13 Ιουνίου, 1936. Εργάτες στο ναυπηγείο Blohm & Voss στο Αμβούργο χαιρετούν ναζιστικά, μετά την ολοκλήρωση των έργων για το πολεμικό πλοίο Horst Wessel.
Ο Φύρερ τους εξέπληξε με την ξαφνική εμφάνισή του και οι εργάτες έσπευσαν να τον τιμήσουν. Όλοι; Όχι.
Ένας άντρας στάθηκε ακίνητος με σταυρωμένα τα χέρια, χωρίς να συμμετέχει στους εορτασμούς.
Το όνομά του ήταν Ογκούστ Λαντμέσερ και ήταν παντρεμένος με Εβραία.
Το 1931 ο Λαντμέσερ γράφτηκε στο ναζιστικό κόμμα με την ελπίδα ότι οι διασυνδέσεις θα τον βοηθούσαν να βρει δουλειά. Που να φανταστεί ότι τρία χρόνια αργότερα θα γνώριζε τον έρωτα της ζωής του που θα τύχαινε να ανήκει στο αντίπαλο στρατόπεδο.
Το 1935 ο Λάντμεσερ αρραβωνιάστηκε την Εβραία Ίρμα Έκλερ και διαγράφτηκε αυτομάτως από το κόμμα.
Όταν πήγαν να παντρευτούν έμαθαν ότι ο γάμος τους απαγορευόταν από τους νέους νόμους της Νυρεμβέργης.
Το αγαπημένο ζευγάρι απέκτησε μία κόρη λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 1935. Το 1937 έφυγαν για τη Δανία, αλλά τους βρήκαν στα σύνορα και τους συνέλαβαν.
Ο Λαντμέσερ κατηγορήθηκε επειδή “ατίμασε την άρια φυλή” και φυλακίστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα.
Στη δίκη το ζευγάρι ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι η Έκλερ ήταν Εβραία, επειδή βαφτίστηκε σε εκκλησία προτεσταντών μετά τον δεύτερο γάμο της μητέρας της.
Ο Λαντμέσερ αφέθηκε ελεύθερος με την προειδοποίηση ότι αν συνέχιζε να έχει επαφές με τη Εβραία Έκλερ θα τιμωρούνταν αυστηρά.
Ασφαλώς και δεν εγκατέλειψε την οικογένειά του, αλλά πλήρωσε για την επιλογή του. Οι Ναζί ήταν αδιάλλακτοι.
Στις 15 Ιουλίου του 1938, ο Λαντμέσερ συνελήφθη και στάλθηκε στα κάτεργα του στρατοπέδου συγκέντρωσης Borgermoor. Δεν είδε ποτέ ξανά τη σύζυγο και τα παιδιά του.
Η Έκλερ ήταν έγκυος και γέννησε τη δεύτερη κόρη του ζευγαριού στη φυλακή.
Χωρίστηκε από τα παιδιά της και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Πέθανε το Φεβρουάριο του 1942, σε θάλαμο αερίων.
Ο Λαντμέσερ αποφυλακίστηκε τον Ιανουάριο του 1941 και αφού εργάστηκε σε εργοστάσια για τρία χρόνια, στρατολογήθηκε και πέθανε τον Οκτώβριο του 1944, σε μάχη στην Κροατία.
Οι κόρες τους έζησαν.
Η μεγαλύτερη, η Ίνγκριντ, ζούσε με τους Γερμανούς παπούδες της και γλίτωσε τα χειρότερα.
Η κόρη που γεννήθηκε στη φυλακή, Ειρήνη, μεγάλωσε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου τη βρήκε ένας συγγενής και την έστειλε σε γνωστούς του, στην Αυστρία.
Όταν γύρισε σε ορφανοτροφείο στη Γερμανία, ένας “ανεύθυνος” εργαζόμενος έχασε τα χαρτιά που απεδείκνυαν την εβραϊκή καταγωγή της και της έσωσε τη ζωή.
Το καλοκαίρι του 1951, ο γάμος του Λάντμεσερ και της Έκλερ αναγνωρίστηκε από τη Γερουσία του Αμβούργου και οι κόρες του ζευγαριού πήραν το επίθετο του πατέρα τους.
Το 1991, η φιγούρα του Λαντμέσερ, που αντί να χαιρετήσει ναζιστικά σταυρώνει τα χέρια, εντοπίστηκε στη φωτογραφία από το 1936 και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Die Zeit.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”:Η γκάφα της ναζιστικής προπαγάνδας με το «τέλειο» μωρό της Άριας Φυλής. Τελικά ήταν εβραιόπουλο. Ο φωτογράφος το γνώριζε αλλά είχε το σχέδιό του…
Ειδήσεις σήμερα:
- Έγινε η mega κλήρωση φορολοταρίας της ΑΑΔΕ. Δείτε αν κερδίσατε 100.000 ευρώ
- Κορυφώνεται η έξοδος για τα Χριστούγεννα σε ΚΤΕΛ και εθνικές οδούς. Με 100% πληρότητα τα λεωφορεία. Συστάσεις για αλυσίδες
- Αποκαταστάθηκαν τα βυζαντινά μωσαϊκά στον καθεδρικό ναό στο Παλέρμο. Περιέχουν 2,2 κιλά καθαρού χρυσού και συναγωνίζονται την Αγία Σοφία
- Honda και Nissan ανακοίνωσαν πως συγχωνεύονται. Δημιουργούν έναν κολοσσό αξίας 50 δισεκατομμυρίων
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ