Σήμερα γιορτάζουν οι Χαράλαμπος, Χαρίλαος, Χαραλαμπία, Χαραλαμπή και Χαρίκλεια.
10 Φεβρουαρίου 1772: Γεννήθηκε ο Λυκούργος Λογοθέτης
Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Παπλωματάς. Αποτέλεσε λαμπρή προσωπικότητα στην Επανάσταση του 1821, με καταγωγή από τη Σάμο. Γνωστός για τις ισχυρές γνωριμίες και την οικονομική του άνεση, κλήθηκε το 1805 να διοικήσει τη Σάμο όταν επικράτησε η λαϊκή παράταξη των «Καρμανιόλων».
Ωστόσο, η αντίδραση της άρχουσας τάξης («Καλλικάντζαροι») τον οδήγησε σε φυγή στην Κωνσταντινούπολη.
Το 1808 συνελήφθη και εξορίστηκε στο Άγιο Όρος, αλλά το 1810 αφέθηκε ελεύθερος. Το 1811 παντρεύτηκε την Πουλουδίτσα Γεωργιάδη και το 1812 εκλέχθηκε προεστός της Δυτικής Σάμου. Μετά από συγκρούσεις με τους «Καλλικάντζαρους» και δολοφονικές απόπειρες, κατέφυγε στη Μύκονο και αργότερα στην Κέρκυρα.
10 Φεβρουαρίου 1910: Γεννήθηκε η Σοφία Βέμπο
Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, με τα τραγούδια της βοηθούσε τη ψυχολογία των πολιτών και φαντάρους να αποκτήσουν θάρρος και να αντιμετωπίσουν τον εχθρό στο μέτωπο.
Το «Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά» υπήρξε η αφετηρία του μεγάλου έρωτα της Σοφίας και τον κορυφαίος στιχουργό Μίμη Τραϊφόρου. Ο ίδιος είχε αναφέρει: «Ήμουν γεμάτος δέος απέναντι σ’ αυτή τη γυναίκα. Γιατί το μόνο που σου επέτρεπε ήταν να τη σέβεσαι. Δεν τολμούσα να σηκώσω τα μάτια μου να την κοιτάξω»
Την περίοδο της κατοχής, ένα βράδυ, καθώς επέστρεφε από την παράσταση στο θέατρο, την πλησίασε ένας Ιταλός και τη χτύπησε δυνατά με μια σιδερογροθιά. Γνώριζε ότι ήταν η τραγουδίστρια της νίκης στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας. Η φθηνή του εκδίκηση, δεν άλλαξε ούτε μια σειρά από το “Κορόιδο Μουσολίνι”.
10 Φεβρουαρίου 1913: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας
Ο Έλληνας δρομέας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς στους Ολυμπιακούς της Σουηδίας το 1912. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ο κόσμος τον υποδέχτηκε θριαμβευτικά. Τον παρέλαβαν απ’ τον σταθμό του τρένου και τον συνόδευσαν μέχρι το γήπεδο του Πανελληνίου, στο Πεδίον του Άρεως. Ο Κωστής όμως δεν πρόλαβε να χαρεί το θρίαμβό του.
Λίγους μήνες μετά την επιστροφή του, ξέσπασε ο A’ Βαλκανικός, και ο Τσικλητήρας έσπευσε να καταταγεί αμέσως. Παρότι η κυβέρνηση προσπάθησε να τον στείλει στα μετόπισθεν για να μην κινδυνεύσει η ζωή του, ο Κωστής δεν υπάκουσε, καθώς ντρεπόταν να μείνει πίσω όταν τ΄ αδέλφια του βρίσκονταν στο μέτωπο.
Τελικά προσβλήθηκε από το μικρόβιο της μηνιγγίτιδας και έχασε τη ζωή του σε ηλικία 25 ετών.
10 Φεβρουαρίου 1935: Γεννήθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης
Ήταν δημοσιογράφος, ο οποίος συμμετείχε είχε αντιδικτατορική δράση και πολιτικός. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, λίγο πριν τις 08:00 το πρωί, ο 54χρονος δημοσιογράφος και βουλευτής Καρπενησίου της ΝΔ Παύλος Μπακογιάννης περπατούσε επί της οδού Ομήρου στο Κολωνάκι.
Φτάνοντας στο γραφείο του, τον περικύκλωσαν άγνωστοι άνδρες και του έριξαν 4 σφαίρες. Μερικές ώρες αργότερα, άφησε την τελευταία του πνοή σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας. Η 17 Νοέμβρη ανέλαβε όλη την ευθύνη για το έγκλημα με μία δωδεκασέλιδη προκήρυξη.
“…Το στόμα αυτό πρέπει να μείνει κλειστό…” είχαν αναφέρει μεταξύ άλλων οι τρομοκράτες. Πολλά χρόνια μετά, ο Κουφοντίνας με κατάθεσή του “πήρε πάνω του” τη δολοφονία, δηλώνοντας ότι δεν μετανιώνει τίποτα από όσα έκανε.
10 Φεβρουαρίου 1939: Γεννήθηκε η Τζένη Βάνου
Σπουδαία ερμηνεύτρια του ελαφρού και λαϊκού τραγουδιού, η οποία ξεχώρισε για τη βραχνή και με τζαζ ηχόχρωμα φωνή της. “Σε βλέπω στο ποτήρι μου“, “Χίλιες βραδιές“, “Θέλω κοντά σου να μείνω“, “Αν είναι η αγάπη αμαρτία” και “Έρωτά μου ανεπανάληπτε” είναι ορισμένες από τις μεγάλες της επιτυχίες.
Το πραγματικό της ονοματεπώνυμο ήταν Ευγενία Βραχνού και αρχικά ήθελε να σπουδάσει μαθηματικά. Ο μέντοράς της ήταν ο Μίμης Πλέσσας. Το 1964 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής Θεσσαλονίκης και πήρε το A’ Bραβείο για το τραγούδι “Τώρα” του Πλέσσα.
Ένα από τα μέλη της επιτροπής ήταν ο Δημήτρης Χορν, ο οποίος ψήφισε “Τζένη Βάνου”. Όταν του επισημάνθηκε ότι έπρεπε να ψηφίσει τραγούδι και όχι καλλιτέχνη, εκείνος απάντησε: “Μα τα επόμενα 50 χρόνια γι’ αυτήν θα μιλάμε“.
10 Φεβρουαρίου 1942: Απονεμήθηκε ο πρώτος χρυσός δίσκος σε τραγούδι
Το «Chattanooga Choo Choo» (1941) των Mack Gordon και Harry Warren, ηχογραφημένο από τον Glenn Miller and His Orchestra, έγινε το πρώτο τραγούδι που έλαβε χρυσό δίσκο, με πωλήσεις 1,2 εκατομμυρίων αντιτύπων. Ήταν Νο. 1 στις ΗΠΑ για 9 εβδομάδες και εμφανίστηκε στην ταινία «Sun Valley Serenade».
Η ενορχήστρωση μιμείται τους ήχους ενός τρένου, ενώ οι στίχοι αφηγούνται ένα ταξίδι από τη Νέα Υόρκη στην Τσαττανούγκα του Τενεσί. Παρά την επιτυχία, το ραδιόφωνο το μποϊκόταρε λόγω διαμάχης της «Αμερικανικής Κοινωνίας Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών». Το 1996, μπήκε στο Grammy Hall of Fame, διατηρώντας τη θρυλική του φήμη.
10 Φεβρουαρίου 1947: Υπεγράφη η Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Με βάση αυτήν, τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν επίσημα στην Ελλάδα, ενώ η Ιταλία όφειλε να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τα Δωδεκάνησα βρέθηκαν υπό ιταλική κατοχή από το 1912, όταν οι Ιταλοί τα κατέλαβαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αν και αρχικά είχαν δεσμευτεί να τα επιστρέψουν στην Ελλάδα, η Ιταλία διατήρησε τον έλεγχό τους, επιβάλλοντας σταδιακά μια σκληρή πολιτική εκφασισμού και αφομοίωσης.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε το 1936, όταν την ηγεσία ανέλαβε ο Τσέζαρε Μαρία Ντε Βέκι, στενός συνεργάτης του Μουσολίνι. Υπό τη διακυβέρνησή του, επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισμοί στην ελληνική γλώσσα και την εκπαίδευση, ενώ όσοι αντιστέκονταν φυλακίζονταν ή εκδιώκονταν. Η ελληνική ταυτότητα των νησιωτών τέθηκε σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς η Ιταλική Διοίκηση πίεζε τους κατοίκους να ενταχθούν σε φασιστικές οργανώσεις, ενώ η Εκκλησία οργάνωνε μυστικά σχολεία για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και παράδοσης.
Μετά το τέλος του πολέμου, τα Δωδεκάνησα τέθηκαν υπό βρετανική διοίκηση έως το 1947. Στις 31 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς, η κυριαρχία των νησιών παραδόθηκε επίσημα στην Ελλάδα.
Δείτε το τρέιλερ της εκπομπής της ΜτΧ για την προσάρτηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα:
10 Φεβρουαρίου 1956: Συστάθηκε με Βασιλικό Διάταγμα το «Ίδρυμα Ευγενίδου»
Το Ίδρυμα Ευγενίδου, γνωστό και ως Ευγενίδειο Ίδρυμα, είναι εκπαιδευτικό κοινωφελές ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1956, σύμφωνα με τη διαθήκη του εφοπλιστή Ευγένιου Ευγενίδη. Ο Ευγενίδης διέθεσε μέρος της περιουσίας του για τη δημιουργία του, με στόχο την εκπαίδευση νέων ελληνικής καταγωγής στις επιστήμες και την τεχνολογία. Μέχρι σήμερα, το ίδρυμα λειτουργεί αποκλειστικά με δικούς του πόρους. Βρίσκεται στη λεωφόρο Συγγρού, κοντά στο Δέλτα Φαλήρου, και φιλοξενεί το Ευγενίδειο Πλανητάριο, συμβάλλοντας σημαντικά στην εκλαΐκευση της επιστήμης και την τεχνική εκπαίδευση.
![](https://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2024/04/EugenFound-003.jpg)
Ο Ευγένιος Ευγενίδης. Πηγή: Wikipedia
10 Φεβρουαρίου 1975: Πέθανε ο Νίκος Καββαδίας
Ο ποιητής είχε δηλώσει ότι δεν αγάπησε ποτέ γυναίκα παρά μόνο τη θάλασσα.
Από τα 19 δούλευε ως ναύτης.
Η θάλασσα και τα τατουάζ, τα αποκαλούμενα “στίγματα” των ναυτικών, εμφανίζονταν συχνά στην ποίησή του.
Ήθελε να πεθάνει στη θάλασσα. Όμως, η μοίρα δεν του έκανε το «χατίρι», γιατί, άφησε την τελευταία πνοή του, στην ηπειρωτική Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1974, τρεις μήνες αφότου πάτησε το πόδι του στη στεριά.
10 Φεβρουαρίου 2005: Πέθανε ο Άρθουρ Μίλερ
Από τους σημαντικότερους Αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς. Μέσα από τα έργα του ασκούσε κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση, την κοινωνία και τις ατέλειες του «Αμερικανικού ονείρου», γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον βιογράφο του, Μάρτιν Γκότφριντ, ελάχιστοι καλλιτέχνες έχουν δεχτεί τόσες επιθέσεις στην πατρίδα τους, ενώ ταυτόχρονα απολάμβαναν παγκόσμια αναγνώριση.
![](https://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2025/02/Arthur_Miller_1966.jpg)
Πηγή: Wikipedia
δ
10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 5 Φεβρουαρίου. Ανδρέας Παπανδρέου, Κριστιάνο, Σιτροέν
![10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 7 Φεβρουαρίου. Τσαρλς Ντίκενς, Λουκιανός Κηλαηδόνης και Σοφοκλής Βενιζέλος](https://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2024/02/ΣΑΝ-ΣΗΜΕΡΑ-2-400x308.png)
Ειδήσεις σήμερα:
- Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος, ο τερματοφύλακας – σύμβολο του Παναθηναϊκού που έφτασε στο Γουέμπλεϊ
- Έρευνες της ΕΛΑΣ στα γραφεία της εταιρείας φύλαξης που κατέθεσε νέα βίντεο για τα Τέμπη
- Αλβανία. Συνελήφθη ο δήμαρχος των Τιράνων, σε κατ’ οίκον περιορισμό η σύζυγός του. Κατηγορούνται για διαφθορά
- Συνελήφθη από 45χρονος οδηγός ταξί στο Σύνταγμα. Αφαιρούσε τραπεζικές κάρτες από τους επιβάτες
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ