Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 στη Ρόδο γυριζόταν η ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ και άλλους αστέρες του Χόλυγουντ.
Ηθοποιοί και τεχνικοί της ταινίας κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων έτρωγαν σε ένα ταπεινό ταβερνάκι τον “Αλέξη”, που είχαν ανακαλύψει στα στενά της παλιάς αγοράς.
Δεν είναι γνωστό εάν από αυτούς πληροφορήθηκε ο Ωνάσης την ύπαρξή του ή το αντίστροφο. Ο Σμυρνιός μεγιστάνας ήταν ένας από τους χρηματοδότες της ταινίας και είχε γίνει πελάτης του ταβερνείου. Ο λόγος ήταν απλός . Είχε ωραίο ούζο και φρέσκο χταποδάκι.
Το ιστορικό του “Αλέξη”
Η Ρόδος μετά τους βομβαρδισμούς του πολέμου ήταν μια τραυματισμένη πόλη. Η φτώχεια και η μετανάστευση κυριαρχούσαν. Μια βασική πηγή εσόδων ήταν τα μποστάνια του νησιού καθώς τα φημισμένα οπωροκηπευτικά του έφταναν μέχρι την λαχαναγορά της Αθήνας.
Έτσι επιζούσε και ο Αλέξης Κατσιμπράκης, ο οποίος το 1947 άνοιξε στην οδό Σωκράτους στην παλιά αγορά ένα μανάβικο. Λίγα χρόνια αργότερα η πόλη άρχισε να αναδομείται και να αφήνει πίσω της τις πληγές του πολέμου.
Το 1957 το μαγαζί ξεκίνησε να λειτουργεί σαν ουζερί, με χύμα ούζο και μεζέδες, όπως αχινούς, χταπόδια και καβουράκια
“Κατά τις πέντε το απόγευμα, ο πατέρας μου έβαζε πάνω στο μαγκάλι, καβουράκια και χταποδάκια και άρχιζε να μοσχομυρίζει η γειτονιά. Μαζεύονταν οι γυναίκες της γειτονιάς, που ήταν σε ενδιαφέρουσα για να πάρουν μια γεύση. Το θεωρούσε γούρι αυτό!» έχει πει σε συνέντευξή του ο πρωτότοκος γιος του Αλέξη Κατσιμπράκη, Κώστας.
Το Χόλυγουντ στη Ρόδο
Το 1963 γυρίστηκε στη Ρόδο η γνωστή ταινία “Τα κανόνια του Ναβαρόνε” και η ζωή των κατοίκων άλλαξε. Το νησί γέμισε κόσμο, διασημότητες και δολάρια. Το cast της ταινίας ανακάλυψε τον «Αλέξη» και στη συνέχεια έγινε αγαπημένος προορισμός για πολλές προσωπικότητες που έρχονταν στο νησί.
Πελάτης του ήταν ήδη ο Αριστοτέλης Ωνάσης, που βρέθηκε εκεί με την παρέα του, την Μαρία Κάλλας και τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Δεν αναζητούσε την πολυτέλεια, όπως λένε, αλλά την απλότητα στις επισκέψεις του. Ο γιος του ιδιοκτήτη Κώστας Κατσιμπράκης θυμάται:
«Ο Ωνάσης μιλούσε με τον πατέρα μου στα τούρκικα, και τα ήθελε όλα απλά. Προτιμούσε να τρώει το χταπόδι πάνω από το μαγκάλι, το τσιμπούσε με το χέρι.
Το μόνο ιδιαίτερο που ζητούσε, ήταν να αλλάζουν τα ποτήρια με κάθε καινούριο καραφάκι που παρήγγειλε. Κάθε επίσκεψή του στο νησί ήταν, βέβαια, κοσμικό γεγονός, οπότε υπήρχαν πάντα φωτογράφοι τριγύρω»
Τα θαλασσινά των 10.000 δραχμών
Τον “Αλέξη” προτίμησε ο Ωνάσης λίγες μέρες μετά το γάμο του με τη Τζάκι. Το ρεπορτάζ του τότε διευθυντή της εφημερίδας Πρόοδος, Γιώργου Ζαχαριάδη, ανέφερε μεταξύ άλλων:
“Μετά τον περίπατό τους, μπήκαν σ΄ ένα ταξί και ξαναγύρισαν στην Παλιά Πόλη. Πήγαν στου «Αλέξη» και ήπιαν ούζο, μαζί με χταποδάκι. Πλήθος κόσμου κι εκεί.
Ο Ωνάσης και η Τζάκι τσούγκρισαν τα ποτήρια με τους Ροδίτες. Δόθηκαν ευχές πολλές στο ζεύγος, και αν και ο Ωνάσης διαμαρτυρόταν για τους φωτορεπόρτερ”.
“O Ωνάσης φεύγοντας πήρε μαζί του ένα χταπόδι κι έναν αστακό και πλήρωσε 10.000 δραχμές”
Έγινε και τραγούδι
Από τότε και μέχρι σήμερα, σημαίνουσες προσωπικότητες από κάθε χώρο τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, έχουν επισκεφθεί την ταβέρνα.
Οι αναμνηστικές φωτογραφίες που έχουν συγκεντρωθεί όλα αυτά τα χρόνια γεμίζουν τους τοίχους της ταβέρνας, που αποτελεί πια κομμάτι της ιστορίας του νησιού.
Η φήμη και οι γεύσεις του Αλέξη έχουν ταξιδέψει μακριά από την Ρόδο, και έχουν αναγνωριστεί μέσα από πολλά δημοσιεύματα στον Τύπο του εξωτερικού.
Ενδεικτικά, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet έχει αναφερθεί πολλές φορές στην ταβέρνα «Αλέξης» χαρακτηρίζοντάς την ως «Μπουτίκ του Αιγαίου».
Για μερικούς, εκτός από γευστικούς μεζέδες προσέφερε και έμπνευση. «Στην ταβέρνα μας έγραψε ο αυστριακός καλλιτέχνης Udo Jurgens, το διάσημο τραγούδι του “Griechischer Wein” (ελληνικό κρασί). Ήταν εδώ ένα βράδυ με τον αδερφό του και άρχισε να ψιχαλίζει. Έπιασε μια χαρτοπετσέτα και έγραψε τους στίχους εκείνη τη στιγμή. Του πήρε καιρό για να το συνθέσει και το τραγούδι κυκλοφόρησε μετά από δύο χρόνια» σύμφωνα με τον κ. Κώστα.
Οι γιοι του Αλέξη Κατσιμπράκη Κώστας και Γιάννης ανέλαβαν την ταβέρνα μετά το θάνατο του πατέρα τους, το 1974 και όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας: «Ο Αλέξης είχε χερικό (καλή αρχή, τύχη) και το χερικό αυτό συνεχίζεται έως σήμερα”.
Διαβάστε ακόμη:
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ