1. Το πρώτο τουρνουά του Γουίμπλεντον έγινε το 1877
Αποτελεί το παλαιότερο πρωτάθλημα τένις στον κόσμο. Το αγώνισμα που πραγματοποιήθηκε ήταν το μονό ανδρών.
Μέχρι το 1865, είχαν αποφασιστεί οι κύριοι κανόνες και το 1874 ιδρύθηκε η πρώτη λέσχη τένις με την ονομασία «The All England Lawn Tennis and Croquet Club». Σε αυτό το γήπεδο πραγματοποιήθηκε και το πρώτο τουρνουά. Ο πρώτος πρωταθλητής στην ιστορία της διοργάνωσης ήταν ο Σπένσερ Γκορ.
Το 1884, «εγκαινιάστηκε» το γυναικείο μονό, με νικήτρια την Μοντ Γουάτσον, η οποία αγωνίστηκε στον τελικό με την αδερφή της. Το ίδιο έτος, δημιουργήθηκε το ανδρικό μονό και το 1888, το μεικτό διπλό. Το γυναικείο διπλό διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1913.
Οι πρώτοι μη Βρετανοί πρωταθλητές του Γουίμπλεντον ήταν η αμερικανίδα Μέι Σάτον και ο αυστραλός Νόρμαν Μπρουκς.
2. Γουίμπλεντον χωρίς “φράουλες με κρέμα” δε γίνεται!
Κάθε χρόνο, καταναλώνονται περισσότεροι από 38,4 τόνοι φράουλες στη διάρκεια των δύο εβδομάδων του τουρνουά. Από το 2010, η τιμή για μια μερίδα με τουλάχιστον 10 φράουλες και κρέμα κοστίζει μόλις 2,50£.
Υπάρχουν δύο εκδοχές για το λόγο που, οι φράουλες με κρέμα, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Γουίμπλεντον. Λέγεται ότι το γλύκισμα σερβιρίστηκε για πρώτη φορά στο πρώτο τουρνουά το 1877 στους 200 φιλάθλους που παρακολούθησαν τον αγώνα. Βέβαια, θεωρείται ότι η προέλευσή του χρονολογείται τον 16ο αιώνα, όταν ήταν στο θρόνο ο Ερρίκος Η’.
Το 2015, ο πρώην υπεύθυνος των δημοσίων σχέσεων του All England Club, είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο CNN: «Οι φράουλες με κρέμα αποτελούσαν μέρος του απογευματινού τσαγιού και ήταν μέρος του τελετουργικού απ’ όταν ιδρύθηκε το κλαμπ. Βλέποντας το τουρνουά μέσω της τηλεόρασης είναι λες και οι τενίστες παίζουν σε έναν αγγλικό κήπο. Οπότε οι φράουλες ποτέ δεν θεωρήθηκαν κάτι παράλογο. Έτσι ακόμη και σήμερα συνεχίζουμε να τις απολαμβάνουμε».
3. Ο πιο χρονοβόρος αγώνας διήρκησε 11 ώρες
Ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης 22 Ιουνίου του 2010 και έληξε, δύο μέρες μετά, το απόγευμα της Πέμπτης 24 Ιουνίου. Ο αγώνας ανάμεσα στον Αμερικανό Τζον Ίσνερ και τον Γάλλο Νίκολας Μαούτ στο Γουίμπλεντον διήρκεσε συνολικά 11 ώρες και 5 λεπτά και έληξε με τη νίκη του Ίσνερ.
Ο αγώνας ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου με τους τενίστες να παίζουν τέσσερα σετ, σημειώνοντας δύο νίκες έκαστος. Πριν την έναρξη του πέμπτου σετ, αποφασίστηκε η διακοπή του αγώνα, καθώς άρχισε να νυχτώνει και το γήπεδο δεν είχε τεχνητό φως.
Στο πέμπτο σετ, ο νικητής έπρεπε να κερδίσει με διαφορά δύο γκέιμ. Κανείς δεν κατάφερνε δυο συνεχόμενους πόντους. Οι ώρες περνούσαν και άρχισε πάλι να νυχτώνει. Ο ηλεκτρονικός πίνακας της βαθμολογίας σταμάτησε να λειτουργεί στο “47-47”, καθώς δεν είχε προγραμματιστεί να καταγράψει σκορ μεγαλύτερο του 47.
Τελικά, ο αγώνας έληξε την Πέμπτη 24 Ιουνίου. Όλα τα σετ διαμορφώθηκαν ως εξής: 6-4, 3-6, 7-6, 6-7, (70-68 το τάι μπρέικ).
4. Οι παίκτες ακολουθούν συγκεκριμένο ενδυματολογικό κώδικα
Το τένις από τη δημιουργία του διαφημιζόταν ως πολυτελές και αριστοκρατικό άθλημα. Το θέαμα των ιδρωμένων αθλητών δεν θεωρούταν ευχάριστο για την ελίτ της Αγγλίας. Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε όλοι οι τενίστες του Γουίμπλεντον να φορούν λευκά ρούχα, καθώς ο λεκές του ιδρώτα δεν γινόταν εμφανής. Απαγορεύτηκε οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Άλλωστε με αυτόν τον τρόπο θα επικρατούσε και μία ομοιομορφία στο τερέν.
Το 2023, ο κανόνας τροποποιήθηκε για να επιτρέπεται στις γυναίκες παίκτριες να φορούν σκουρόχρωμο σορτς μέσα από τις λευκές φούστες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης.
Το 2017, ο τότε 18χρονος Γιουρί Ροντιόνοφ αναγκάστηκε να πάει στα αποδυτήρια και να αλλάξει εσώρουχο. Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα, η διαιτήτρια έλεγξε το χρώμα το οποίο διαπίστωσε ότι ήταν μπλε. Ο αυστηρός ενδυματολογικός κώδικα του Γουίμπλεντον αναφέρει ότι τα εσώρουχα τα οποία μπορεί να φαίνονται στη διάρκεια του παιχνιδιού, ακόμα και λόγω εφίδρωσης, πρέπει να είναι λευκά.
5. Χρησιμοποιούνται ετησίως περισσότερα από 50.000 μπαλάκια του τένις
Από το 1902, η εταιρεία «Slazenger» αποτελεί τον επίσημο προμηθευτή με μπαλάκια του τένις του Γουίμπλεντον. Κίτρινες μπάλες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1986. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, χρησιμοποιημένα μπαλάκια από τους αγώνες πωλούνται καθημερινά για τις προπονήσεις των κλάμπς σε όλο τον κόσμο. Τα έσοδα δίνονται στο Ίδρυμα Γουίμπλεντον.
6. Ένα γεράκι κρατάει μακριά τα περιστέρια από το Γουίμπλεντον
Ο Ρούφους έχει από τους πιο σημαντικούς ρόλους στη διοργάνωση, καθώς προστατεύει το γρασίδι των κορτ, διώχνοντας τα περιστέρια. Στις 28 Ιουνίου του 2012, κλάπηκε από το αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη του. Αφού προκλήθηκαν αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, βρέθηκε τρεις μέρες αργότερα στον ανοιχτό χώρο του Γουίμπλεντον Κόμμον και παραδόθηκε σε φιλανθρωπική οργάνωσης προστασίας ζώων.
7. Το γρασίδι των κορτ πρέπει να έχει συγκεκριμένο μήκος
Από το 1995, το γρασίδι του Γουίμπλεντον κουρεύεται έτσι ώστε να φτάνει τα 8 χιλιοστά. Ειδικοί έχουν καταλήξει ότι αυτό το μήκος είναι ιδανικό για να μπορεί να αντέξει στους αγώνες. Από το 2001, στα γήπεδα χρησιμοποιείται η ποικιλία λόλιο, η οποία είναι αρκετά ανθεκτική στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των αγώνων.
Το Γουίμπλεντον είναι το μόνο Γκραν Σλαμ που παίζεται σε γήπεδο με γρασίδι.
8. Περίπου 250 ball boys και ball girls επιλέγονται από 1.000 υποψηφίους
Από τους 750 υποψηφίους ηλικιών 9 και 10 επιλέγονται οι 170. Από τα 250 ball boys και ball girls των προηγούμενων ετών επιλέγονται 80.
Η εκπαίδευσή τους ξεκινά τον Φεβρουάριου στο Raynes Park Community Sports Ground. Κάθε υποψήφιο αγόρι/κορίτσι προπονείται μία φορά στις 15 μέρες και συμμετέχει σε τέσσερις σύντομες προπονήσεις σε κλειστά γήπεδα πριν το Πάσχα.
Μετά τις διακοπές του Πάσχα, όλες οι προπονήσεις γίνονται κυρίως στα κλειστά γήπεδα του Γουίμπλεντον και διαρκούν μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
9. Τα χρηματικά έπαθλα του Γουίμπλεντον 2024 σπάνε ρεκόρ
Συνολικά θα διατεθούν 50.000.000 λίρες για τα χρηματικά έπαθλα της διοργάνωσης.
- Οι νικητές του ανδρικού και γυναικείου μονού κερδίζουν συνολικά, 2.700.000 λίρες
- Οι νικητές του γυναικείου και ανδρικού διπλού κερδίζουν συνολικά 650.000 λίρες
- Οι νικητές του μεικτού 130.000 λίρες
10. To τρόπαιο στους νικητές δίνει μέλος της βασιλικής οικογένειας
Από το 1969 έως το 2021 τα τρόπαια στους νικητές απένειμε ο Πρίγκιπας Εδουάρδος, Δούκας του Κεντ ως πρόεδρος του All England Lawn Tennis Club. Από το 2019, την απονομή κάνει η Κέιτ Πριγκίπισσα της Ουαλίας, η οποία είναι προστάτιδα της διοργάνωσης από το 2016.
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr