10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 10 Ιουλίου. Τέσλα, Βενάρδος, Προυστ και η “φωνή” του Μπαγκς Μπάνι

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 10 Ιουλίου. Τέσλα, Βενάρδος, Προυστ και η “φωνή” του Μπαγκς Μπάνι

10 Ιουλίου 138 μ.Χ.: Πέθανε ο Αδριανός

Ρωμαίος αυτοκράτορας που ανήλθε στο θρόνο το 117 μ.Χ. και έμεινε γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα.

Το αποτύπωμά του στην Ελλάδα παραμένει μέχρι σήμερα φανερό μέσα από έργα όπως το Αδριάνειο Υδραγωγείο και μνημεία όπως η Πύλη του Αδριανού και η Βιβλιοθήκη του Αδριανού.

Επίσης φρόντισε να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Ναού του Ολυμπίου Διός, έργο που ξεκίνησε επί τυραννίας Πεισίστρατου (6ος αιώνας π.Χ.).

533px-Bust_Hadrian_Musei_Capitolini_MC817_cropped

Ο Αδριανός υπήρξε Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 117 έως το 138 μ.Χ.. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Ο Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, έμεινε ορφανός στα 10 του χρόνια. Την κηδεμονία του και τη μόρφωσή του ανέλαβε ο αυτοκράτορας Τραϊανός.

Όταν τον διαδέχθηκε, αναμόρφωσε το φορολογικό σύστημα, φρόντισε για την καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης και έγινε αγαπητός από τους υπηκόους του.

Έκανε συνεχή ταξίδια σε όλες τις περιοχές της αυτοκρατορίας αγαπούσε τη λογοτεχνία και τις τέχνες και προτιμούσε να κάνει δημόσια έργα αντί για πολέμους.

Θωράκισε την αυτοκρατορία του, κατασκευάζοντας το “τείχος του Αδριανού” στη Βρετανία και ενδυναμώνοντας τα σύνορα στον Δούναβη και τον Ρήνο με οχυρώσεις και παρατηρητήρια.

Διαβάστε για τον αυτοκράτορα Αδριανό στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:

Αδριανός, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας που αγάπησε την Ελλάδα και τον Αντίνοο. Κατηγορήθηκε ότι τον έπνιξε στον Νείλο και μετά τον έκλαψε. Δημιούργησε στην Αθήνα υδραγωγείο, βιβλιοθήκη και τον ναό του Ολυμπίου Διός

10 Ιουλίου 1856: Γεννήθηκε ο Νίκολα Τέσλα

Ρηξικέλευθος, οραματιστής, ιδιόρρυθμος

Σέρβος φυσικός και εφευρέτης που συνέδεσε το όνομά του με το εναλλασσόμενο ρεύμα. Δεν υπέκυψε στις πιέσεις του πατέρα του να γίνει ιερέας.

Tesla_circa_1890

Ο Νίκολα Τέσλα, Σέρβος φυσικός και εφευρέτης σε φωτογραφία του 1890. Πηγή: Wikipedia

Όταν ήταν μαθητής, οι δάσκαλοί του τον κατηγορούσαν ότι αντέγραφε, επειδή έλυνε τα προβλήματα πολύ γρήγορα χάρη στην ευφυία του. Λέγεται ότι προτάθηκε για Νόμπελ Φυσικής, αλλά το αρνήθηκε, γιατί δεν ήθελε να το μοιραστεί με τον πρώην συνεργάτη του, Τόμας Έντισον.

Είχε εμμονή με τον αριθμό “3”, έπασχε από διάφορες φοβίες και σταματούσε να δουλεύει μόνο όταν έπεφτε για ύπνο. Δεν παντρεύτηκε ποτέ και πίστευε ότι είχε έναν ιδιαίτερο δεσμό με τα περιστέρια. Πέθανε φτωχός και ξεχασμένος σε ένα ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη, το 1943.

Διαβάστε περισσότερα για τον Νίκολα Τέσλα στο ακόλουθο κείμενο:

Ο εφευρέτης του ηλεκτρισμού Νίκολα Τέσλα αρνήθηκε το Νόμπελ Φυσικής επειδή έπρεπε να το μοιραστεί με τον Τόμας Έντισον. Έγινε πειραματόζωο για να αποδείξει ότι το εναλλασσόμενο ρεύμα είναι ακίνδυνο

10 Ιουλίου 1871: Γεννήθηκε ο Μαρσέλ Προυστ

“Το ταξίδι της ανακάλυψης δεν σημαίνει να ψάχνεις καινούργια μέρη αλλά να έχεις καινούργια μάτια”

Γάλλος μυθιστοριογράφος που έμεινε στην ιστορία για το έργο “Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο“. Κυκλοφόρησε σε επτά τόμους: τέσσερις ενώ ο Προυστ ζούσε και τρεις μετά το θάνατό του, στις 18 Νοεμβρίου 1922.

Otto_Wegener_Proust_vers_1895_bis

O Γάλλος μυθιστοριογράφος, Μαρσέλ Προυστ σε φωτογραφία του 1895. Πηγή: WikimediamtxCommons

Ήταν ομοφυλόφιλος, υπέφερε από χρόνιο άσθμα και μετά τον θάνατο των γονιών του, απομονώθηκε από τον έξω κόσμο και αφοσιώθηκε αποκλειστικά στο γράψιμο. Συνήθιζε να κοιμάται την ημέρα και να γράφει το βράδυ.

Διαβάστε περισσότερα για τον Μαρσέλ Προυστ στο παρακάτω άρθρο:

Ήταν από τους πρώτους διανοούμενους που γενναία αποκάλυψε την ομοφυλοφιλία του. Μαρσέλ Προυστ, ο συγγραφέας του θρυλικού βιβλίου, «Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο». Πώς δημιουργήθηκε το περίφημο “ερωτηματολόγιο του Προυστ”

10 Ιουλίου 1888: Γεννήθηκε ο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο

Ο Ιταλός ζωγράφος από το Βόλο

Ο πατέρας του εργαζόταν ως μηχανικός και επέβλεπε την κατασκευή του θεσσαλικού σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ η μητέρα του ήταν πρώην τραγουδίστρια της όπερας. Οι πλατείες και τα αγάλματα είναι συχνά θέματα των πινάκων του.

Giorgio_de_Chirico_(portrait)

Ο Ιταλός ζωγράφος, Τζόρτζιο Ντε Κίρικο. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Ο Ντε Κίρικο ήταν ο βασικός εκπρόσωπος της λεγόμενης “μεταφυσικής ζωγραφικής” και υπήρξε επίσης γλύπτης και συγγραφέας. Θεωρείται ότι επηρέασε καλλιτέχνες όπως ο Νταλί και ο Εγγονόπουλος.

Διαβάστε ένα απόσπασμα της αυτοβιογραφίας του στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:

Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Ο σπουδαίος ζωγράφος που γεννήθηκε στο Βόλο έγραψε: “θα ήθελα να ήμουν ο σκιτσογράφος Μαυρουδής”. Το αυτοβιογραφικό κείμενο του, για τα παιδικά χρόνια στην Ελλάδα

10 Ιουλίου 1911: Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας “Μακεδονία

Makedonia_10_july

10 Ιουλίου 1925: Ξεκίνησε η “Δίκη των Πιθήκων”

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου έκατσε ο δάσκαλος, Τζον Τόμας Σκόουπς, επειδή δίδασκε τη θεωρία της εξέλιξης κατά παράβαση του νόμου Μπάτλερ της πολιτείας του Τένεσι.

Ο νόμος όριζε ως πλημμέλημα “οποιαδήποτε θεωρία που αρνείται την ιστορία της Θείας Δημιουργίας του ανθρώπου, όπως διδάσκεται από τη Βίβλο“.

Scopes

Ο Τζον Τόμας Σκόουπς. Πηγή εικόνας: Wikipedia

H δίκη έγινε στην πόλη Ντέιτον και έλαβε τεράστια δημοσιότητα. Η αντιπαράθεση των δικηγόρων Μπράιαν και Ντάροου ήταν σκληρή και ζωηρή και αναδείχθηκαν πρωταγωνιστές της δίκης.

Στις 21 Ιουλίου, οι ένορκοι έκριναν τον Σκόουπς ένοχο και του επέβαλαν πρόστιμο 100 δολάρια, πόσο μεγάλο για την εποχή. Ο νόμος Μπάτλερ παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 1967.

Διαβάστε περισσότερα για τη “Δίκη των Πιθήκων” στο παρακάτω άρθρο:

Η συγκλονιστική δίκη του Δαρβινισμού στην Αμερική και η απαγόρευση της διδασκαλίας που δικαίωσε τη θεωρία του!

10 Ιουλίου 1929: Γεννήθηκε ο Ροβήρος Μανθούλης

Σκηνοθέτης, συγγραφέας και ποιητής διεθνούς εμβέλειας. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, συνεργάστηκε με το ΕΙΡ, με σκοπό τη μετάφραση και τη διασκευή έργων του αμερικάνικου δραματολογίου για το “Θέατρο της Τετάρτης“.

Η Κυρία δήμαρχος“, “Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ“, “Μπλουζ με σφιγμένα δόντια” και “Πρόσωπο με πρόσωπο” είναι μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες που σκηνοθέτησε.

Από το 1967 ζούσε μόνιμα στο Παρίσι. Υπήρξε για δέκα χρόνια πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στο Παρίσι (1991-2001) και τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του στη Γαλλία με το Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων.

Έφυγε από τη ζωή στις 21 Απριλίου 2022.

10 Ιουλίου 1984: Αυτοκτόνησε ο Θόδωρος Βενάρδος

Ο “ληστής με τις γλαδιόλες”

Έμεινε στην ιστορία ως ο ρομαντικός ληστής τραπεζών που αγαπήθηκε από τις γυναίκες. Όταν έκανε τη δεύτερη ληστεία τράπεζας, κρατούσε ένα μεγάλο μπουκέτο με λουλούδια. Το άφησε στους υπαλλήλους ενώ τρεπόταν σε φυγή με τη λεία του.

Η αστυνομία τον καταδίωκε συνεχώς και ο Βενάρδος κατάφερε να αποδράσει με κινηματογραφικό τρόπο από τον Κορυδαλλό. Για ένα μήνα κυκλοφορούσε με την ταυτότητα και το αυτοκίνητο του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Νίκου Σιδέρη.

Απελάθηκε από την Αμερική, στην οποία κατέφυγε λαθραία και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη. Υπέφερε από τον εγκλεισμό του, κακοποιήθηκε από τους συγκρατούμενούς του, πέντε αιτήσεις του για αποφυλάκιση απορρίφθηκαν και κρεμάστηκε με ένα σεντόνι, σε ηλικία 35 ετών.

Venardos-P1210454

Θόδωρος Βενάρδος, ο “ληστής με τις γλαδιόλες”

10 Ιουλίου 1985: Η βύθιση του πλοίου “Rainbow Warrior

Ανήκε στην περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, βρισκόταν στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και ανατινάχθηκε από Γάλλους μυστικούς πράκτορες εν γνώσει του προέδρου, Φρανσουά Μιτεράν.

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο “Rainbow Warrior” και από τη δεύτερη προήλθε ο εγκλωβισμός και ο πνιγμός του 35χρονου φωτογράφου της αποστολής, Φερνάντο Περέιρα. Τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν.

Η επίθεση είχε ως στόχο να φιμώσει τα μέλη της Greenpeace, τα οποία διαμαρτύρονταν για τις πυρηνικές δοκιμές της Γαλλίας στην ατόλη Μορουρόα της Γαλλικής Πολυνησίας.

Διαβάστε αναλυτικότερα για τη βύθιση του “Rainbow Warrior” στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:

Η βύθιση του πλοίου της Greenpeace, από πράκτορες της Γαλλίας, με εντολή του Φρανσουά Μιτεράν. Η οργάνωση διαμαρτυρόταν για τις γαλλικές πυρηνικές δοκιμές. Ένας νεκρός φωτογράφος

10 Ιουλίου 1989: Πέθανε ο Μελ Μπλανκ

Ο “άνθρωπος με τις 1000 φωνές”

Αμερικανός ηθοποιός, ο οποίος δάνεισε τη φωνή του στον Μπαγκς Μπάνι, τον Τουίτι, τον Πόρκι Πιγκ, τον Γούντι τον Τρυποκάρυδο και πολλούς ακόμη αγαπημένους ήρωες κινουμένων σχεδίων.

Mel_Blanc

Ο Αμερικανός ηθοποιός φωνής, Μελ Μπλανκ. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Έπεσε σε κώμα μετά από τροχαίο το 1961. Δεν ανταποκρινόταν σε κανένα ερέθισμα ώσπου ένας γιατρός είχε την ιδέα να τον ρωτήσει: “Πώς είσαι σήμερα, Μπαγκς Μπάνι;.

Ο Μπλανκ απάντησε ενστικτωδώς και με αδύναμη φωνή “What’s up doc?” και μετά από λίγο καιρό πήρε εξιτήριο.

Η ικανότητά του να αλλάζει γρήγορα την ένταση και το ηχόχρωμα της φωνής του, του χάρισε το προσωνύμιο “ο άνθρωπος με τις 1000 φωνές”.

Όπως είχε πει ο κριτικός κινηματογράφου, Λέοναρντ Μάλτιν, “είναι εκπληκτικό να συνειδητοποιείς ότι ο Τουίτι και ο Γιοσεμάιτ Σαμ είναι ο ίδιος άνθρωπος!”.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.