλυψη” της Γροιλανδίας από τους Βρετανούς

Κατά τη διάρκεια του εξορμητικού του ταξιδιού στον Ατλαντικό, ο βρετανός εξερευνητής Μάρτιν Φρόμπισερ είδε από μακριά στον ορίζοντα τις ανατολικές ακτές της άγνωστης ως τότε Γροιλανδίας. Προσπάθησε να το προσεγγίσει, αλλά οι πάγοι και η κακοκαιρία τον απέτρεψαν. Επέστρεψε όμως ένα χρόνο αργότερα, όποτε και κατάφερε να καταπλεύσει στις ακτές της.

Σήμερα, το νησί τοποθετείται γεωγραφικά στη Βόρεια Αμερική, αλλά πολιτιστικά, δημογραφικά και πολιτικά στην Ευρώπη. Αποτελεί αυτόνομη περιοχή και συνιστώσα χώρα του Βασιλείου της Δανίας.

11 Ιουλίου 1832. Γεννήθηκε ο Χαρίλαος Τρικούπης

Ο πατέρας του ήταν αρχηγός του Αγγλικού Κόμματος στην Ελλάδα και αργότερα διορίστηκε πρέσβης στη Μεγάλη Βρετανία. Η μητέρα του καταγόταν από την οικογένεια των Μαυροκορδάτων.

Όνειρο του Τρικούπη μεγαλώνοντας ήταν να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα. Όταν έγινε πρωθυπουργός έβαλε μπρος μεγαλεπήβολα δημόσια έργα και έκανε ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Αποξήρανε τη λίμνη Κωπαΐδα, δημιούργησε σιδηροδρομικό δίκτυο, κατασκεύασε τη διώρυγα της Κορίνθου, αναδιοργάνωσε την αστυνομία και τη Σχολή Ευελπίδων.

Όμως, όπως αποδείχθηκε, η ελληνική οικονομία δεν ήταν έτοιμη να τα αντέξει.

Οι κατασκευές χρηματοδοτούνταν με συνεχόμενα δάνεια από το εξωτερικό, τα οποία η χώρα δεν μπορούσε να αποπληρώσει.

Το 1892 ο Τρικούπης επέβαλε βαριά φορολογία και μέτρα λιτότητας, με αποτέλεσμα η κοινή γνώμη να ταχθεί σύσσωμη εναντίον του. Έτσι, το 1893 κήρυξε πτώχευση.

11 Ιουλίου 1934. Γεννήθηκε ο Τζόρτζιο Αρμάνι

Θεωρείται ένας από τους πλέον επιτυχημένους σχεδιαστές παγκοσμίως, με ετήσιο τζίρο που ξεπερνά το 1,5 δισ. δολάρια. Ο «πάπας της μόδας» είναι ιδρυτής και παραμένει μοναδικός μέτοχος του ομώνυμου οίκου, αφού έχει αρνηθεί πολλές φορές να πουλήσει ακόμα και ένα μικρό μερίδιο της αυτοκρατορίας του. Θέλει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για κάθε επιχειρηματική κίνηση. Έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με τα ακριβά ανδρικά κοστούμια και τη διακόσμηση καλών ξενοδοχείων.

Όταν ήταν παιδί, έζησε τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στα 9 του, τραυματίστηκε σοβαρά από μία έκρηξη και πέρασε έξι βδομάδες στο νοσοκομείο. Έφτασε πολύ κοντά στον θάνατο και προσωρινά τυφλώθηκε.

“Δεν το συνειδητοποίησα τότε. Έκλεισα τα μάτια μου και δεν τα ξανάνοιξα για 20 μέρες. Μύριζα τις ανθισμένες φλαμουριές στον κήπο του νοσοκομείου, αλλά δεν τις έβλεπα. Ήταν δύσκολο για μένα γιατί δεν ήταν σίγουροι αν θα μπορούσα ποτέ να ξαναδώ».

11 Ιουλίου 1935. Πέθανε ο Άλφρεντ Ντρέιφους

Το όνομα του Γαλλοεβραίου αξιωματικού συνδέθηκε με μια από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες της ιστορίας. Το 1894 ο νέος τότε αξιωματικός του γαλλικού στρατού, ο Άλφρεντ Ντρέιφους, κατηγορήθηκε άδικα ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της Γερμανίας. Καταδικάστηκε ως προδότης και στάλθηκε εξόριστος στο Νησί του Διαβόλου. Η αθώωσή του ήρθε 12 χρόνια μετά. Η “Υπόθεση Ντρέιφους” θεωρήθηκε ως η πρώτη οργανωμένη ένδειξη αντισημιτισμού, αφού αυτός που βρέθηκε στο στόχαστρο ήταν εβραϊκής καταγωγής.

Προς αποκατάσταση του ονόματός του, του απονεμήθηκε το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου κλήθηκε ως αντισυνταγματάρχης και διοίκησε μια φάλαγγα πυρομαχικών. Πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 76 ετών.

Ο Άλφρεντ Ντρέιφους μετά την απελευθέρωσή του μαζί με τη γυναίκα του. (Πηγή φωτογραφίας: οικογενειακό αρχείο Ντρέιφους, TimesofIsrael)

11 Ιουλίου 1947. Γεννήθηκε ο Χρήστος Νικολόπουλος

Μεγάλωσε ως ο “Βενιαμίν” μιας φτωχής, πολύτεκνης οικογένειας στο Καψοχώρι Ημαθίας.

«Δεν μπορώ να πω ότι τα παιδικά μου χρόνια ήταν ξέγνοιαστα. Με «βάραινε» που σχεδόν μωρό ακόμα, έπρεπε να σηκωθώ μια η ώρα τα μεσάνυχτα για να πάω να αλλάξω τους σωλήνες που ποτιζόταν το βαμβάκι.»

Οι γονείς του δεν συμφωνούσαν να γίνει μουσικός, καθώς την εποχή εκείνη το μπουζούκι ήταν κακόφημο. «Παράτα το, αλήτης θα γίνεις;» του έλεγε ο πατέρας του.

Ένας γείτονας όμως, που είχε εντοπίσει το ταλέντο του μικρού, έπεισε τους δικούς του να τον πάνε σε δάσκαλο για να μάθει μουσική.

Σε λίγο καιρό έκανε και την πρώτη του εμφάνιση σε ένα τοπικό καφενείο.

Αυτή ήταν η αρχή της σπουδαίας καριέρας που θα εδραίωνε τον Χρήστο Νικολόπουλο στο μουσικό πάνθεον, ως έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες και δεξιοτέχνες του μπουζουκιού.

11 Ιουλίου 1955. “In God we trust”

Η προσθήκη της φράσης “Στον Θεό που εμπιστευόμαστε” σε όλα τα αμερικανικά χαρτονομίσματα ήταν μία πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

Από τότε, έχουν υπάρξει πολλές αντιδράσεις προκειμένου να αλλάξει, καθώς “το εθνικό μότο του κράτους δεν μπορεί να συνδέεται με τη θρησκεία”. Κάτι τέτοιο πάει κόντρα τόσο στην αρχή της ανεξιθρησκείας, όσο και στον θεσπισμένο διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους.

11 Ιουλίου 1973. Αεροπορική τραγωδία με 123 νεκρούς

Η πτήση 820 της βραζιλιάνικης αεροπορικής εταιρείας Varig είχε προορισμό το αεροδρόμιο Orly, στο Παρίσι. Λίγο πριν φτάσει στην γαλλική πρωτεύουσα, ξέσπασε φωτιά στην καμπίνα της τουαλέτας και ο πιλότος έκανε αναγκαστική προσγείωση σε κάποια κοντινά χωράφια με κρεμμύδια.

Η πυρκαγιά όμως είχε ήδη φουντώσει, με αποτέλεσμα 123 επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους -οι περισσότεροι από τις αναθυμιάσεις Επιβίωσαν 11 άτομα, εκ των οποίων τα 10 ήταν μέλη του πληρώματος που πρόλαβαν να μετακινηθούν στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου όταν άναψε η φωτιά.

11 Ιουλίου 1973. Γεννήθηκε ο Κώστας Κεντέρης

Ξεκίνησε τον στίβο σε ηλικία 10 ετών στη Μυτιλήνη. Η πρώτη διεθνής διάκριση ήρθε το 1993 στους Μεσογειακούς Αγώνες. Όπως για όλους τους αθλητές όμως, το μεγάλο του όνειρο ήταν οι Ολυμπιακοί. Το έκανε πραγματικότητα το 2000 στο Σίδνεϋ.

“Ποιος είναι αυτός ο Con;” αναρωτιόταν η εφημερίδα The Sydney Morning Herald, όταν ο άγνωστος τότε 27χρονος Έλληνας αθλητής άφησε πίσω του μεγαθήρια και κέρδισε το χρυσό στα 200 μέτρα.

Ανεβαίνοντας στο πρώτο σκαλί του βάθρου μπροστά σε 110.000 θεατές, ο Κώστας Κεντέρης ψέλλιζε “ευχαριστώ Θεέ μου”.

Ήταν ο ο πρώτος λευκός αθλητής που κατάφερνε να κερδίσει την κούρσα των 200 μέτρων μετά από 20 χρόνια. Κάτι ανάλογο είχε πετύχει ο Ιταλός Πιέτρο Μενέα στην Ολυμπιάδα της Μόσχας το 1980 αν και τότε απουσίαζαν οι Αμερικάνοι λόγω μποϊκοτάζ.

Η πρωτιά του Κεντέρη στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϋ πήγε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

11 Ιουλίου 1974. Η πρεμιέρα του «Λούνα Παρκ»

Τη δεκαετία του ’70 η χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου είχε αρχίσει να χάνει τη λάμψη της και η μικρή οθόνη της τηλεόρασης άρχισε σταδιακά να παίρνει τη θέση του σινεμά. Το «Λούνα Παρκ» του Γιάννη Δαλιανίδη έγινε η πρώτη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία, καθηλώνοντας καθημερινά χιλιάδες Έλληνες στους δέκτες.

Συνολικά γυρίστηκαν 330 επεισόδια, τα οποία μεταδόθηκαν από τον Ιούλιο του 1974 ως τον Μάιο του 1981. Για αρκετά χρόνια το «Λούνα Παρκ» ήταν το δεύτερο μακροβιότερο ελληνικό σίριαλ μετά τον «Μεθοριακό σταθμό» της ΥΕΝΕΔ.

Δυστυχώς σήμερα συγκαταλέγεται στα “θύματα” του αρχείου της ΕΡΤ, αφού τα περισσότερα επεισόδια της σειράς έχουν χαθεί. Ολόκληρο σώζεται μόνο το τελευταίο, ενώ αποσπασματικά τα τελευταία χρόνια έχουν ανέβει ορισμένες σκηνές στο διαδίκτυο.

11 Ιουλίου 2011. Η φονική έκρηξη στο Μαρί

Στις 03:40 το πρωί, εργαζόμενοι κοντά στην ναυτική βάση της «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου παρατήρησαν «μερικά φώτα στον ουρανό». Όπως διαπιστώθηκε, μερικά από τα εμπορευματοκιβώτια εντός της βάσης είχαν αρπάξει φωτιά. Αμέσως κινητοποιήθηκε το προσωπικό, η αστυνομία και η πυροσβεστική. Ωστόσο, μέχρι τις 5:50 η πυρκαγιά δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο και μια μεγάλη έκρηξη προκάλεσε ωστικό κύμα. Το αποτέλεσμα ήταν 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 62 ακόμα να τραυματιστούν σοβαρά. Καταστράφηκε το γειτονικό ηλεκτροπαραγωγό εργοστάσιο, ενώ υπήρχαν ζημιές στην βάση, στα γύρω χωριά και στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού.

Για την τραγωδία, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών ο τότε υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας με το δικαστήριο να δηλώνει πως «έκλεισε τα μάτια του στον κίνδυνο» σχετικά με την φύλαξη εκρηκτικών. Πέθανε καθώς εξέτιε την ποινή του.

Στον Έλληνα αρχηγό Εθνικής Φρουράς Πέτρο Τσαλικίδη επιβλήθηκε κάθειρξη επτά ετών από στρατοδικείο στην Ελλάδα. Καταδικάστηκε πρωτόδικα για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικά μέτρα.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.