“Εμπρός λοιπόν καλό μου χέρι!”. Αυτή τη φράση έλεγε ο αγαθός αστυνόμος Σαΐνης όταν τα έβρισκε σκούρα σε μια μυστική αποστολή που του είχε ανατεθεί. Μαζί με την ανιψιά του, Πένυ, που είχε φοβερές γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή και τον σκύλο της Μπρέιν, πάντα κατάφερνε να γλυτώσει την τελευταία στιγμή.
Η απάντηση τότε που ερχόταν από τον κακό της σειράς, Δόκτωρ Κλάου, ηγέτη της οργάνωσης MAD, ήταν πάντα οργισμένη.
“Την επόμενη φορά, Σαΐνη!! Την επόμενη φορά!!”, καθώς ήλπιζε πως κάποια στιγμή θα κατατρόπωνε τον αστυνομικό.
Αστυνόμος Σαΐνης
Η τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων “Αστυνόμος Σαΐνης” υπήρξε συμπαραγωγή της Αμερικής, του Καναδά και της Γαλλίας.
Αποτελούταν από δύο σεζόν επεισοδίων και έπαιζε στην τηλεόραση από το 1983 έως το 1986.
Ήταν η πρώτη σειρά κινουμένων σχεδίων της “DiC Entertainment” που βρισκόταν σε κοινοπραξία με τρεις χώρες.
Δημιουργοί ήταν οι Άντι Χιούαρντ, Μπρούνο Μπιάνκι και Τζιν Κάλοπιν και η παραγωγή ήταν του αμερικανικού στούντιο “DiC Entertainment” και του καναδικού “Nelvada”. Στην ελληνική τηλεόραση, η σειρά προβλήθηκε αρχικά από την ΕΤ1 και στη συνέχεια από τη ΔΤ.
Ο Τάσος Κωστής ήταν ο Έλληνας που έδωσε φωνή στον Σαΐνη, η Λέτα Μουσούτη ήταν γλυκιά Πέννυ, τον μοχθηρό Δόκτωρ Κλάου μεταγλώττισε ο Χρήστος Πάρλας, ενώ ο Χρήστος Κατσιγιάννης δάνεισε τη φωνή του στον Αρχηγό Κουίμπι.
Τους στίχους της ελληνικής εκδοχής του Αστυνόμου Σαΐνη έγραψε ο Παναγιώτης Τσαπάρας:
Η σειρά ακολουθεί τις περιπέτειες του “χαζούλη” Αστυνόμου Σαΐνη, ο οποίος είναι μισός άνθρωπος, μισός ρομπότ.
Με τη χαρακτηριστική γκρι καπαρντίνα και το ασορτί του καπέλο, ο αστυνόμος είναι ετοιμοπόλεμος για την επόμενη μυστική αποστολή που του δίνει σε σημείωμα ο Αρχηγός Κουίμπι.
Παρόλο που κάθε φορά ο Κουίμπι, εμφανίζεται μεταμφιεσμένος στον Σαΐνη και το χαρτί με τις απόρρητες πληροφορίες της αποστολής “θα αυτοκαταστραφεί”, ο Αστυνόμος πάντα το διαβάζει φωναχτά, σαν να μην τον ενδιαφέρει καθόλου.
“Κρυφό χαρτί” του Σαΐνη, πέρα από τις άπειρες πατέντες που βγάζει από το καπέλο του, από ενσωματωμένη ομπρέλα και έλικα μέχρι τάπερ, είναι η ξανθιά και πανέξυπνη ανιψιά του, Πένυ, η οποία είναι “άσος” σε ό,τι έχει σχέση με την τεχνολογία.
Ο Σαΐνης, βέβαια, ως βιονικός υπεράνθρωπος μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιμηκύνει τόσο τα πόδια του όσο και τα χέρια του, αλλά και τον λαιμό του και να σωθεί βέβαια την τελευταία στιγμή.
Αιώνιος εχθρός του Σαΐνη, ο υπέρτατος κακός Δόκτωρ Κλάου που έχει θέσει ως στόχο ζωής να κατατροπώσει τον αγαθό ήρωα.
Φαίνεται μόνο το χέρι του αλλά και η καρέκλα που κάθεται, η οποία έχει τα αρχικά MAD. Δίπλα του, η επίσης μοχθηρή γάτα του, αντίπαλος του Μπρέιν.
Ο Σαΐνης δεν παθαίνει ποτέ, γεγονός που εξοργίζει τον Δόκτωρ, ο οποίος σε κάθε επεισόδιο σπαταλά αλόγιστα τις βόμβες του και τελειώνει πάντα με την υπόσχεση, ότι η “επόμενη φορά” θα είναι και η τελευταία του Σαΐνη.
Η ιστορία πίσω από τον Αστυνόμο Σαΐνη
Ο πρωτότυπος τίτλος της τηλεοπτικής σειράς ήταν “Inspector Gadget”, σε ελεύθερη μετάφραση δηλαδή “Επιθεωρητής Γκατζετάκιας”.
Οι δημιουργοί της σειράς, εμπνεύστηκαν τον χαρακτήρα του κουτού αστυνομικού από τον σκύλο ρομπότ “Dynomutt”, που πάντα βρισκόταν την κατάλληλη στιγμή για να σώσει τον ιδιοκτήτη του από μπελάδες.
Όσο η σειρά παιζόταν στην τηλεόραση ποτέ δεν έγινε γνωστό πώς ο Αστυνόμος Σαΐνης ήταν μισός άνθρωπος-μισός ρομπότ.
Η αποκάλυψη ήρθε το 1991.
Ο Σαΐνης ήταν ένας συνηθισμένος αστυφύλακας με το όνομα Τζον Μπράουν, μέχρι που πάτησε μια μπανανόφλουδα, γλίστρησε και έπεσε από τις σκάλες.
Μετά από πολύωρο χειρουργείο, ξύπνησε και είδε ενσωματωμένες στο σώμα του “περισσότερες από 13.000 συσκευές που πολεμούν το έγκλημα και τη διαφθορά.”
Για το τελικό σχέδιο του αστυνόμου, χρειάστηκαν πάνω από από 350 προσπάθειες, ώστε να αποτυπωθούν όλες αυτές οι καινοτόμες συσκευές.
Καμία, βέβαια από αυτές δεν ήταν όπλο.
Οι δημιουργοί θεώρησαν πως αν ζωγράφιζαν ένα όπλο στο χέρι του Σαΐνη, αυτό θα είχε αρνητικό αποτέλεσμα στους μικρούς τηλεθεατές.
Παράλληλα, στο πιλοτικό επεισόδιο της σειρά, ο Σαΐνης, είχε και μουστάκι. Ωστόσο, παρέπεμπε στον επιθεωρητή Κλουζό από τον “Ροζ Πάνθηρα”, έτσι η ιδέα αυτή εγκαταλείφθηκε.
Ποιος ήταν ο Δόκτωρ Κλάου;
Άλλο ένα αναπάντητο ερώτημα που δημιούργησε η σειρά ήταν το πρόσωπο του Δόκτωρ Κλάου. Άδικα περίμεναν οι τηλεθεατές στο τελευταίο επεισόδιο να αποκαλυφθεί ο κακός. Μάλιστα, οι φήμες οργίαζαν ότι ο Αστυνόμος Σαΐνης και ο Δόκτωρ Κλαου ήταν το ίδιο πρόσωπο.
Σύμφωνα με μια θεωρία, ο ο Κλάου ήταν ντετέκτιβ και έπειτα από μια έκρηξη, θεωρήθηκε νεκρός.
Η Πένυ “κατασκεύασε” τον Αστυνόμο Σαΐνη ως θείο της, τη στιγμή που πραγματικός της θείος ήταν ο Δόκτωρ Κλάου.
Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε, ο κακός δεν πείραξε ποτέ την γλυκιά και πανέξυπνη Πένυ.
Όλες οι θεωρίες βγήκαν λανθασμένες, όταν το 1992, ο Δόκτωρ Κλάου κυκλοφόρησε στην αγορά ως φιγούρα.
Μυστήριο, επίσης, ήταν και η λέξη “MAD” που ήταν γραμμένη στην καρέκλα του Δόκτωρ.
Η επικρατέστερη εκδοχή ήθελε την λέξη να είναι ακρωνύμιο για το “Mean and Dirty”, δηλαδή “Κακός και Βρώμικος”.
Ορισμένοι υποστήριζαν ότι σήμαινε “Κακόβουλη Επιχείρηση Καταστροφής” (“Malevolent Agency of Destruction”) και άλλοι “Άνδρες εναντίον Σκύλων” (“Men Against Dogs”).
Η τηλεοπτική σειρά είχε τεράστια επιτυχία και το 1999 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Μάθιου Μπρόντερικ.
Το 2009, η εταιρία ψυχαγωγικών μέσων “IGN” κατέταξε τον Αστυνόμο Σαΐνη στην 54η θέση ανάμεσα στις 100 καλύτερες σειρές κινουμένων σχεδίων.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”:«Σπορτ Μπίλι, να διώξεις το άδικο και το κακό από τη Γη». Η σειρά που καθήλωσε τους πιτσιρικάδες, αν και προβλήθηκαν μόνο 26 επεισόδια. Η αναμέτρηση με την κακιά Βάντα και το «μαγικό» βαλιτσάκι…
Ειδήσεις σήμερα:
- Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Δείτε το ωράριο
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ