10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 11 Φεβρουαρίου. Ρία Δελούτση, Γουίτνεϊ Χιούστον, Καλογιάννης και Πάτρικ Λη Φέρμορ

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 11 Φεβρουαρίου. Ρία Δελούτση, Γουίτνεϊ Χιούστον, Καλογιάννης και Πάτρικ Λη Φέρμορ

Σήμερα γιορτάζουν οι Βλάσιος, Θεοδώρα και Αυγή.

11 Φεβρουαρίου 1650: Πέθανε ο Ρενέ Ντεκάρτ

«Σκέφτομαι, άρα υπάρχω»…

Ο Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστός στην Ελλάδα ως Καρτέσιος, ήταν ένας γάλλος στοχαστής, μαθηματικός και επιστήμονας στον τομέα των φυσικών επιστημών. Έχει χαρακτηριστεί σαν ο «φιλόσοφος της αμφιβολίας».

Ο Ντεκάρτ αγαπούσε βαθιά την κόρη του, αν και την παρουσίαζε ως ανιψιά του. Το 1640, σχεδίαζε να τη στείλει στη Γαλλία για εκπαίδευση, αλλά εκείνη πέθανε από οστρακιά σε ηλικία πέντε ετών.

Ο θάνατός της τον συγκλόνισε και τον οδήγησε σε φιλοσοφική έρευνα πέρα από την ιατρική. Η μητέρα της, Έλενα, που ήταν υπηρέτριά του, αποτέλεσε τη μοναδική σύντροφό του. Παρέμειναν δεμένοι μετά την απώλεια, αλλά δεν έμειναν μαζί. Αργότερα, εκείνη παντρεύτηκε, και ο Ντεκάρτ της εξασφάλισε προίκα 1000 φιορινιών.

«Σκέφτομαι, άρα υπάρχω». Η ζωή και το προσωπικό δράμα του Καρτέσιου, ο οποίος διατύπωσε τη διάσημη φιλοσοφική φράση

11 Φεβρουαρίου 1776: Γεννήθηκε ο Ιωάννης Καπποδίστριας

Η ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους άρχισε επίσημα όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας κατέφθασε στο Ναύπλιο και δέχτηκε να αναλάβει τη διοίκηση της χώρας. Από μια μερίδα των Ελλήνων θαυμάστηκε όσο ελάχιστοι για τον πατριωτισμό και το πλούσιο έργο του.

Από άλλους μισήθηκε θανάσιμα. Η συγκεντρωτική του διακυβέρνηση ήρθε σε αντίθεση με τα συμφέροντα των τοπικών αρχόντων της εποχής, τους περίφημους προεστούς, ή κοτζαμπάσηδες.

Δολοφονήθηκε στο κατώφλι του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη, συγγενείς του Πετρόμπεη, σε αντίποινα της φυλάκισης του τελευταίου.

Ο Καποδίστριας φτάνει στο Ναύπλιο για να αναμορφώσει το ελληνικό κράτος. Γιατί ο Κολοκοτρώνης τον συμβούλευσε να φορέσει πιο εντυπωσιακά ρούχα

11 Φεβρουαρίου 1847: Γεννήθηκε ο Τόμας Έντισον

στις 21 Νοεμβρίου 1877, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το φωνογράφο, κοινώς το γραμμόφωνο. Επρόκειτο για ένα επαναστατικό μέσο καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου, το οποίο ο Έντισον αποκαλούσε “Ομιλούσα Μηχανή”.

Σε τεχνικό επίπεδο, η μηχανή λειτουργούσε με με μια βελόνα που κατέγραφε τον ήχο σε έναν κύλινδρο με αυλάκια, ο οποίος περιστρεφόταν με σταθερή ταχύτητα. Η ιδέα της συγκεκριμένης διεργασίας υπήρχε του τουλάχιστον μισό αιώνα πριν, αλλά ο Έντισον με την κατασκευή του την υλοποίησε.

Έτσι γεννήθηκε η λέξη Hello! Χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Τόμας Έντισον, όταν δοκίμασε το πρωτότυπο τηλέφωνο που εφηύρε ο Μπελ

11 Φεβρουαρίου 1915: Γεννήθηκε ο Πάτρικ Λη Φέρμορ

Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, θρυλικός ταξιδευτής και πολεμιστής, ερωτεύτηκε την Ελλάδα και έγινε “κυρ Μιχάλης”. Διέσχισε την Ευρώπη με τα πόδια, πολέμησε στην Κρήτη μεταμφιεσμένος σε βοσκό και ηγήθηκε της θρυλικής απαγωγής του Γερμανού στρατηγού Κράιπε.

Μετά τον πόλεμο, αφιερώθηκε στο γράψιμο, ταξίδευε αδιάκοπα και εγκαταστάθηκε με τη γυναίκα του στη Μάνη. Έζησε ως Έλληνας, αγάπησε τη χώρα όσο κανείς και ήθελε να πεθάνει εκεί. Δεν τα κατάφερε. Άφησε την τελευταία του πνοή στην Αγγλία, λίγο πριν επιστρέψει.

Ο Άγγλος που λάτρεψε την Ελλάδα, πολέμησε στην Κρήτη και έζησε στη Μάνη μέχρι το τέλος της ζωής του. Τα περίφημα βιβλία του Πάτρικ Λη Φέρμορ. Γιατί η “Ρούμελη” θεωρείται ένα από τα κορυφαία του έργα

11 Φεβρουαρίου 1944: Γεννήθηκε η Ρία Δελούτση

Αναδείχθηκε ως η ομορφότερη Ελληνίδα του 1961 στα καλλιστεία που πραγματοποιήθηκαν στα Αστέρια Γλυφάδας, με παρουσιαστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Την εκδήλωση προλόγισε ο Αλέκος Σακελλάριος, ενώ τη στέψη της έκανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία τότε βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της.

Από τα 15 της χρόνια ασχολήθηκε με την υποκριτική, σπουδάζοντας στη σχολή του Λυκούργου Σταυράκου. Συνεργάστηκε με σπουδαίους ηθοποιούς του κινηματογράφου και συμμετείχε σε ταινίες όπως Η Παριζιάνα, Δημήτρη μου Δημήτρη μου, Ξύπνα Κορόιδο και Χαρτορίχτρα.

Ρία Δελούτση. Η “αισθησιακή” σταρ Ελλάς που νίκησε στον διαγωνισμό την Γκιζέλα Ντάλι και τη Μαίρη Αλεξοπούλου, που έγινε μοναχή. Είχε πατέρα Ιταλό και αρνήθηκε την πρόταση να παίξει στο Χόλιγουντ

11 Φεβρουαρίου 1948: Πέθανε ο Σεργκέι Αϊζενστάιν

Σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ένας από τους πρωτοπόρους του σοβιετικού κινηματογράφου. Διέπρεψε στην τέχνη του μοντάζ και ενέπνευσε πολλούς μεταγενέστερους σκηνοθέτες. Από μικρός έδειξε ενδιαφέρον για τη ζωγραφική, ενώ, παράλληλα, ασχολήθηκε με το θέατρο.

Καθιερώθηκε στην παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου, για την ταινία “Θωρηκτό Ποτέμκιν”, η οποία αναφέρεται στο περίφημο πολεμικό πλοίο, οι ναύτες του οποίου στασίασαν κατά των αξιωματικών τους, τον Ιούνιο του 1905 και το οδήγησαν στην Οδησσό.

Η ιστορική ανταρσία στο Θωρηκτό Ποτέμκιν, που έγινε ταινία από τον Σεργκέι Αϊζενστάιν, ξεκίνησε για το χαλασμένο συσσίτιο. Οι ναύτες σκότωσαν 7 απ’ τους 18 αξιωματικούς και κατέφυγαν στη Ρουμανία

11 Φεβρουαρίου 1969: Γεννήθηκε η Τζένιφερ Άνιστον

Γεννημένη από ελληνοαμερικανούς γονείς, το ελληνικό της όνομα είναι Ιωάννα Γενοβέφα Αναστασάκη. Έγινε γνωστή από το ρόλο της Ρέιτσελ στην τηλεοπτική σειρά «Τα Φιλαράκια».

Το 1998, η σχέση της με τον ηθοποιό Μπραντ Πιτ ξεκίνησε και σύντομα το ζευγάρι κατέκτησε τις καρδιές του αμερικανικού κοινού. Στις 29 Ιουλίου 2000, ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου στο Μαλιμπού.

Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2005, ο γάμος τους έφτασε στο τέλος του με την ανακοίνωση του διαζυγίου. Εκείνη την περίοδο, ο Πιτ πρωταγωνιστούσε στην ταινία «Ο κύριος και η κυρία Σμιθ» μαζί με την Αντζελίνα Τζολί. Οι φήμες ήθελαν τους δύο συναδέλφους να έχουν αναπτύξει ερωτική σχέση.

Τζένιφερ Άνιστον και Μπραντ Πιτ. Γνωρίστηκαν σε τυφλό ραντεβού και χώρισαν μετά την ταινία με την Τζολί. Η δύναμη του κίτρινου τύπου που έγραφε για την “καημένη” Τζένιφερ και την “αντροχωρίστρα” Αντζελίνα

11 Φεβρουαρίου 1978: Επετράπη η ανάγνωση έργων του Αριστοτέλη και του Σαίξπηρ

Με πρωτοβουλία του Μάο Τσε Τουνγκ, η Πολιτιστική Επανάσταση ξεκίνησε το 1966 με σκοπό να αναζωογονήσει το επαναστατικό πνεύμα του κομμουνισμού στην κινεζική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, εφαρμόστηκαν αυταρχικές πρακτικές, με αποτέλεσμα την απαγόρευση πολιτιστικών έργων που δεν ευθυγραμμίζονταν με την απαιτούμενη ιδεολογική γραμμή ή είχαν δυτικές επιρροές. Η ανάγνωση τέτοιων έργων θεωρούνταν από το καθεστώς ως προδοτική πράξη απέναντι στην πατρίδα. Το διάβασμα έργων του Αριστοτέλη και του Σαιξπηρ θεωρούταν «έγκλημα κατά της πατρίδας».

11  Φεβρουαρίου 2012: Πέθανε η Γουίτνεϊ Χιούστον

Απεβίωσε στο ξενοδοχείο Beverly Hilton, σε ηλικία 48 ετών. Βρέθηκε αναίσθητη, μπρούμυτα μέσα στη μπανιέρα του δωματίου της. Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά, ο θάνατός της οφειλόταν σε πνιγμό και καρδιακή προσβολή, που προκλήθηκαν από υπερβολική χρήση κοκαΐνης.

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε μία ημέρα πριν από την τελετή απονομής των βραβείων Grammy, επηρεάζοντας βαθιά τη διοργάνωση. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αποδόθηκαν πολλοί φόροι τιμής στη μνήμη της.

10 άγνωστες πληροφορίες για τη Γουίτνεϊ Χιούστον. Η σεξουαλικότητα, η νύχτα των 7 εκατ. και ο θάνατος της κόρης της

11 Φεβρουαρίου 2021: Πέθανε ο Αντώνης Καλογιάννης

Ο Αντώνης Καλογιάννης, από τσαγκάρης στην Καισαριανή, έγινε φωνή του αγώνα και του έρωτα. Ο Μίκης Θεοδωράκης τον ανακάλυψε το 1966, αλλάζοντας τη ζωή του. Έγινε σύμβολο αντίστασης κατά της Χούντας, τραγουδώντας σε όλο τον κόσμο με τη Μαρία Φαραντούρη. Μετά τη Μεταπολίτευση, η βαθιά, αισθαντική φωνή του κατέκτησε το ερωτικό τραγούδι, χαρίζοντας διαχρονικές επιτυχίες, όπως το «Όμορφή μου Κατερίνα».

Ποια ήταν η “Αννούλα του Χιονιά” που ερμήνευσε ο Αντώνης Καλογιάννης. Η απρόβλεπτη πορεία του τραγουδιστή από το τσαγκαράδικο, στο πολιτικό τραγούδι με τον Θεοδωράκη

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.