10 Μαΐου 1956: Εκτελέστηκαν οι Καραολής και Δημητρίου
«Τα Ελληνόπουλα δεν ξέρουν μόνο πώς πρέπει να ζουν. Ξέρουν και πώς να πεθαίνουν»
Την παραμονή της εκτέλεσής τους, οργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα που «πνίγηκε» στο αίμα. Όλοι οι κρατούμενοι έκαναν συντροφιά στους μελλοθάνατους αγωνιστές, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο.
Το ξημέρωμα, βάδιζαν στην κρεμάλα, τραγουδώντας το ίδιο άσμα. Ο Μιχάλης Καραολής έλεγε: «Εμένα δεν πρέπει να με λυπάστε, αφού εγώ δεν βρίσκω λόγο για να με κλαίω, ούτε οι συγγενείς μου πρέπει να με κλαίνε».
«Τα Ελληνόπουλα δεν ξέρουν μόνο πώς πρέπει να ζουν. Ξέρουν και πώς να πεθαίνουν», είπε ο Ανδρέας Δημητρίου. Ο Καραολής ήταν 23 ετών και ο Δημητρίου 22. Οι αρχές δεν έδωσαν τα άψυχα κορμιά στις οικογένειές τους.
Τους έθαψαν σε ένα χώρο στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας. Τα «Φυλακισμένα Μνήματα» ήταν το επισφράγισμα της συμπεριφοράς των αγγλικών στρατευμάτων κατοχής.
Δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο την περίληψη της εκπομπής της «Μηχανής του Χρόνου» για την εκτέλεση των Καραολή και Δημητρίου:
10 Μαΐου 1994: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Νέλσον Μαντέλα
Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής
Ήταν φυλακισμένος για σχεδόν 30 χρόνια, αλλά δεν «λύγισε». Παρέμεινε πιστός στον αγώνα του εναντίον του απαρτχάιντ και έγινε οικουμενικό σύμβολο ελευθερίας και ισότητας.
«Ποτέ μα ποτέ ξανά αυτή η όμορφη γη δεν θα βιώσει την καταπίεση του ενός από τον άλλο», ήταν μερικά από τα λόγια που εκφώνησε την ημέρα της ορκωμοσίας του.
10 Μαΐου 1503: Η ανακάλυψη των νήσων Κέιμαν
Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική και τα ονόμασε Las Tortugas, λόγω των πολλών θαλάσσιων χελωνών που ενδημούσαν εκεί.
Τις επόμενες δεκαετίες, τα νησιά άρχισαν να αναφέρονται ως Κέιμαν, επειδή εκεί ζούσαν οι κροκόδειλοι καϊμάν. Ακόμη ζουν χιλιάδες “κροκόδειλοι”, απλά άλλαξε ονομασία σε offshore.
10 Μαΐου 1859: Ξέσπασαν τα Σκιαδικά
Η συμπλοκή για τα ψάθινα καπέλα
Με την ονομασία αυτή έμειναν στην ιστορία τα επεισόδια που ξέσπασαν στην Αθήνα μεταξύ των φοιτητών και της Χωροφυλακής.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέξανδρος Ραγκαβής, υποστήριξε ότι οι Έλληνες καταναλωτές έπρεπε να στραφούν στην αγορά προϊόντων ελληνικής παραγωγής αντί των εισαγόμενων από την Ευρώπη, που ήταν και ακριβότερα.
Έφερε ως παράδειγμα τα ντόπια ψάθινα καπέλα ή αλλιώς «σκιάδια», που κατασκευάζονταν στη Σίφνο. Οι φοιτητές στήριξαν την ιδέα και έκαναν μια συμβολική πορεία με τα κυκλαδίτικα καπέλα. Έξαλλοι οι εισαγωγείς έστειλαν υπαλλήλους τους να τους ειρωνευτούν και έγινε συμπλοκή.
Η κοινωνία διχάστηκε: Από τη μία πλευρά, το αντιμοναρχικό κομμάτι της αθηναϊκής νεολαίας φορούσε τα σκιάδια, ενώ η συντηρητική μερίδα φορούσε λευκά ευρωπαϊκά ημίψηλα καπέλα. Φοιτητές και πολίτες, την επόμενη μέρα διαδήλωσαν στα Προπύλαια.
Οι χωροφύλακες ξυλοκόπησαν και συνέλαβαν τρεις μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι, με διαταγή του πρωθυπουργού, απελευθερώθηκαν αργά το απόγευμα της 11ης Μαΐου.
Ο διοικητής της χωροφυλακής πήρε το καπελάκι του και έφυγε. Δηλαδή παύθηκε από τα καθήκοντά του.
10 Μαΐου 1905: Γεννήθηκε ο Μάρκος Βαμβακάρης
Ο πατέρας του έπαιζε γκάιντα και ο παππούς του έγραφε τραγούδια. Ο ίδιος έγινε δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και, όταν είδε για πρώτη φορά να παίζουν, είπε: «Να μου κοπούν τα χέρια αν δεν μάθω μπουζούκι». Σε έξι μήνες, τα χέρια του έρρεαν με ταχύτητα πάνω στο τάστο.
Προερχόταν από οικογένεια καθολικών της Άνω Σύρου και σε ώριμη ηλικία, δεν δίστασε να «βγει στη ζητιανιά», προκειμένου να επιβιώσει.
Τραυματική εμπειρία ήταν όταν τον έδιωξαν από ένα μαγαζί, που θα έπαιζε με “πιατάκι”, γιατί προτίμησαν να ακούσουν μουσική από το τζουκ μποξ.
Έκανε δύο γάμους και ήρθε σε σύγκρουση με την Καθολική Εκκλησία μετά το πρώτο διαζύγιο, το οποίο απαγορεύεται ρητά στους καθολικούς. Έκανε ορθόδοξο δεύτερο γάμο και αφορίστηκε.
Έγραψε τη “Φραγκοσυριανή” το 1935 και έγινε επιτυχία το 1960 με τον Μπιθικώτση.
10 Μαΐου 1933: Το «Ολοκαύτωμα των βιβλίων» από τους Ναζί
40.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μπέμπελπλατς του Βερολίνου, ανάμεσά τους και 5.000 φοιτητές μέλη του Ναζιστικού Κόμματος, μαζί με καθηγητές τους.
Κουβαλούσαν με κάρα και μετέφεραν με φορτηγά δεκάδες χιλιάδες κατασχεθέντα βιβλία,μερικά μάλιστα ήταν από τους καλύτερους καρπούς του γερμανικού πνεύματος.
Ο 23χρονος φοιτητής, Χέρμπερτ Γκούτγιαρ είπε εν μέσω χειροκροτημάτων: “Παραδίδω στη πυρά ότι είναι αντιγερμανικό“.
Έργα του Καρλ Μαρξ, του Άλμπερτ Αϊνστάιν, του Ζίγκμουντ Φρόιντ, της Έλεν Κέλερ, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, του Έρνεστ Χέμινγουέι και εκατοντάδων άλλων διανοουμένων έγιναν παρανάλωμα του πυρός.
«Στον Μεσαίωνα, θα έκαιγαν εμένα. Τώρα καίνε μόνο τα βιβλία μου», είχε πει ο Φρόιντ, ενώ η Έλεν Κέλερ έγραψε σε επιστολή της:
«Μπορείτε να κάψετε τα βιβλία μου και τα βιβλία των καλύτερων μυαλών στην Ευρώπη, αλλά οι ιδέες που περιέχουν αυτά τα βιβλία έχουν βρει εκατομμύρια αποδέκτες και θα συνεχίσουν να βρίσκουν».
10 Μαΐου 1947: Ψηφίστηκε το Δόγμα Τρούμαν
Ουσιαστικά είναι η χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να μην γίνουν κομμουνιστικές χώρες. Πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό πρόεδρο, Χάρι Τρούμαν και αποτελεί την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου εντός της αμερικανικής γερουσίας, όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο χρηματοδότησης και ο σκοπός του.
Η Βρετανία δήλωσε αδυναμία να στηρίξει την κατεστραμμένη μεταπολεμική Ελλάδα και οι Αμερικανοί τους διαδέχθηκαν, προκειμένου να κρατήσουν τη χώρα στη σφαίρα επιρροής της Δύσης.
Η οικονομική βοήθεια που δόθηκε στις δύο χώρες ανήλθε σε 400 εκατομμύρια δολάρια. Ακολούθησε για όλη την Ευρώπη το Σχέδιο Μάρσαλ
10 Μαΐου 1960: Γεννήθηκε ο Μπόνο
Το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ιρλανδού τραγουδιστή των U2, Πολ Ντέιβιντ Χιούζον. Η μητέρα του ανήκε στην ιρλανδέζικη εκκλησία και ο πατέρας του ήταν Καθολικός.
Στα 16 του γνώρισε τη γυναίκα του. Γράφει στίχους εμπνευσμένους από τη θρησκευτικότητά του. Για τον πατέρα του έγραψε λίγο πριν πεθάνει:
«Τον ζωγράφιζα καθώς κοιμόταν στο νοσοκομείο και σκεφτόμουν πόσο τυχερός ήμουν που είχα έναν τόσο ταλαντούχο άνθρωπο για πατέρα».
Ακούστε παρακάτω μερικά από τα καλύτερα τραγούδια των U2:
10 Μαΐου 1969: Γεννήθηκε ο Ντένις Μπέργκαμπ
Ο «μη Ιπτάμενος Ολλανδός»
Ξεκίνησε από τον Άγιαξ, συνέχισε στην Ίντερ και μεγαλούργησε στην Άρσεναλ, με τη φανέλα της οποίας αγωνίστηκε 11 χρόνια.
Αγωνιζόταν ως δεύτερος επιθετικός και το 2002 σημείωσε ένα από τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, σε αγώνα πρωταθλήματος εναντίον της Νιούκαστλ.
Έκανε μία ανεπανάληπτη ντρίμπλα πάνω στον Νίκο Νταμπίζα και, ακολούθως, σκόραρε με πλασέ.
Εξίσου εντυπωσιακό ήταν και το γκολ που σημείωσε με την εθνική του ομάδα κόντρα στην Αργεντινή το 1998, στον προημιτελικό του Μουντιάλ της Γαλλίας.
Σε ένα αεροπορικό ταξίδι με τους «οράνιε» το 1994, η μηχανή του αεροσκάφους σταμάτησε κατά τη διάρκεια της πτήσης. Το απρόοπτο σόκαρε τον Μπέργκαμπ, ο οποίος έκτοτε δεν ταξίδεψε ξανά με αεροπλάνο.
10 Μαΐου 1994: Εκτελέστηκε ο “δολοφόνος Κλοουν”, Τζον Γουέιν Γκέισι
Υπήρξε υπεύθυνος για τη δολοφονία 33 αγοριών και νεαρών ανδρών στις ΗΠΑ μεταξύ των ετών 1972 και 1978. Έθαψε 26 από τα θύματά του στο υπόγειο του σπιτιού του.
Έμεινε γνωστός ως ο «Δολοφόνος Κλόουν», επειδή οργάνωνε τακτικά πάρτι όπου μεταμφιεζόταν σε κλόουν για να διασκεδάσει τα παιδιά.
Ήταν, πατέρας δύο παιδιών και παντρεμένος δύο φορές. Το 1980, καταδικάστηκε σε θάνατο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της φυλάκισής του, ο Γκέισι ζωγράφιζε πίνακες με κλόουν και νεκροκεφαλές.
Εκτελέστηκε μετά από 14 χρόνια. με θανατηφόρο ένεση και λέγεται πως τα τελευταία του λόγια ήταν: «Φίλα τον κ@*ο μου».
Διαβάστε περισσότερα για τον «Δολοφόνο Κλόουν» στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Ειδήσεις σήμερα:
- Πωλήθηκε το «καταραμένο μέγαρο» της Βενετίας «Κα Ντάριο». Έχει συνδεθεί με δυστυχήματα, δολοφονίες και χρεοκοπίες των ιδιοκτητών
- Πρώην υπάλληλος της Louboutin στο Παρίσι έκλεψε προϊόντα αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και τα μεταπωλούσε
- Το Ιράν ανοίγει “κλινική θεραπείας” για τις γυναίκες που αρνούνται να φορούν χιτζάμπ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr