1. Η πιο πολυπολιτισμική χώρα
Ο πληθυσμός του Καζακστάν αποτελείται από 130 διαφορετικές εθνοτικές ομάδες. Πρόκειται για μία από τις πιο πολυπολιτισμικές χώρες του κόσμου, η οποία έχει θεσμοθετήσει την ισότιμη εκπροσώπηση όλων των πληθυσμών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού είναι Καζάκοι (58,9%) και ακολουθούν οι Ρώσοι με 25,9%. Στη χώρα κατοικούν επίσης Ουκρανοί (2,9%), Ουζμπέκοι (2,8%), Ουιγούροι, Τατάροι και Γερμανοί (1,5% έκαστος) και άλλες εθνοτικές ομάδες που αποτελούν το 4,3% του πληθυσμού.
Οι περισσότερες από τις 130 κοινότητες φαίνεται πως έφτασαν στο Καζακστάν λόγω πολιτικών διώξεων. Ενδεικτικά, την περίοδο που “βασίλευε” ο Στάλιν, η χώρα φιλοξένησε τουλάχιστον 1,5 εκατ. πολιτικούς κρατούμενους από τη Ρωσία και άλλες περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης.
2. Ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου
Το Καζακστάν διαθέτει το 12% των παγκόσμιων πόρων ουρανίου ενώ το 2019 παρήγαγε παρήγαγε το 43% του παγκόσμιου ουρανίου (U3O8). Το 2009 στέφθηκε ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, με σχεδόν 28% της παγκόσμιας παραγωγής.
3. Η επιδημία ύπνου που εμφανίστηκε μόνο στο Καζακστάν και σκότωσε 152 ανθρώπους
Το “Sleepy hollow” είναι μια μη μεταδοτική ασθένεια που προκαλεί υπνηλία, η οποία μπορεί να διαρκέσει λίγες ημέρες ή και εβδομάδες. Η ασθένεια εμφανίστηκε τον Μάρτιο του 2013 στο χωριό Καλάτσι του Καζακστάν, σκοτώνοντας 152 κατοίκους. Το 2015 εντοπίστηκαν ξανά κρούσματα της νόσου, αλλά δεν καταγράφηκαν νεκροί.
Η ασθένεια δεν είχε εμφανιστεί πουθενά αλλού. Εκτός από τις υπερβολικές ώρες ύπνου, οι ασθενείς εμφάνισαν ναυτία, τάση για έμετο και παραισθήσεις. Ένας από τους γιατρούς του Καλάτσι είχε δηλώσει για τους πληγέντες,
“Τους ξυπνάς, μπορούν να σου μιλήσουν, να σου απαντήσουν, αλλά μόλις σταματήσεις να μιλάς και ρωτήσεις τι τους ενοχλεί, δεν ξέρουν. Θέλουν απλώς να κοιμηθούν, να κοιμηθούν, να κοιμηθούν”
Αρμόδιοι αξιωματούχοι του Καζακστάν διαπίστωσαν στην έρευνά τους, ότι τα αυξημένα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα και το μειωμένο οξυγόνο στον αέρα, ήταν αυτά που προκάλεσαν την “επιδημίου ύπνου”. Η μόλυνση προήλθε από την πλημμύρα ενός εγκαταλελειμμένου ορυχείου ουρανίου της σοβιετικής εποχής, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το χωριό.
4. Είναι μία από τις 4 χώρες που αποπυρηνικοποιήθηκαν εθελοντικά
Μετά την πτώση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ), το Καζακστάν κληρονόμησε πάνω από 1.400 πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, αποπυρηνικοποιήθηκε οικειοθελώς και παρέδωσε όλα τα πυρηνικά στη Ρωσία, μέχρι το 1995.
Μόνο άλλες τρεις χώρες έχουν προχωρήσει σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση. Η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Νότια Αφρική.
5. Δεν έχει θάλασσα, αλλά έχει Ναυτικό
Παρόλο που το Καζακστάν δεν “βρέχεται” από κάποιον ωκεανό, καθώς περιβάλλεται μόνο από χερσαία σύνορα, έχει Πολεμικό Ναυτικό. Οι ναυτικές δυνάμεις του Καζακστάν επιχειρούν στην Κασπία Θάλασσα και αποτελούνται από 3.000 άτομα προσωπικό και 14 σκάφη περιπολίας.
Οι κύριοι υδάτινοι πόροι του έθνους προέρχονται από παγετώνες, λίμνες και ταμιευτήρες.
6. Τα μεγαλύτερα συνεχή σύνορα στον κόσμο
Με έκταση άνω των 7.500 χιλιομέτρων, τα σύνορα του Καζακστάν με τη Ρωσία είναι τα μακρύτερα συνεχή σύνορα στον κόσμο. Επιπλέον, είναι το δεύτερα μεγαλύτερα σε συνολικό μήκος, ακολουθώντας τα σύνορα Καναδά-ΗΠΑ που φτάνουν τα 8.891 χιλιόμετρα.
7. Ήταν οι Καζάκοι οι πρώτοι άνθρωποι που δάμασαν άλογα;
Πρόσφατη επιστημονική έρευνα υποστήριξε ότι μία αρχαία ομάδα κυνηγών και βοσκών, ο λαός των Μποτάι, όπως ήταν η επίσημη ονομασία τους, ήταν αυτή που εξημέρωσε τα πρώτα άλογα στις στέπες του βόρειου Καζακστάν στην Κεντρική Ασία, πριν από περίπου 5.500 χρόνια.
Η ανάλυση των ανασκαμμένων κεραμικών και άλλων αντικειμένων, απέδειξε ότι οι αρχαίοι κάτοικοι του σημερινού Καζακστάν χρησιμοποιούσαν άλογα για να τους βοηθούν στην καθημερινή τους ζωή.
8. Η μεγαλύτερη και παλαιότερη διαστημική εγκατάσταση εκτόξευσης στον κόσμο βρίσκεται στο Καζακστάν
Ο πύραυλος που μετέφερε τον πρώτο άνθρωπο που ταξίδεψε ποτέ στο διάστημα, Γιούρι Γκαγκάριν, εκτοξεύτηκε από ένα κρυφό διαστημοδρόμιο στο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αλλά και το παλαιότερο διαστημικό κέντρο στον κόσμο. Από εκεί έχουν εκτοξευτεί περίπου 2.500 διαστημόπλοια και έχουν αναχωρήσει περισσότεροι από 130 κοσμοναύτες στα 50 χρόνια λειτουργίας του.
Μέχρι σήμερα, όλες οι επανδρωμένες διαστημικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τους Αμερικανούς αστροναύτες που κατευθύνονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ξεκινούν από το Μπαϊκονούρ, εκτός από τις κινεζικές αποστολές, οι οποίες ξεκινούν από το Κέντρο Διαστημικής Εκτόξευσης Jiuquan.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της NASA, οι πολίτες μπορούν να πληρώσουν για να ξεναγηθούν στις ιστορικές εγκαταστάσεις, και μπορούν ακόμη και να δουν εκτοξεύσεις πυραύλων.
9. Η παραξένη λίμνη
Η λίμνη Balkhash, με έκταση 16.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κατέχει τον τίτλο της 15ης μεγαλύτερης λίμνης στον κόσμο και είναι από τις μεγαλύτερες σε ολόκληρη την Ασία.
Ωστόσο, αυτό που την κάνει πραγματικά μοναδική είναι το γεγονός ότι η δυτική πλευρά της αποτελείται από γλυκό νερό και η ανατολική από αλμυρό νερό.
10. Αλμάτι: Ο πατέρας των μήλων
Η άγρια μηλιά, από την οποία προήλθαν τα σημερινά καλλιεργούμενα μήλα, προέρχεται από το Καζακστάν. Σήμερα υπάρχουν ακόμη δάση όπου φυτρώνουν οι συγκεκριμένες άγριες μηλιές, “Malus sieversii”.
Οι αρκούδες που τρώνε τους καρπούς αυτών των δέντρων, τα διασπείρουν μέσω των περιττωμάτων τους.
+1. Η μεγαλύτερη καμιναδα του κόσμου
Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Ekibastuz (GRES-2) στο Καζακστάν τέθηκε σε λειτουργία το 1987 και διαθέτει την ψηλότερη καπνοδόχο καυσαερίων στον κόσμο, με ύψος 419,7 μέτρα.
Η καμινάδα από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι περίπου 39 μέτρα ψηλότερη από τον Πύργο του Άιφελ και αποτελεί την ψηλότερη καμινάδα που έχει κατασκευαστεί ποτέ.
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ