Κάνετε μία σειρά από σκέψεις, οι οποίες σας “κατακλύζουν”; Ανησυχείτε και αγχώνεστε τόσο, που σας πιάνει δύσπνοια, χτυπάει πιο γρήγορα η καρδιά σας, ιδρώνετε ή νιώθετε ότι θέλετε αέρα;
Αν αισθάνεστε συχνά κάτι από τα παραπάνω, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα χρήσιμο κόλπο: αν φοράτε παραδοσιακό ρολόι χειρός, κοιτάξτε το δείκτη των δευτερολέπτων για μισό λεπτό. Τόσο συνήθως κρατάει μια εκτόνωση άγχους, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Γιώργο Πιντέρη.
Είναι μία από τις πολλές συμβουλές που παρέχει στο νέο του βιβλίο αυτοβοήθειας “Δέκα είδη άγχους και τα αντίδοτά τους” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite.
Όπως γράφει, “η λέξη “άγχος” δεν είναι ουσιαστικό, όπως η λέξη “παπούτσια” ή η λέξη “ποδήλατο”. Εκτός αν εσύ βλέπεις κάποιο άγχος να κυκλοφορεί στη γειτονιά σου ή στο σπίτι σου. Το να μάθεις να ελέγχεις το άγχος σου με μια συστηματική εκπαίδευση χαλάρωσης είναι εφικτό για το 85% του πληθυσμού“.
Μέσα σε 115 σελίδες, ο κ. Πιντέρης, διδάκτωρ συμβουλευτικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ball State της Ιντιάνα των ΗΠΑ, εξηγεί με εύληπτο και παραστατικό τρόπο 10 συνηθισμένες μορφές άγχους και τα “αντίδοτά” τους, δηλαδή μεθόδους, με τις οποίες μπορούν να μετριαστούν και η ζωή μας να γίνει πιο λειτουργική και ευχάριστη:
- Άγχος απόδοσης
- Σεξουαλικό άγχος απόδοσης
- Άγχος απόρριψης
- Άγχος αρρώστιας
- Άγχος πολυκοσμίας (αγοραφοβία)
- Άγχος περιορισμού (κλειστοφοβία)
- Άγχος επικείμενης καταστροφής
- Άγχος αποκατάστασης
- Άγχος ανυπομονησίας και βιασύνης
- Κρίσεις πανικού
Πέραν αυτών, περιγράφει συνοπτικά ορισμένες φοβίες, τις οποίες έχει συναντήσει κατά τη διάρκεια της καριέρας του, αλλά δεν είναι τόσο συχνές, όπως η φιλοφοβία, η εκκλησιοφοβία, η καθρεφτοφοβία και η κουκλοφοβία. Αναφέρει, επίσης, συγκεκριμένα παραδείγματα για κάθε τύπο άγχους και διασαφηνίζει τον τρόπο, με τον οποίο ξεχωρίζουμε το φόβο από τη φοβία:
“Το καλύτερο κριτήριο είναι η πραγματικότητα. Αν η πηγή του φόβου είναι υπαρκτή και οι περισσότεροι άνθρωποι θα φοβόντουσαν, τότε αυτό είναι φόβος. Αν η πηγή του φόβου είναι αδικαιολόγητη και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα φοβόντουσαν, τότε είναι φοβία“.
Άγχος στύσης και οργασμού
Όπως αναφέρει ο Δρ. Πιντέρης, μία συνήθης μορφή άγχους σεξουαλικής απόδοσης στους άνδρες ονομάζεται “δευτερογενής σεξουαλική ανικανότητα“. Ενώ, δηλαδή, ένας άνδρας δεν έχει κανένα πρόβλημα στύσης, όταν αυνανίζεται, αδυνατεί να έχει στύση, όταν βρεθεί με γυναίκα. Το άγχος απόδοσης τον εμποδίζει να νιώσει διέγερση, η οποία είναι η βασική προϋπόθεση, για να δημιουργηθεί στύση.
“Το βασικό πρόβλημα εδώ είναι η αυτοπαρατήρηση. Αντί να εστιάσει στο σεξουαλικό ερέθισμα, που έχει απέναντί του, εστιάζει στο πέος του. Ενώ κοιτάζει και ακουμπά τη γυμνή γυναίκα που έχει δίπλα του, δεν την βλέπει, διότι ο νους του είναι στραμμένος σε ένα ερέθισμα που δεν είναι σεξουαλικό. Κάτι ανάλογο παθαίνει ο φοιτητής που προσπαθεί να μελετήσει. Τα μάτια του είναι στο κείμενο, αλλά ο νους του είναι στη συμφοιτήτρια που του αρέσει“, εξηγεί ο συγγραφέας του βιβλίου.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις γυναίκες που παρουσιάζουν δυσκολία στον οργασμό. Ο κ. Πιντέρης λέει πως το “αντίδοτο” δεν είναι σε καμία περίπτωση η προσποίηση, διότι “όσο καλή ηθοποιός και να είσαι κάποια μέρα θ’ αποκαλυφθείς“.
Αντί ο νους της γυναίκας να είναι στη διέγερση, πηγαίνει στο αν θα έχει οργασμό. Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητός, ο συγγραφέας παραθέτει το ακόλουθο παράδειγμα: “Φαντάσου ότι είσαι σ’ ένα κατασκότεινο δωμάτιο και κρατάς ένα φακό. Όσο θα τον στρέφεις γύρω γύρω, θα βλέπεις τι υπάρχει στο δωμάτιο. Αν, όμως, τον στρέψεις στα μάτια σου, θα τυφλωθείς“.
Άγχος των ντροπαλών, θανάτου, κρίσεις πανικού
Όσον αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες άγχους, ο ψυχολόγος Πιντέρης δίνει έμφαση στο λεγόμενο “άγχος απόρριψης“. Πρόκειται για κάτι που απασχολεί συχνά τα συνεσταλμένα και ντροπαλά άτομα, τα οποία κυριαρχούνται από το φόβο ότι οι άλλοι δεν θα τους αποδεχθούν, επειδή δεν τους θεωρούν συμπαθητικούς.
“Στους 100 ανθρώπους που γνωρίζεις, πόσοι θα άντεχες να σε απορρίψουν; Η απάντηση στατιστικά είναι το 50%. Αν εσύ θα ήθελες να σε απορρίπτει μόνο το 10%, έχεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες και καλά θα έκανες να τις αναθεωρήσεις.
Ένα ακόμη βήμα είναι να κάνεις έναν κατάλογο των ανθρώπων που γνωρίζεις. Όσο μεγαλύτερος ο κατάλογος, τόσο το καλύτερο. Δίπλα σε κάθε όνομα βάλε ένα (+) αν αποδέχεσαι το άτομο, ένα (Ο) αν σου είναι ουδέτερο και ένα (-) αν το απορρίπτεις.
Ποιο είναι το ποσοστό των ατόμων που αποδέχεσαι; Πώς συγκρίνεται αυτό το ποσοστό με το ποσοστό των ανθρώπων που θα δεχόσουν να σε απορρίψουν;“, είναι η συμβουλή που δίνει ο Δρ. Πιντέρης.
Εξίσου διαδεδομένο είναι και το “άγχος του θανάτου“, από το οποίο βασανίζονται ορισμένοι νέοι άνθρωποι, δίχως να συντρέχει κάποιο πρόβλημα υγείας που να δικαιολογεί έναν τέτοιο φόβο. Κατά τη γνώμη του συγγραφέα, όσοι φοβούνται το θάνατο, στην ουσία φοβούνται περισσότερο τη ζωή, επειδή δεν παίρνουν ρίσκα. Ως “αντίδοτο” προτείνει να εντοπίσουν την πηγή του άγχους και να θέσουν ορισμένα ερωτήματα στον εαυτό τους.
Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, ο Δρ. Πιντέρης “ξεδιαλύνει” το “τοπίο” αναφορικά με τις κρίσεις πανικού. Όπως εξηγεί, μία κρίση πανικού συνεπάγεται δράση (να το βάλουμε στα πόδια, να φωνάξουμε “βοήθεια”, κ.λπ.) και δεν είναι το ίδιο με μία “αιφνίδια εκτόνωση άγχους“, η οποία ορισμένες φορές δεν γίνεται αντιληπτή.
Άγχος: εχθρός ή ενοχλητικός φίλος;
Σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά σημαντικό, κατά τον Γιώργο Πιντέρη, να βρίσκουμε τρόπους να “γειώνουμε” το άγχος, να βάζουμε αντισταθμίσματα χαράς και να ερχόμαστε σε κατάσταση χαλάρωσης. Είτε το βλέπουμε ως εχθρό είτε ως ενοχλητικό φίλο, είναι σαφώς πιο αποτελεσματικό να το παρατηρούμε παρά να προσπαθούμε να το διώξουμε.
“Ένα αντίδοτο είναι σαν το παυσίπονο. Μπορεί τη μία φορά να πιάσει και την άλλην όχι. Ούτε τ’ αποτελέσματά του είναι μόνιμα […] Στην ουσία, το πρόβλημα δεν είναι το άγχος, αλλά η σχέση του άγχους με την προσωπικότητα του ατόμου που υποφέρει απ’ αυτό. Κάθε άγχος, όπως κάθε άνθρωπος, έχει το δικό του προφίλ“, συμπεραίνει ο ψυχολόγος.
Περισσότερες συμβουλές διαχείρισης του άγχους, όποια μορφή κι αν έχει, θα διαβάσετε στο βιβλίο “Δέκα είδη άγχους και τα αντίδοτά τους” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite. Μην αφήσετε το άγχος να σας καθορίσει! Βρείτε κι εσείς το αντίδοτο για τα άγχη που σας ταλαιπωρούν και ξεκινήστε μια καινούρια ζωή!
Πηγή εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: Pexels
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ