1. Το Σουδάν έχει περισσότερες πυραμίδες από την Αίγυπτο
Οι πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο είναι οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου και θεωρούνται ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.
Ωστόσο, η χώρα με τις περισσότερες πυραμίδες που έχουν ανασκαφεί, είναι το Σουδάν, το οποίο διαθέτει περίπου 200 με 255 πυραμίδες, που χτίστηκαν για το βασίλειο του Κους της Νουβίας ενώ η Αίγυπτος μετρά μόλις 138 πυραμίδες.
2. Η πρωτεύουσα της Ανγκόλα είναι η ακριβότερη πόλη του κόσμου
Σύμφωνα με τον Ετήσιο Δείκτη Κόστους Διαβίωσης του όμιλου Mercer, η πρωτεύουσα της Αγκόλας, Λουάντα, είναι η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η ενοικίαση ενός διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων κοστίζει κατά μέσο όρο 6.800 δολάρια το μήνα.
Παρόλο που η Αγκόλα δεν συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, ο λόγος που η πρωτεύουσά της κατατάσσεται στην πρώτη θέση των ακριβότερων πόλεων του κόσμου, οφείλεται στην πετρελαϊκή βιομηχανία της, η οποία αντιστοιχεί στο μισό του ΑΕΠ της χώρας. Την ίδια στιγμή πάνω από το 40% του γηγενούς πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας.
3. Το Καμερούν έστειλε χρηματική βοήθεια στην Αμερική
Κατά τη διάρκεια της “Μεγάλης Ύφεσης”, που προκλήθηκε μετά από το χρηματιστηριακό κραχ του 1929, εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη φτώχεια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πείνα.
Το 1931, το κράτος του Καμερούν πραγματοποίησε έρανο, για να βοηθήσει τον πεινασμένο λαό της Αμερικής. Κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 3,77 δολάρια, τα οποία αργότερα έστειλε στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, καθώς εκεί σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι από λιμοκτονία.
4. Η σπάνια πανίδα της Μαδαγασκάρης
Η νησιωτική χώρα της Μαδαγασκάρης φημίζεται για την εξαιρετικά σπάνια πανίδα της, η οποία ξεκίνησε να αναπτύσσεται πριν από περίπου 160 εκατομμύρια χρόνια, όταν και αποσπάστηκε από την αφρικανική ήπειρο.
Περίπου το 95% των ερπετών της και το 92% των θηλαστικών της δεν απαντώνται πουθενά αλλού στη Γη ενώ αξιοσημείωτη είναι και η ύπαρξη πολλών και σπάνιων ειδών ψαριών.
5. Η δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία του κόσμου βρίσκεται στη Νιγηρία
Το Nollywood είναι η κινηματογραφική βιομηχανία της Νιγηρίας και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία παγκοσμίως, ως προς την παραγωγή ταινιών, καθώς παράγει περίπου 2.500 ταινίες τον χρόνο. Ο δημοσιογράφος των New York Times, Norimitsu Onishi, βοήθησε στην επινόηση του όρου, το 2002, όταν άρχισε να παρατηρεί την έντονη κινηματογραφική δραστηριότητα στο Λάγος της Νιγηρίας.
Αν και το Nollywood δεν αποφέρει ετησίως τόσα κερδη όσο το Hollywood ή το Bollywood, έχει κερδίσει τον σεβασμό των αντιπάλων του καθώς η παραγωγή των ταινιών του πραγματοποιείται σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Η νιγηριανή κινηματογραφική βιομηχανία είναι γνωστή κυρίως για τις κωμωδίες και τις δραματικές ταινίες της.
6. Tο κοινοβούλιο με τις περισσότερες γυναίκες είναι στη Ρουάντα
Οι γυναίκες αποτελούν περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, ωστόσο καταλαμβάνουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των πολιτικών εδρών. Όχι όμως και στη Ρουάντα. Η αφρικανική χώρα είναι η πρώτη στον κόσμο με γυναικεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες αποτελούν το 61,4% στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το 38,5% στη Γερουσία.
7. Το νεότερο κράτος του κόσμου
Στις 9 Ιουλίου 2011, η Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν έγινε το νεότερο έθνος του κόσμου και η 55η χώρα της Αφρικής.
Μέχρι το 2011, το Νότιο Σουδάν αποτελούσε μέρος της Δημοκρατίας του Σουδάν. Η περιοχή απέκτησε αρχικά αυτονομία, με βάση την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε στις 9 Ιουλίου του 2005 και με την οποία τερματίστηκε ο Δεύτερος Σουδανικός Εμφύλιος Πόλεμος ανάμεσα στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα του Σουδάν και την κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη ένοπλη σύρραξη ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια εμφύλιος πόλεμος στην αφρικανική Ιστορία.
Με δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2011, οι πολίτες της περιοχής αποφάσισαν την ανεξαρτητοποίησή τους από την Δημοκρατία του Σουδάν και την 9η Ιουλίου της ίδιας χρονιάς επικυρώθηκε η δημιουργία του νέου ανεξάρτητου κράτους.
8. Η Νότια Αφρική έχει τρεις πρωτεύουσες
Η Νότια Αφρική δε διαθέτει νομικά καθορισμένη πρωτεύουσα. Οι τρεις εξουσίες της χώρας είναι μοιρασμένες σε διαφορετικές πόλεις.
Το Κέιπ Τάουν αποτελεί την “νομοθετική πρωτεύουσα” καθώς εκεί βρίσκεται η έδρα του Κοινοβουλίου, η Πρετόρια αποτελεί την “εκτελεστική ή διοικητική πρωτεύουσα” γιατί αποτελεί έδρα του προέδρου και της κυβέρνησης και το Γιοχάνεσμπουργκ αποτελεί την “δικαστική πρωτεύουσα”, γιατί φιλοξενεί το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Οι περισσότερες ξένες πρεσβείες βρίσκονται στην Πρετόρια.
9. Το παλαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου βρίσκεται στο Μαρόκο
Το Πανεπιστήμιο αλ-Κουαραουιγίν, που ιδρύθηκε από τη Φατιμά αλ-Φίχρι στην πόλη της Φεζ, το 859, θεωρείται από ορισμένες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της UNESCO και των βραβείων Guinness, ως το «παλαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου».
Αν και ξεκίνησε ως αμιγώς “θρησκευτικό πανεπιστήμιο” αργότερα επεκτάθηκε στη διδασκαλία καλλιγραφίας, αραβικής γραμματικής, Σουφισμού, ιατρικής, μουσικής και αστρονομίας.
10. Οι πολίτες στη Γκάμπια ψηφίζουν με μπίλιες
Οι εκλογές στη Γκάμπια πραγματοποιούνται με ένα ιδιαίτερο σύστημα, στο οποίο οι εκλογείς ψηφίζουν με μπίλιες αντί για ψηφοδέλτια. Για κάλπες χρησιμοποιούνται κυλινδρικά βαρέλια που έχουν μία τρύπα στην κορυφή. Τα βαρέλια τοποθετούνται στον εκλογικό θάλαμο και είναι βαμμένα στο χρώμα του κόμματος του υποψηφίου και μπορεί να φέρουν την φωτογραφία του υποψηφίου ή το λογότυπο του κόμματος.
Κάθε εκλογέας, όταν προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, λαμβάνει από την εκλογική επιτροπή μία μπίλια. Στη συνέχεια μπαίνει στον εκλογικό θάλαμο και ρίχνει την μπίλια του σε ένα από τα βαρέλια των υποψηφίων. Για την καταμέτρηση, οι υπεύθυνοι της διαδικασίας αδειάζουν τις μπίλιες κάθε βαρελιού σε τετράγωνους δίσκους που φέρουν σφαιρικές υποδοχές και το άθροισμα τους υπολογίζεται επιτόπου.
Το συγκεκριμένο σύστημα ψηφοφορίας εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1960 για να αντιμετωπιστούν τα υψηλά επίπεδα αναλφαβητισμού στη χώρα.
Ειδήσεις σήμερα:
- ΗΠΑ. Επιχείρηση-σκούπα για παράτυπους μετανάστες στο Σικάγο από την επομένη της ορκωμοσίας Τραμπ
- Η οικογένεια Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο. Ο ρόλος που θα αναλάβει το κάθε μέλος
- Ποιοι φορολογούμενοι θα δουν μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις στη δήλωση του 2025. Οι αλλαγές στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων
- Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ