Εκτός από τα Μετέωρα, στην Ελλάδα υπάρχουν και άλλα επιβλητικά μοναστήρια και εκκλησίες, που είναι χτισμένα ψηλά σε βράχους και σπήλαια.
Οι βασικοί λόγοι που ναοί και μονές ανεγείρονταν σε δύσβατα υψώματα ήταν δύο: είτε για να βρίσκουν καταφύγιο οι αγωνιστές σε περιόδους πολέμου ή είτε για να είναι οι πιστοί και οι μοναχοί πιο κοντά στον ουρανό και κατ’ επέκτασιν στο Θεό.
Η Μηχανή του Χρόνου κατά καιρούς έχει καταγράψει μεμονωμένα διάφορες εντυπωσιακές τοποθεσίες, αλλά ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσουμε την λίστα με τις 10 πιο εμβληματικές:
- Στον οικισμό Ζάλτσα, στο δήμο Λειβαδιάς, δεσπόζει πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο η Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων. Η θέση στην οποία είναι χτισμένο θεωρείται ως τα Μετέωρα της Βοιωτίας.
- Στο νομό Ευρυτανίας, στη βραχώδη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδώνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Παναιτωλικού, υπάρχει η Μονή Προυσού, όπου διασώζονται το σπαθί και το φέσι του αγωνιστή του 1821, Γεώργιου Καραϊσκάκη.
- Το απομονωμένο μοναστήρι των Αγράφων, που ανοικοδομήθηκε μέσα σε σπήλαιο, έχει σίγουρα θέα καθηλωτική θέα. Η Ιερά Μονή της Παναγίας Στάνας βρίσκεται σε κατάφυτη περιοχή και αξίζει κάποιος να την επισκεφτεί.
- Στους δυτικούς πρόποδες του όρους Φολόη στην Ηλεία, «σφηνωμένη» σε δύο βράχους, ανάμεσα στο φαράγγι που σχηματίζεται, δεσπόζει η σπηλαιώδη Μονή του «Ασκητή», που είναι αφιερωμένη στην Κατάθεση της Τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου. Έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο φυσικής ομορφιάς.
- Στο «Άγιον Όρος» της Πελοποννήσου, στο Φαράγγι Λούσιου στην Αρκαδία, χτίστηκε η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, η οποία αποτέλεσε ορμητήριο του Κολοκοτρώνη και νοσοκομείο στην Επανάσταση του 1821.
- Όμως, η πιο παλιά μονή στο νομό είναι του Φιλοσόφου, η οποία βρίσκεται σε έναν δυσπρόσιτο βράχο, ενώ θεωρείται ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας.
- Η Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου, η αλλιώς Μονή Αυγού, δεσπόζει πάνω σε βράχο ύψους 853 μέτρων στην Αργολίδα και απέχει περίπου μία ώρα από το Ναύπλιο. Υπήρξε φρούριο των Παλαιολόγων.
- Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας ή Κυνηγημένης στην Αμοργό είναι χτισμένη πάνω σε βρίσκεται χτισμένο μέσα σε έναν απότομο βράχο ύψους 300 μέτρων και αποτελεί το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο.
- Κοντά στη βόρεια ακτογραμμή των Ψαρών, πίσω από το βουνό του Προφήτη Ηλία υπάρχει η Μονή της Παναγίας, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
- Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη της ΜτΧ είναι η εκκλησία της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας στην Κόρινθο, η οποία πήρε το όνομά της από τα καταφύγια που υπήρχαν στη γύρω περιοχή.
Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι Ζαχολίτες κρύβονταν μέσα σε δύσβατες σπηλιές και βράχια, για να γλιτώσουν από τους εχθρούς. Ζώντας σε άγριες συνθήκες, ένιωσαν την ανάγκη να φτιάξουν ένα λατρευτικό χώρο.
Λέγεται ότι ο ναός χτίστηκε το 1782. Έως τα τέλη του 19ου αιώνα, το εξωκλήσι διακονούσε μια μοναχή, η οποία και σταμάτησε λόγω του δυσπρόσιτου σημείου και των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης. Το 1969, έπειτα από μεγάλες προσπάθειες, σκάλισαν σκαλοπάτια στους βράχους, τα οποία ένωναν το ναό με το δρόμο που συνδέει το Δερβένι και τη Ζάχολη.
Δείτε το εξωκλήσι από ψηλά μέσα από τα πλάνα Τάσου Φωτάκη:
Πηγή αρχικής εικόνας: Μάκης Θεοδώρου (Nature Drone)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr