1 Δεκεμβρίου 1818: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία
Από το 1806, ο “Γέρος του Μοριά” είχε διαφύγει στη Ζάκυνθο, όπου κατατάχθηκε στον αγγλικό στρατό. Τρία χρόνια μετά τη μύησή του στη Φιλική Εταιρεία, αποβιβάστηκε στη Μάνη, για να λάβει μέρος στον αγώνα για την απελευθέρωση.
Η στρατηγική ευφυία του, οι ηγετικές του ικανότητες και οι κερδισμένες μάχες, με αποκορύφωμα την Άλωση της Τριπολιτσάς, τον ανέδειξαν στην κορυφαία μορφή της Επανάστασης του 1821.
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “ΜτΧ” για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τις μεγάλες μάχες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα:
1 Δεκεμβρίου 1866: Πέθανε ο Σερ Τζορτζ Έβερεστ
Ουαλός τοπογράφος και γεωγράφος, το επώνυμο του οποίου δόθηκε, χωρίς τη θέλησή του, στην υψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαΐων και του κόσμου. Αν και είχε φτάσει μέχρι τους πρόποδες των Ιμαλαίων, ο Έβερεστ δεν είχε δει ποτέ την κορυφή που φτάνει σε ύψος τα 8,848 μέτρα.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον Τζορτζ Έβερεστ κάνοντας κλικ στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
1 Δεκεμβρίου 1896: Γεννήθηκε ο Γκεόργκι Ζούκοφ
Ρώσος στρατάρχης που έμεινε στην ιστορία, επειδή, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σταμάτησε την πορεία του Αδόλφου Χίτλερ στη Σοβιετική Ένωση και ηγήθηκε της προέλασης στο Βερολίνο. Είχε ξεχωρίσει για τη γενναιότητά του και την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ως μέλος του ιππικού.
Ως αξιωματικός διακρινόταν για τον ενδελεχή σχεδιασμό των επιχειρήσεων που αναλάμβανε, τη σκληρή πειθαρχία των μονάδων του και την επιμονή να διεκδικεί τη νίκη έως την τελευταία στιγμή. Λέγεται ότι ανάμεσα στους θαυμαστές του περιλαμβανόταν και ο Αμερικανός στρατιωτικός και αργότερα πρόεδρος, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.
1 Δεκεμβρίου 1901: Γεννήθηκε ο Ιωάννης Συκουτρής
Ήταν κλασικός φιλόλογος, ερευνητής και ερμηνευτής της αρχαιοελληνικής γραμματείας με διεθνή αναγνώριση.
Μετέφρασε το “Συμπόσιο“ του Πλάτωνα και κατηγορήθηκε από συντηρητικούς κύκλους ως υβριστής των αρχαίων προγόνων και διαφθορέας της νεολαίας. Αφορμή για τις επιθέσεις υπήρξε ένα μέρος της εισαγωγής, το οποίο αναφερόταν στις γενετήσιες σχέσεις και την παιδεραστία στην αρχαία Ελλάδα.
Αυτοκτόνησε το 1937 στον Ακροκόρινθο, παίρνοντας υπερβολική δόση βαρβιτουρικών. Εκτός από τις κακόβουλες κριτικές για το “Συμπόσιο“, φαίνεται πως οδηγήθηκε στην αυτοχειρία, επειδή δεν κατάφερε να καταλάβει την πανεπιστημιακή έδρα της Φιλοσοφικής και να αποκτήσει παιδιά.
1 Δεκεμβρίου 1913: Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα
Η επίσημη ανακήρυξη της ένωσης έγινε στα Χανιά. Η ελληνική σημαία υψώθηκε από δύο γηραιούς αγωνιστές στο κάστρο Φιρκά, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’ και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου.
Η Κρήτη ήταν τουρκοκρατούμενη από το 1669. Απελευθερώθηκε μετά από 229 χρόνια εξεγέρσεων και αιματηρών αγώνων και έγινε αυτόνομη πολιτεία με ύπατο αρμοστή τον εντολοδόχο των Μεγάλων Δυνάμεων, Πρίγκιπα Γεώργιο.
Η επανάσταση του Θερίσου το 1905, με πρωτεργάτη τον Ελευθέριο Βενιζέλο και η νικηφόρα έκβαση των Βαλκανικών Πολέμων ήταν τα σημεία καμπής προς την οριστική επίλυση του Κρητικού Ζητήματος.
Διαβάστε αναλυτικότερα το χρονικό της απελευθέρωσης της Κρήτης στο παρακάτω κείμενο:
1 Δεκεμβρίου 1923: Γεννήθηκε ο Μορίς
Βέλγος καρτουνίστας και δημιουργός του Λούκι Λουκ, του “φτωχού και μόνου καουμπόι” που “πυροβολεί πιο γρήγορα και από τη σκιά του“. Από το 1955 και μετά, συνδημιούργησε τις ιστορίες του Λούκι Λουκ με τον Γάλλο Ρενέ Γκοσινί, εμπνευστή του Αστερίξ και του Οβελίξ μαζί με τον Αλμπέρ Ουντερζό.
Οι ξεκαρδιστικές περιπέτειες του Λούκι Λουκ, της Ντόλι, του Ρανταπλάν και των αδερφών Ντάλτον, αποτυπωμένες τόσο στο χαρτί όσο και στην τηλεόραση αργότερα, παραμένουν μέχρι σήμερα δημοφιλείς σε μικρούς και μεγάλους.
1 Δεκεμβρίου 1949: Γεννήθηκε ο Πάμπλο Εσκομπάρ
Ο “βαρόνος της κοκαΐνης”
Ηγετική μορφή του Καρτέλ της Μεδεγίν και ένας από τους πλουσιότερους εγκληματίες στην ιστορία. Στο απόγειο της δύναμής του, γέμιζε ολόκληρα αεροπλάνα με κοκαΐνη, τα οποία έφταναν ανενόχλητα στις ΗΠΑ. Το πολυτελές ράντζο του “Hacienda Napoles” διέθετε γήπεδα γκολφ, πισίνες, λίμνες, αρένες ταυρομαχιών και ζωολογικό κήπο
“Δεν ένιωθα τίποτα, ούτε στεναχώρια ούτε ευχαρίστηση“, είχε πει ο δολοφόνος του Εσκομπάρ με το ψευδώνυμο “Ποπάι“. “Μπορείς να καταλάβεις ότι ο πατέρας σου σε αγαπάει, όταν δεν θέλει να ακολουθήσεις τον δικό του δρόμο, να γίνεις σαν αυτόν“, είχε δηλώσει του ο γιος του Πάμπλο Εσκομπάρ, Χουάν.
Περισσότερα για τον “βίο και την πολιτεία” του Πάμπλο Εσκομπάρ, που δολοφονήθηκε μία ημέρα μετά τα 44α γενέθλιά του, μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω link:
1 Δεκεμβρίου 1973: Πέθανε ο Δαβίδ Μπεν-Γκουριόν
Ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ και ο άνθρωπος που ανέγνωσε την ιδρυτική διακήρυξη στο ανώτατο σιωνιστικό συμβούλιο, στις 14 Μαΐου 1948. Τα αραβικά κράτη δεν αποδέχθηκαν το νεοσύστατο κράτος και τις πρώτες πρωινές της 15ης Μαΐου, πήραν τα όπλα, με στόχο να το συντρίψουν εν τη γενέσει του.
Ήταν η αρχή του Α’ Αραβοϊσραηλινού Πολέμου, νικητής του οποίου αναδείχθηκε το Ισραήλ. Διαβάστε αναλυτικά για το χρονικό και την έκβαση των εχθροπραξιών στο ακόλουθο άρθρο:
1 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
Καθιερώθηκε από τον ΠΟΥ και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1988. Περισσότεροι από 75 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, από τη δεκαετία του 1980 και μετά που εμφανίστηκε. Στην Ελλάδα, το πρώτο διάσημο θύμα ήταν ο σχεδιαστής μόδας, Μπίλι Μπο.
AIDS είναι ακρωνύμιο που μεταφράζεται ως “Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας”. Οφείλεται στον ιό HIV, ο οποίος πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα και καθιστά τον οργανισμό ευάλωτο σε λοιμώξεις και ορισμένους τύπους καρκίνου.
Για πολλά χρόνια, η άγνοια για τους τρόπους μετάδοσης του ιού στιγμάτιζε τα άτομα με AIDS και τα οδηγούσε στο περιθώριο. Σήμερα, χάρη στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τα σωτήρια αντιρετροϊκά φάρμακα, η ασθένεια έχει καταστεί περισσότερο διαχειρίσιμη.
Διαβάστε παρακάτω για τον Φερνάντο Αϊούτι, τον Ιταλό γιατρό που φίλησε δημόσια ασθενή του AIDS, για να καταρρίψει τα στερεότυπα και τους αβάσιμους φόβους:
1 Δεκεμβρίου 2014: Πέθανε ο Δημήτρης Τριχόπουλος
Έλληνας γιατρός και ακαδημαϊκός που έλαβε διεθνή αναγνώριση για το ερευνητικό του έργο στους τομείς της επιδημιολογίας και της δημόσιας υγείας. Επίσης επικεντρώθηκε στην αιτιολογία των κακοήθων νεοπλασιών και ανέδειξε τη συσχέτιση παθητικού καπνίσματος και καρκίνου του πνεύμονα.
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Είχε τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής και ήταν τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ειδήσεις σήμερα:
- «Κίνημα Δημοκρατίας», το όνομα του νέου κόμματος Κασσελάκη. Live η ιδρυτική διακήρυξη
- Λίβανος. Η στιγμή που ισοπεδώνεται με πέντε πυραύλους μια οκταώροφη πολυκατοικία. Τέσσερις νεκροί (βίντεο)
- Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων.Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται. Πτώσεις δέντρων και στα Τρίκαλα
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr