10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 1 Νοεμβρίου. Tο πρώτο ματς NBA, “το αθάνατο κρασί”, ο πιλότος του “Enola Gay”

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 1 Νοεμβρίου. Tο πρώτο ματς NBA, “το αθάνατο κρασί”, ο πιλότος του “Enola Gay”

1 Νοεμβρίου 1755: Ο σεισμός που ισοπέδωσε τη Λισαβώνα

Οι σεισμολόγοι υπολογίζουν ότι είχε μέγεθος μεταξύ 8,5 και 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται ανάμεσα στους πιο καταστροφικούς στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το επίκεντρο εκτιμάται ότι βρισκόταν στον Ατλαντικό Ωκεανό, 200 χιλιόμετρα από το Ακρωτήριο του Αγίου Βικεντίου, που αποτελεί το νοτιότερο σημείο της Πορτογαλίας

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Κτήρια, μεταξύ αυτών και το βασιλικό παλάτι, κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα, ενώ άλλα “τυλίχθηκαν” στις φλόγες. Ένα τεράστιο τσουνάμι έδωσε στην πόλη τη χαριστική βολή.

Διαβάστε περισσότερα για το φονικό σεισμό της Λισαβώνας στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:

Ο φονικός σεισμός και το τσουνάμι ύψους 20 μέτρων που ισοπέδωσε τη Λισαβόνα. Ο βασιλιάς σώθηκε κατά τύχη αλλά από τότε έμενε σε σκηνή. Πώς η καταστροφή επηρέασε τον Διαφωτισμό και την αντισεισμική αρχιτεκτονική

1 Νοεμβρίου 1903: Η παράσταση που “άναψε” τη “σπίθα” των Ορεστειακών

Ο λόγος για την τριλογία “Ορέστεια” του τραγικού ποιητή Αισχύλου, η οποία ανέβηκε στο Βασιλικό Θέατρο της Αθήνας για πρώτη φορά μεταφρασμένη στη δημοτική γλώσσα και με πρωταγωνίστρια τη Μαρίκα Κοτοπούλη.

Το γεγονός εξόργισε τους υπέρμαχους της καθαρεύουσας και ο πανεπιστημιακός καθηγητής, Γεώργιος Μιστριώτης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον ξεσηκωμό των φοιτητών. Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν τις επόμενες ημέρες έμειναν γνωστές ως “Ορεστειακά” και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό πολλών.

Ήταν, ουσιαστικά, μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση πόλωσης γύρω από το γλωσσικό ζήτημα, μετά τα Ευαγγελικά του 1901.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “Μηχανής του Χρόνου” για τη διαμάχη μεταξύ καθαρευουσιάνων και δημοτικιστών στο πέρασμα των ετών:

Καθαρεύουσα και Δημοτική στην Μηχανή του Χρόνου. Ο εμφύλιος για τη γλώσσα που οδήγησε σε αιματηρά επεισόδια και πολιτική κρίση

1 Νοεμβρίου 1920: Οι εκλογές που ο Βενιζέλος δεν εξελέγη ούτε καν βουλευτής

Οι κάλπες στήθηκαν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η Μικρασιατική Εκστρατεία. Ο Βενιζέλος, που είχε επιστρέψει από τις Σέβρες ως ο “αρχιτέκτονας” της “Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών“, ηττήθηκε, μολονότι κέρδισε περισσότερες ψήφους.

Η “Ηνωμένη Αντιπολίτευσις” αναδείχθηκε νικήτρια και ο ηγέτης του Κόμματος των Φιλελευθέρων αποχώρησε πικραμένος στο εξωτερικό. Μερικές εβδομάδες αργότερα, διεξήχθη το νόθο δημοψήφισμα για την παλινόρθωση του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’.

Όπως αναφέρουν οι ιστορικοί, το αποτέλεσμα αντανακλούσε την κούραση του ελληνικού λαού από τους συνεχείς πολέμους και έκρινε σε μεγάλο βαθμό την τύχη της Μικρασίας.

Περισσότερα για τις εκλογές του 1920 μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ στο ακόλουθο link:

Οι Εκλογές, που ο Βενιζέλος δε βγήκε ούτε βουλευτής και έκριναν την τύχη της Μικράς Ασίας. Πώς ψήφισαν οι παλαιοελλαδίτες, οι πρόσφυγες και οι αλλοεθνείς

1 Νοεμβρίου 1940: Έπεσε μαχόμενος ο Αλέξανδρος Διάκος

Υπολοχαγός με καταγωγή από τη Χάλκη των ιταλοκρατούμενων Δωδεκανήσων και ίσως ο πρώτος αξιωματικός που έχασε τη ζωή του στον ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Πολέμησε στα βουνά της Πίνδου και ειδικότερα στο ύψωμα Τσούκα. Έλαβε εντολή να αντεπιτεθεί για την ανακατάληψη του υψώματος, αλλά κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης δέχθηκε πυρά από ιταλικό πολυβόλο και σωριάστηκε νεκρός.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιωτών του, οδήγησε την τελευταία επίθεση φωνάζοντας: “Εμπρός, παιδιά, για μια ελεύθερη Ελλάδα και για μια ελεύθερη Δωδεκάνησο“. Ήταν 29 ετών.

Διαβάστε στο παρακάτω άρθρο για τη συντριβή της επίλεκτης μεραρχίας αλπινιστών “Τζούλια” στην Πίνδο:

Η συντριβή της πανίσχυρης μεραρχίας Τζούλια στην Πίνδο. Ο σοβαρός τραυματισμός του συνταγματάρχη Δαβάκη και η αντεπίθεση του ταγματάρχη Καραβία που έπεσε με το άλογο σε γκρεμό

1 Νοεμβρίου 1940: Γράφτηκε το ποίημα “Στη Νεολαία μας

Το έγραψε ο Κωστής Παλαμάς, σε ηλικία 81 ετών, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Οι στίχοι του είχαν σκοπό να αφυπνίσουν τους νέους, ώστε να υπερασπιστούν την ελευθερία της πατρίδας τους:

Αυτό κρατάει ανάλαφρο μεσ’ την ανεμοζάλη

το από του κόσμου τη βοή πρεσβυτικό κεφάλι,

αυτό το λόγο θα σας πω δεν έχω άλλο κανένα 

Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα!

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “Μηχανής του Χρόνου” για τη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά:

Η ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά. Ο ποιητής που “είπε την Ελλάδα” και επηρεάστηκε από τις προσωπικές του τραγωδίες. Νέα εκπομπή

1 Νοεμβρίου 1946: Το πρώτο ματς στην ιστορία του NBA

Αναμετρήθηκαν οι New York Knickerbockers και οι Toronto Huskies στον Καναδά, ενώπιον σχεδόν 7.100 θεατών. Η ομάδα της Νέας Υόρκης επικράτησε των γηπεδούχων με σκορ 68-66.

Για να προσελκύσουν θεατές, οι υπεύθυνοι παραχώρησαν δωρεάν εισιτήρια σε όποιους ήταν ψηλότεροι από τον παίκτη των Huskies, Τζορτζ Νόστραντ, ο οποίος είχε ύψος 2,03 μ.. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονταν από 75 σεντς έως 2,50 δολάρια, σύμφωνα με την παρακάτω διαφήμιση.

Οι δύο ομάδες αγωνίζονταν στην Ανατολική Περιφέρεια. Οι Knicks τερμάτισαν στην τρίτη θέση και οι Huskies στην τελευταία. Το πρωτάθλημα της σεζόν 1946-1947 κατέκτησαν οι Philadelphia Warriors από την Ανατολική Περιφέρεια.

Δείτε στο ακόλουθο βίντεο πλάνα από τον πρώτο αγώνα στην ιστορία του δημοφιλέστερου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο:

Remembering the first game in NBA history (with actual footage!) | NBA Today

1 Νοεμβρίου 1968: Πέθανε ο Γεώργιος Παπανδρέου

Ο “Γέρος της Δημοκρατίας”

Η κηδεία του έγινε δύο ημέρες αργότερα. Ήταν πάνδημη και αποτέλεσε την πρώτη μαζική εκδήλωση αντίστασης στη δικτατορία. “Δεν δεχόμαστε, κύριε, να παραστεί κάποιος από εσάς στην κηδεία“, είχε απαντήσει η Μαργαρίτα Παπανδρέου σε υπουργό της Χούντας.

Ο Παπανδρέου συνέδεσε το όνομά του με κομβικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όπως ο “λόγος της απελευθερώσεως” που εκφώνησε στο Σύνταγμα έξι ημέρες μετά την αποχώρηση των Γερμανών και ο “ανένδοτος αγώνας” που κήρυξε μετά τις εκλογές “βίας και νοθείας” του 1961.

Δεν δέχομαι να είμαι εξευτελισμένος Πρωθυπουργός“, είχε απαντήσει στον βασιλιά Κωνσταντίνο Β’, όταν ήρθε σε ρήξη μαζί του για το ζήτημα του υπουργείου Άμυνας, τον Ιούλιο του 1965.

Διαβάστε παρακάτω για τον “παράνομο” έρωτα του Γεωργίου Παπανδρέου με την πρωταγωνίστρια του θεάτρου “Κυβέλη“:

Ο “παράνομος” έρωτας του Γεωργίου Παπανδρέου με την πρωταγωνίστρια του θεάτρου Κυβέλη και ο γιος που απέκτησαν. Το διαζύγιο εξ Αμερικής!

1 Νοεμβρίου 1974: Η δίωξη των Χουντικών

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μενέλαος Κουτσάκος άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του Γεώργιου Παπαδόπουλου, του Στυλιανού Παττακού, του Νικόλαου Μακαρέζου και 62 ακόμη συνεργατών τους για εσχάτη προδοσία.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν στην Τζια. Ένα χρόνο μετά, ξεκίνησε η δίκη τους στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού.

Διαβάστε περισσότερα για τη δίκη των πρωταιτίων της Χούντας κάνοντας κλικ στο ακόλουθο link:

Η Δίκη της Χούντας ξεκίνησε με την ερώτηση του προέδρου στον Παπαδόπουλο “τι δουλειά κάνετε”. Η ειρωνική απάντηση του Παττακού για τον τόπο κατοικίας του

1 Νοεμβρίου 1993: Τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του Μάαστριχτ

Είναι η ιδρυτική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), η οποία μέχρι τότε ονομαζόταν Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.). Υπογράφτηκε στην ολλανδική πόλη Μάαστριχτ στις 7 Φεβρουαρίου 1992 από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η συνθήκη έθεσε τα θεμέλια για το ευρώ, επέτρεψε στους Ευρωπαίους πολίτες να μετακινούνται ελεύθερα στα κράτη μέλη και θεωρήθηκε ένα νέο στάδιο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

1 Νοεμβρίου 2007: Πέθανε ο πιλότος του “Enola Gay”, Πολ Τίμπετς

Αμερικανός αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και πιλότος του βομβαρδιστικού “Enola Gay, του αεροσκάφους που έριξε την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου 1945. Η κωδική ονομασία της βόμβας ήταν “Little Boy” (“Μικρό Αγοράκι“) και όπως είχε δηλώσει ο Τίμπετς, δεν μετάνιωσε ποτέ για την ενέργειά του.

Διαβάστε παρακάτω τι αναφέρει το βιβλίο των Jonathan Mayo και Emma Craigie για τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα:

«Θεέ μου πόσους σκοτώσαμε μόλις τώρα». Το ανατριχιαστικό ημερολόγιο με την ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα. Ποια ήταν η Enola Gay που “βάφτισε” το βομβαρδιστικό

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr