Σήμερα γιορτάζουν οι: Τρύφωνας, Τρυφωνία, Φιλικητάτη, Φιλικήτη, Φιλικήτα
1 Φεβρουαρίου 1851: Πέθανε η Μαίρη Σέλεϊ
Η “μητέρα” του Φρανκενστάιν
Αγγλίδα συγγραφέας που έμεινε παγκοσμίως γνωστή για το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας “Φρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας” (1818). Εμπνεύστηκε τον ήρωα, όταν ο Λόρδος Βύρων της πρότεινε να γράψουν ο καθένας από μία ιστορία τρόμου.
Ο σύζυγός της ήταν ο ρομαντικός ποιητής, Πέρσι Σέλεϊ, ο οποίος πνίγηκε σε ηλικία 29 ετών, εξαιτίας καταιγίδας που ανέτρεψε το σκάφος του. Η μητέρα της πέθανε 11 ημέρες μετά τη γέννησή της και είχε μια ετεροθαλή αδελφή που έπασχε από κατάθλιψη και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.
Για ένα διάστημα, ήρθε κοντά με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, γεγονός που έκανε τον Πέρσι Σέλεϊ να ζηλέψει. Πέθανε σε ηλικία 53 ετών, πιθανόν από όγκο στον εγκέφαλο.
1 Φεβρουαρίου 1862: Ξέσπασε η Ναυπλιακή Επαναστάση
Στασιαστικό κίνημα που στόχευε στην ανατροπή του βασιλιά Όθωνα. Το Ναύπλιο είχε εξελιχθεί σε κέντρο του αντιμοναρχικού αγώνα, διότι εκεί είχαν εκτοπιστεί και φυλακιστεί πολλοί αξιωματικοί που αντιτίθεντο στη Βαυαροκρατία.
Οι επαναστάτες ηττήθηκαν από τον κυβερνητικό στρατό, αλλά μακροπρόθεσμα βγήκαν κερδισμένοι, καθώς, τον Οκτώβριο του 1862, ο Όθων και η Αμαλία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.
Μεταξύ αυτών που πρωτοστάτησαν στα Ναυπλιακά ήταν η Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου, μία επιφανής, μορφωμένη και δυναμική γυναίκα που είχε διαδραματίσει περιφερειακό ρόλο στη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια.
Διαβάστε αναλυτικά τη ζωή και τη δράση της Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου κάνοντας κλικ στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:
1 Φεβρουαρίου 1901: Γεννήθηκε ο Κλαρκ Γκέιμπλ
Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους σταρ της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ. Κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία “Συνέβη μια νύχτα” και προτάθηκε άλλες δύο φορές. Η ατάκα “Ειλικρινά, αγάπη μου, δεν δίνω δεκάρα” στο “Όσα παίρνει ο άνεμος” έμεινε ιστορική.
Λέγεται ότι η Βίβιαν Λι σιχαινόταν να φιλάει τον Γκέιμπλ, επειδή μύριζε άσχημα η ανάσα του. Δεκάδες άλλες γυναίκες όμως παρακαλούσαν να τις φιλήσει. Παντρεύτηκε πέντε φορές και απέκτησε τρία παιδιά.
Το ένα ήταν “καρπός” του κρυφού δεσμού του με τη Λορέτα Γιανγκ. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατατάχθηκε στην RAF και του απονεμήθηκε μετάλλιο για τις υπηρεσίες του.
Διαβάστε παρακάτω για την Τζουντ Λιούις, την άγνωστη κόρη του Κλαρκ Γκέιμπλ:
1 Φεβρουαρίου 1908: Δολοφονήθηκε ο βασιλιάς της Πορτογαλίας και ο διάδοχος
Ο λόγος για τον Κάρολο Α’, από τον Οίκο της Σαξονίας-Κοβούργου & Γκότα, ο οποίος ανήλθε στο θρόνο τον Οκτώβριο του 1889. Ενώ βρισκόταν σε άμαξα με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια, δέχθηκε δολοφονική επίθεση από δύο μέλη επαναστατικής οργάνωσης.
Νεκρός από τους πυροβολισμούς έπεσε και ο μεγαλύτερος γιος του Καρόλου Α’, διάδοχος Λουίς Φελίπε. Οι δολοφόνοι σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά. Τον Κάρολο Α’ διαδέχθηκε ο μικρότερος γιος του, Μανουέλ Β’, ο οποίος βασίλεψε μόλις δύο έτη, καθώς η μοναρχία καταργήθηκε με την Επανάσταση της 5ης Οκτωβρίου 1910.
1 Φεβρουαρίου 1940: Πέθανε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, που έγραψε έργο “άθεον και μπολσεβικικόν”
Μία από τις σημαντικότερες μορφές των νεοελληνικών γραμμάτων. Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας και έμεινε γνωστός κυρίως για το αναγνωστικό “Τα Ψηλά Βουνά“.
Γράφτηκε στο πλαίσιο της βενιζελικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της περιόδου 1917-1920, αλλά οι υπέρμαχοι της καθαρεύουσας ζήτησαν να ριχτεί στη φωτιά, με την κατηγορία ότι ήταν βιβλίο “άθεον” και “Μπολσεβικικόν“. Το χωριό Γρανίτσα στα Άγραφα ήταν η πηγή έμπνευσης του Παπαντωνίου για τα “Ψηλά Βουνά“.
Αφιέρωσε την ποιητική συλλογή του “Τα χελιδόνια” στον αδερφό του, Θανάση που αυτοκτόνησε σε ηλικία 39 ετών. Υπέστη ανακοπή καρδιάς ενώ επέβαινε σε τραμ, μία ημέρα πριν τα 63α γενέθλιά του. Θεωρούσε ως ωραιότερη λέξη της ελληνικής γλώσσας τη μοναξιά.
Διαβάστε παρακάτω για τη φιλονικία μεταξύ Ζαχαρία Παπαντωνίου και Γρηγόριου Ξενόπουλου με αφορμή τη γαλλική λέξη “αμοραλιτέ“:
1 Φεβρουαρίου 1942: Ξεκίνησε να εκπέμπει η Φωνή της Αμερικής (VOA)
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό των ΗΠΑ. Έχει έδρα την Ουάσινγκτον, χρηματοδοτείται από το Κογκρέσο και παρέχει ειδήσεις σε περισσότερες από 40 γλώσσες σε ένα εκτιμώμενο εβδομαδιαίο κοινό μεγαλύτερο των 326 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Μέχρι το 2014, λειτουργούσε η Ελληνική Υπηρεσία της VOA, η οποία, την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετέδιδε ζωτικής σημασίας πληροφορίες στον ελληνικό λαό.
1 Φεβρουαρίου 1957: Πέθανε ο στρατάρχης που παραδόθηκε στους Σοβιετικούς
Φρίντριχ Πάουλους. Αξιωματικός της Βέρμαχτ που έφτασε ως το βαθμό του Στρατάρχη. Υπήρξε διοικητής της 6ης Γερμανικής Στρατιάς, η οποία πήρε μέρος στη Μάχη του Στάλινγκραντ (Αύγουστος 1942 – Φεβρουάριος 1943), η μεγαλύτερη και φονικότερη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Παραδόθηκε άνευ όρων, μαζί με 22 στρατηγούς και 90.000 περίπου στρατιώτες, όταν οι Σοβιετικοί πολιόρκησαν το αρχηγείο του και κάθε αντίσταση ήταν μάταιη. Μέχρι τότε, κανένας Γερμανός στρατηγός δεν είχε παραδοθεί στον εχθρό.
Φυλακίστηκε από τους Σοβιετικούς και έγινε ένθερμος επικριτής του ναζιστικού καθεστώτος, μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ, τον Ιούλιο του 1944. Μεταπολεμικά έζησε στην Ανατολική Γερμανία και πέθανε σε ηλικία 66 ετών.
1 Φεβρουαρίου 1966: Πέθανε ο Μπάστερ Κίτον
Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης του βωβού κινηματογράφου που μεσουράνησε τη δεκαετία του ’20 και αρκετοί τον θεωρούν καλύτερο από τον Τσάρλι Τσάπλιν.
Οι αστείες κινήσεις με το σώμα σε συνδυασμό με την αγέλαστη και ανέκφραστη όψη του, τον κατέστησαν θρύλο στην ιστορία του σινεμά. Μπορούσε να μετατρέψει τα προβλήματα και τα παθήματα των ανθρώπων σε αστείες καταστάσεις και να χαρίσει απλόχερα γέλιο στους θεατές.
Από το 1920 έως το 1928 γύρισε 19 μικρού και 10 μεγάλου μήκους ταινίες. Η ταινία “Ο Στρατηγός” (1926) θεωρείται το αριστούργημά του. Η έλευση του ομιλούντος κινηματογράφου οδήγησε στην πτώση της δημοτικότητάς του.
1 Φεβρουαρίου 1968: Η εν ψυχρώ δολοφονία ενός Βιετκόνγκ
Η φωτογραφία που σόκαρε τον κόσμο
Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Νοτίου Βιετνάμ, Νγκουγιέν Νγκοκ Λόαν πυροβόλησε στο κεφάλι τον αξιωματικό των Βιετκόνγκ, Νκουγιέν Βαν Λεμ στη Σαϊγκόν. Ο Λόαν ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για μια κίνηση αγανάκτησης, γιατί ο Λεμ και οι σύντροφοί του σκότωσαν δεκάδες άοπλους κατά τη διάρκεια επιδρομής, ανάμεσά τους και συγγενείς του Λόαν.
Η φωτογραφία, που έγινε σύμβολο του αντιπολεμικού κινήματος στις ΗΠΑ, τραβήχτηκε από τον φωτορεπόρτερ του Associated Press, Έντι Άνταμς. Ένα χρόνο μετά, κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ. Για το διάσημο καρέ του είχε πει:
“Ο στρατηγός σκότωσε ένα Βιετκόνγκ κι εγώ τον σκότωσα με τη φωτογραφική μου μηχανή. Οι φωτογραφίες είναι το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο. Οι άνθρωποι τις πιστεύουν, αλλά οι φωτογράφοι συχνά ψεύδονται, έστω και χωρίς δόλο. Οι φωτογραφίες λένε συχνά τη μισή αλήθεια, όπως και στην περίπτωση του Λόαν“.
1 Φεβρουαρίου 1983: Γεννήθηκε η Ελεονόρα Ζουγανέλη
Τραγουδίστρια της έντεχνης μουσικής, μία από τις πιο γνωστές των τελευταίων ετών. Είναι κόρη του Γιάννη Ζουγανέλη και της Ισιδώρας Σιδέρη.
Από νεαρή ηλικία άρχισε να εμφανίζεται στο πλευρό καλλιτεχνών, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Αντώνης Ρέμος και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. “Έλα“, “Κόψε και μοίρασε“, “Τα λέμε” και “Η επιμονή σου” είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια της.
Ειδήσεις σήμερα:
- Συγγενής θύματος στα Τέμπη κατέθεσε αίτημα εκταφής. Πείραμα για την έκρηξη από έλαια σιλικόνης και τη δημιουργία πυρόσφαιρας
- Έναντι 6,2 εκατ. δολαρίων πωλήθηκε η διάσημη μπανάνα του εκκεντρικού καλλιτέχνη Κατελάν. Ο συμβολισμός και το μήνυμα
- Ανεξαρτητοποιήθηκαν απο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τζάκρη και Πούλου. Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
- Ο «Νέος Μεταμφιεσμένος σε Έρωτα» του Τσαρούχη πωλήθηκε 572 χιλ. ευρω σε δημοπρασία στο Παρίσι
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ