10 γεγονότα που συνέβηαν σαν σήμερα, 11 Νοεμβρίου. Ρίτσος, Μινωτής και λήξη Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

10 γεγονότα που συνέβηαν σαν σήμερα, 11 Νοεμβρίου. Ρίτσος, Μινωτής και λήξη Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Σήμερα γιορτάζουν οι Μηνάς, Βικέντιος, Βικεντία, Βικτωρία, Βίκτωρας, Δράκων, και Δρακούλα.

11 Νοεμβρίου 1885: Γεννήθηκε ο Τζορτζ Πάτον

Αμερικανός στρατηγός, ο οποίος διακρίθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε εκκεντρικό και αλαζονικό χαρακτήρα ενώ «θεωρούσε τους στρατιώτες τόσο αναλώσιμους όσο τις σφαίρες».

«Δεν θέλω να πεθάνετε για την πατρίδα σας. Θέλω να κάνετε τους Γερμανούς να πεθάνουν για τη δική τους», είχε πει.

Το 1912, οπότε και είχε το αξίωμα του υπολοχαγού, συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης στο πένταθλο.

Ήταν αντικομμουντιστής και ήθελε να έρθει σε πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση πάση θυσία. Για αυτό το λόγο, οι ΗΠΑ τον αποστράτευσαν και το νέο του καθήκον ήταν να καταγράψει τα πολεμικά γεγονότα για τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού

Πάτον, ο στρατηγός θρύλος του Β παγκοσμίου, που αποκαλούσε τον εαυτό του μπάσταρδο. Ασφυκτιούσε με την ειρήνη και ήθελε σύγκρουση με τους Σοβιετικούς. Πως πέθανε

11 Νοεμβρίου 1918: Η Ημέρα Ανακωχής

«Την ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας, του ενδέκατου μήνα» ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν παρελθόν. Στις 05:45 το πρωί στο δάσος της γαλλικής πόλης Κομπιέν, 60 χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού, μέσα σε ένα βαγόνι τρένου, στο οποίο είχε εγκαταστήσει ο Γάλλος Στρατάρχης, Φερντινάν Φος το στρατηγείο του, υπεγράφη η ανακωχή Κομπιέν.

Αν και οι Γερμανοί ζήτησαν η ανακωχή να ξεκινήσει αμέσως, ο Φος επέμεινε να γίνει αργότερα μέσα στην ημέρα. Τελικά, ως ώρα λήξης του Μεγάλου Πολέμου ορίστηκε η 11η πρωινή. Όμως, η χρονική απόσταση μεταξύ της υπογραφής της εκεχειρίας και της επίσημης εφαρμογής της οδήγησε σε συνέχιση της αιματοχυσίας.

Ο τελευταίος νεκρός του Α’ Παγκοσμίου σκοτώθηκε ένα λεπτό πριν την λήξη του. Ήθελε να αποδείξει ότι κακώς έχασε το βαθμό του λοχία

11 Νοεμβρίου 1922: Γεννήθηκε ο Κουρτ Βόνεγκατ

Ήταν Αμερικανός συγγραφέας γνωστός για τα σατιρικά και τα μυθιστορήματά του με «dark humor». Το δημοσιευμένο έργο του, το οποίο αριθμεί τα 50 χρόνια, περιλαμβάνει δεκατέσσερα μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων, πέντε θεατρικά έργα και πέντε μη λογοτεχνικά έργα. Πολλά έργα δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατό του.

11 Νοεμβρίου 1928: Γεννήθηκε ο Κάρλος Φουέντες

Από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής. Το κορυφαίο έργο του μεξικανού λογοτέχνη ήταν το μυθιστόρημα «Ο θάνατος του Αρτέμιο Κρους». Για το έργο του έχει λάβει πολλά βραβεία, όπως το Βραβείο Θερβάντες, το Διεθνές Βραβεία Αλφόνσο Ρέγιες και το Εθνικό Βραβείο Επιστημών.

11 Νοεμβρίου 1974: Γεννήθηκε ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο

Από το 2019, οι ταινίες του έχουν εισπράξει πάνω από 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έχει συμπεριληφθεί οκτώ φορές στην ετήσια κατάταξη των πιο ακριβοπληρωμένων ηθοποιών στον κόσμο. Η παγκόσμια αναγνώριση ήρθε το 1997, όταν υποδύθηκε τον Τζακ στον «Τιτανικό».

Το 1998, ίδρυσε το Ίδρυμα Leonardo DiCaprio, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Μπορεί στο ενεργητικό του να έχει σχεδόν μόνο επιτυχίες, αλλά το 1998, απέσπασε το «χρυσό βατόμουρο» για την ταινία «The Man in the Iron Mask».

10 πληροφορίες για τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Το “χρυσό βατόμουρο” και ο δημοσιογράφος που τον είπε “βαρετό”

11 Νοεμβρίου 1990: Πέθανε ο Αλέξης Μινωτής

Το πραγματικό του όνομα ήταν Αλέξης Μινωτάκης και γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Το 1921, μετά τη θητεία του στο στρατό πήρε μέρος στον περιοδεύοντα θίασο του Βεάκη και του Νέζερ, με το έργο «Οιδίποδα Τύραννο».

Συμμετείχε σε παραγωγή του Χόλιγουντ, στην ταινία «Υπόθεση Νοτόριους» του Υπόθεση Νοτόριους.

Το 1940, παντρεύτηκε την Κατίνα Παξινού. Για το θάνατό της είχε μιλήσει με συγκινητικά λόγια και απέραντη αγάπη: «Απίστευτο να χάνεται έτσι τέτοιος άνθρωπος και βοήθεια από πουθενά. Γονάτισα να προσευχηθώ, να συντριβώ, να ικετέψω».

“Γονάτισα να προσευχηθώ, να συντριβώ, να ικετέψω”. Ο Μινωτής μιλάει για την αγαπημένη του Κατίνα Παξινού και αποκαλύπτει ότι πριν πεθάνει επέμεναν να την αποχαιρετίσουν οι σπουδαστές του Εθνικού Θεάτρου που ζούσαν από το μισθό της

11 Νοεμβρίου 1990: Πέθανε ο Γιάννης Ρίτσος

Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης

Έργα του όπως ο «Επιτάφιος», η «Ρωμιοσύνη» και η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» άφησαν εποχή.

Το 1937, συγκλονισμένος από την ψυχική ασθένεια της αδελφής του, Λούλας, που νοσηλεύτηκε στο Δαφνί, έγραψε «Το τραγούδι της αδελφής μου».

Ταλαιπωρήθηκε από τη φυματίωση και υπέστη διώξεις και εξορίες για τα αριστερά του φρονήματα σε Εμφύλιο και Χούντα. Τιμήθηκε με βραβείο Λένιν αλλά ποτέ με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Δεν σταμάτησε ποτέ να καπνίζει και, όταν ήρθε η ώρα να αποχαιρετίσει για πάντα τους φίλους του, τους είπε: «Έδωσα και πήρα πολλά. Ήρθε η ώρα να φύγω».

“Αιώνες τώρα φωνάζω Ελληνικά κι ούτε που μου αποκρίνεται κανένας”. Η αποστομωτική απάντηση του Ελύτη στους επικριτές του μετά την απονομή του Νόμπελ λογοτεχνίας. Γιατί ο Ελύτης και ο Ρίτσος αρνήθηκαν να μοιραστούν το βραβείο

11 Νοεμβρίου 2004: Πέθανε ο Γιασέρ Αραφάτ

Υπήρξε πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Τον Ιούνιο του 1982, στο Λίβανο υπήρχε εμφύλιος πόλεμος και το Ισραήλ εισέβαλε στην αραβική χώρα, με σκοπό να καταστείλει την Οργάνωση.

Το απόγευμα της 16ης Σεπτεμβρίου, παραστρατιωτικές οργανώσεις, υπό την ανοχή του ισραηλινού στρατού, επιδόθηκαν σε θηριωδίες κατακρεουργώντας αμάχους στα προσφυγικά στρατόπεδα Παλαιστίνιων και Λιβανέζων στις γειτονιές Σάμπρα και Σατίλ.

Τον Αύγουστο, ο Αραφάτ κατέφυγε στην Αθήνα και μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου παραχώρησε συνέντευξη στη Μεγάλη Βρετανία. Στην Ελλάδα δημιουργήθηκε κύμα συμπαράστασης προς τους Παλαιστίνιους.

Η πρωτοφανής σφαγή αμάχων Παλαιστίνιων στους καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου προσφέρει καταφύγιο στον Γιάσερ Αραφατ

11 Νοεμβρίου 2015: Πέθανε ο Φιλ Τέιλορ

Ο ντράμερ των Motörhead

Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος από το 1975. Αφού συνάντησε για πρώτη φορά τον Lemmy το 1973, εντάχθηκε στους Motörhead και αντικατέστησε τον Lucas Fox κατά την ηχογράφηση του πρώτου άλμπουμ του συγκροτήματος «On Parole» .

Με την μπάντα ηχογράφησε συνολικά έντεκα στούντιο άλμπουμ και τέσσερα ζωντανά.

11 Νοεμβρίου 2022: Πέθανε η Μίνα Αδαμάκη

Η «Ειρήνη Χαρίτου»

Ήταν απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά την κέρδισε το θέατρο. Στο Λονδίνο σπούδασε κουκλοθέατρο και παντομίμα ενώ η πρώτη της εμφάνιση στο «σανίδι» ήταν στο έργο «Η δολοφονία του Ζαν – Πωλ Μαρά», μαθήτρια ακόμη.

Άφησε εποχή με τον ρόλο της στις «Τρεις Χάριτες», που υποδύθηκε την μικρότερη αδερφή, Ειρήνη.

«Έφυγε» σε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών από καρκίνο.

Μίνα Αδαμάκη. Η μικρή αδερφή Χαρίτου, που ο πατέρας της δεν την είδε ποτέ στο θέατρο. Ο Κουν, το Πολυτεχνείο και το αθόρυβο τέλος

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.