10 Δεκεμβρίου 1790: Γεννήθηκε ο Γιάκομπ Φίλιπ Φαλμεράιερ
Αυστριακός περιηγητής, δημοσιογράφος, πολιτικός και ιστορικός, γνωστός για τις περιηγητικές του αφηγήσεις και τις θεωρίες του σχετικά με τη φυλετική καταγωγή των Νεοελλήνων.
Στο έργο του «Ιστορία της Επανάστασης των Ελλήνων» υποστήριξε ότι οι σύγχρονοι Έλληνες ήταν φυλετικά διαφορετικοί από τους αρχαίους, προερχόμενοι από σλαβικά και ανατολικά φύλα. Οι απόψεις του προκάλεσαν αντιδράσεις και αμφισβητήθηκαν έντονα, καθώς θεωρούνταν προσβλητικές και ατεκμηρίωτες.
10 Δεκεμβρίου 1815: Γεννήθηκε η Άντα Λάβλεϊς
Η κόρη του Λόρδου Βύρων ήταν σπουδαία μαθηματικός και από τους πρωτοπόρους της πληροφορικής. Υπήρξε το πρώτο και μοναδικό, «νόμιμο» παιδί του. Τέσσερις μήνες μετά τη γέννησή της, ο Βύρωνας εγκατέλειψε για πάντα την Αγγλία και την οικογένειά του.
Η Άντα διακρινόταν για την εξαιρετική της ευφυΐα. Σε ηλικία 13 ετών, κατασκεύασε ιπτάμενη μηχανή.
Στα 28 της, περιέγραψε με τρομερή λεπτομέρεια, μία μέθοδο μέτρησης των αριθμών «Μπερνούλι» με την «Αναλυτική Μηχανή» του Τσαρλς Μπάμπατζ. Ήταν ο πρώτος αλγόριθμος.
Το 1953, αναγνωρίστηκε επίσημα ως η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών.
10 Δεκεμβρίου 1893: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»
Ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης παραδέχθηκε δημοσίως στο ελληνικό κοινοβούλιο την πτώχευση της χώρας. Κήρυξε στάση πληρωμών και η Ελλάδα πέρασε υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο.
Η φράση «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν», που του αποδίδεται, έχει μείνει στην ιστορία, καθώς αντικατοπτρίζει τις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες της εποχής. Δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή της φράσης στα πρακτικά της Βουλής, αλλά μόνο σε μαρτυρίες.
Η αντιπολίτευση και ο Τύπος την χρησιμοποίησαν για να εκμεταλλευτούν τη δυσαρέσκεια του κόσμου, αφού κατηγορούσαν τον Τρικούπη για την οικονομική καταστροφή της χώρας, λόγω της οικονομικής του πολιτικής, η οποία όμως, τις επόμενες δεκαετίες, έβαλε την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.
10 Δεκεμβρίου 1896: Πέθανε ο Άλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ
Ήταν ο μικρότερος γιος του Σουηδού μηχανικού Εμμανουήλ Νόμπελ, που κατασκεύαζε πολεμοφόδια για τη Ρωσία και κέρδισε πολλά χρήματα στον Κριμαϊκό πόλεμο. Ο Άλφρεντ έδειξε μεγάλη έφεση στη Χημεία.
Το εργοστάσιο Νόμπελ εξερράγη και ανάμεσα στα θύματα ήταν ο αδερφός του, Άλφρεντ. Έτσι, κατασκεύασε τη δυναμίτιδα με πυριτική γη, για την αποφυγή εκρήξεων.
Καθώς ένιωθε μοναξιά μια μέρα του 1876 δημοσίευσε την εξής αγγελία: «Κύριος όχι πια πολύ νέος, πολύ πλούσιος, πολύ μορφωμένος, που ζει στο Παρίσι, ζητά κυρία της ίδιας ηλικίας που να μιλά πολλές γλώσσες.
Είναι ο ιδρυτής των ομώνυμων βραβείων.
10 Δεκεμβρίου 1902: Άνοιξε επίσημα το φράγμα του Ασουάν στον Νείλο
Ήταν ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα για τη ρύθμιση της ροής του Νείλου στην Αίγυπτο. Σκοπός του ήταν να ελέγξει τις πλημμύρες, να βελτιώσει την άρδευση και να παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια. Δημιούργησε τη λίμνη Νούμπια, ενισχύοντας την αγροτική παραγωγή.
Ωστόσο, το φράγμα είχε περιορισμούς στο θέμα του ελέγχου των πλημμυρών και της αποθήκευσης νερού, με αποτέλεσμα να κατασκευαστεί ένα δεύτερο ψηλότερο.
10 Δεκεμβρίου 1956: Πέθανε ο Αλέξανδρος Δελμούζος
Υπήρξε παιδαγωγός, ο οποίος αναμόρφωσε το σύστημα παιδείας. Διετέλεσε διευθυντής του Ανώτερου Δημοτικού Παρθεναγωγείου Βόλου. Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε στην εκπαίδευση τη δημοτική γλώσσα.
Για τις πρωτοποριακές τους ιδέες οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Κατηγορήθηκε από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος, Γερμανό Μαυρομμάτη και άλλους οπαδούς της καθαρεύουσας. Τον κατηγόρησαν για αθεΐα, αντεθνισμό και σοσιαλισμό.
Η πολύκροτη δίκη του Ναυπλίου, που διήρκησε 12 ημέρες και οδήγησε σε αθώωση όλων των κατηγορουμένων, έμεινε στην ιστορία ως τα “Αθεϊκά του Βόλου“.
Ήταν μία ακόμη περίπτωση σύγκρουσης γύρω από το γλωσσικό ζήτημα.
10 Δεκεμβρίου 1964: Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ παρέλαβε το Νόμπελ Ειρήνης
Έγινε ο νεότερος νικητής του Νόμπελ Ειρήνης, σε ηλικία 35 ετών, για τον αγώνα του κατά του ρατσισμού και της κοινωνικής αδικίας στις ΗΠΑ.
Υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων και είχε ηγηθεί μεγάλων διαδηλώσεων κατά της φυλετικής διάκρισης. Παρά την πίεση και τις επιθέσεις που υπέστη, η απονομή του βραβείου αναγνώρισε τη συνεισφορά του στον αγώνα για την ισότητα και την ειρήνη.
10 Δεκεμβρίου 1963: Ο Σεφέρης κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Η επιτροπή του απέμεινε το βραβείο «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες». Ο Σεφέρης ήταν ανάμεσα σε 80 υποψήφιους συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο Νερούδα και ο Μπέκετ.
Το 2013 δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής σχετικά με την απονομή Νόμπελ 1963. Σύμφωνα με τα πρακτικά της, ο Νερούδα ήταν κομμουνιστής και ο Μπέκετ, ανήθικος και μηδενιστής.
Έτσι, ο Όστερλουντ, γραμματέας της σουηδικής επιτροπής, φέρεται να προτίμησε να βραβεύσει τον Γιώργο Σεφέρη. Πάντως, ο Νερούδα βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971 και ο Μπέκετ το 1969.
10 Δεκεμβρίου 1967: Πέθανε ο Ότις Ρέντινγκ
Ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς τραγουδιστές της soul μουσικής.
Στις 10 Δεκεμβρίου 1967, το αεροσκάφος που τον μετέφερε μαζί με την μπάντα του, «The Bar-Kays», συνετρίβη στη λίμνη Μονόνα στην Τζόρτζια.
Το δυστύχημα αποδόθηκε σε κακές καιρικές συνθήκες και πιθανώς σε μηχανική βλάβη. Όλοι οι επιβαίνοντες, πλην του μπασίστα Τζέιμς Αλεξάντερ, έχασαν τη ζωή τους. Το τραγικό συμβάν έγινε λίγο πριν από την κυκλοφορία του “Sitting on the Dock of the Bay”.
Ήταν 28 ετών.
10 Δεκεμβρίου 2006: Πέθανε ο Αουγκούστο Πινοσέτ
Χιλιανός στρατηγός και δικτάτορας, ο οποίος το 1973 ανέτρεψε τον πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε, με πραξικόπημα και κυβέρνησε τη Χιλή μέχρι το 1990.
Το καθεστώς του χαρακτηρίστηκε από ανελέητη καταστολή, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασανιστήρια ενώ εφαρμόστηκαν χωρίς μέτρο οι φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές της σχολής του Σικάγου, οι οποίες βύθισαν την χώρα σε οικονομικό χάος και ευνόησαν την πολιτική και στρατιωτική ελίτ.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr