Στο χωριό Χαραυγή, στη μέση του δρόμου Καλαμάτας – Πύλου, βρίσκεται ένα μοναδικό φυσικού κάλλους τοπίο για τους λάτρεις της εξερεύνησης και της πεζοπορίας.
Το σύμπλεγμα λιμνών, που ονομάστηκε Πολυλίμνιο, είναι καλά κρυμμένο μέσα στην πλούσια βλάστηση και θα πρέπει να τις αναζητήσετε μετά από μια πεζοπορία μερικών λεπτών.
Αρχικά θα κατηφορίσετε σε ένα χωμάτινο μονοπάτι και μετά θα αρχίσετε να κινείστε μέσα στην βλάστηση, τους καταρράκτες, τα τρεχούμενα ρυάκια και πάνω στα ξύλινα γεφυράκια.
Οι λίμνες είναι συνολικά δεκαπέντε, αλλά είναι δύσκολο να εξερευνηθούν όλες. Σε κάποιες απαγορεύεται η πρόσβαση.
Εξερευνώντας τις λίμνες
Μια από τις ωραιότερες, και ταυτόχρονα ευκολότερες διαδρομές, είναι εκείνη προς τη λίμνη Κάδη. Ξεκινώντας για την Κάδη, θα συναντήσετε πρώτα τη λίμνη του Ιταλού, που θυμίζει μια φυσική πισίνα περιτριγυρισμένη από βράχια, δέντρα και μικρούς ορμητικούς καταρράκτες.
Η βουτιά στα παγωμένα, βαθιά νερά της είναι αναζωογονητική μετά το περπάτημα 15 λεπτών, ενώ στην μοναδική άκρη της που δεν βρέχεται από καταρράκτη, υπάρχει ένα λείο βραχάκι, που μοιάζει με πολυθρόνα. Ένα φυσικό παγκάκι.
Συνεχίζοντας την ανάβαση, μέσα από απότομα βράχια, μεγάλες πέτρες μέσα στο νερό και σιδερένια στηρίγματα θα βρεθείτε στην παραμυθένια λίμνη Καδούλα. Πήρε το όνομά της από το σχήμα της που θυμίζει καρδιά. Λίγα μέτρα πιο πάνω θα φτάσετε στην ωραιότερη λίμνη της διαδρομής. Η λίμνη Κάδη φημίζεται για τον φαντασμαγορικό, είκοσι μέτρων καταρράκτη που πέφτει με ορμή στα γαλαζοπράσινα νερά της και τα επιβλητικά βράχια.
Κατά πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος από τις άλλες δύο, με υπέροχα, βαθυπράσινα νερά προκαλεί τους τολμηρούς να κάνουν μια βουτιά στα παγωμένα νερά, πηδώντας από τα βράχια που την περιτριγυρίζουν.
Για όσους προτιμούν την ασφαλή οδό υπάρχει και μια “ομαλή” είσοδος στην άκρη με ρηχά νερά, που βαθαίνουν σταδιακά μέχρι να βρεθείτε, χωρίς να το καταλάβετε, στο κέντρο της λίμνης. Στο σημείο που πέφτει ο καταρράκτης το ορμητικά τρεχούμενο νερό δίνει την αίσθηση του μασάζ, στο “τζακούζι” που τόσο περίτεχνα έφτιαξε η φύση.
Οι τραγωδίες που “στοιχειώνουν” το Πολυλίμνιο
Το παρθένο βραχώδες τοπίο μπορεί να είναι εντυπωσιακό στην όψη, είναι όμως και αρκετά επικίνδυνο. Αυτό αποδείχτηκε με τον τραγικότερο τρόπο όταν το 2016 τρεις φίλες επισκέφθηκαν το Πολυλίμνιο, ενώ έκαναν διακοπές στην ευρύτερη περιοχή. Συνέβη μια μεγάλη κατολίσθηση που καταπλάκωσε τα τρία κορίτσια, με αποτέλεσμα η μία 24χρονη να χάσει τη ζωή της και οι άλλες δύο να τραυματιστούν σοβαρά.
Και αυτό δεν είναι το μοναδικό ατύχημα που έχει σημειωθεί στο Πολυλίμνιο. Οι λίμνες του Πανάγου και της Σταθούλας έχουν πάρει τις ονομασίες τους από πνιγμένους στα νερά τους!
Η ιστορία της Σταθούλας αξίζει ιδιαίτερη μνεία. Όπως διαβάζουμε στην ταμπέλα που βρίσκεται στην όχθη, η Σταθούλα Θεριού πνίγηκε στο σημείο μαζί με τα δυο παιδιά της, κυνηγημένη από τις ορδές του Ιμπραήμ. Η νεαρή κοπέλα πιθανότατα προτίμησε τον πνιγμό για να αποφύγει την ατίμωση.
Αλλά και πιο πρόσφατα, το καλοκαίρι του 2021, το Πολυλίμνιο ήρθε ξανά στην επικαιρότητα όταν μία 55χρονη τραυματίστηκε σοβαρά γλιστρώντας από τα βράχια.
Δικαίως, αρκετά χρόνια τώρα, οι ντόπιοι προβάλλουν το αίτημα να περιφραχθεί καλύτερα το σημείο και να παρθούν αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ως τώρα δεν έχουν εισακουστεί.
Από την άλλη, οι παλιοί είχαν δώσει άλλη ερμηνεία στα ατυχήματα και στους θανάτους. Υπήρχε ο θρύλος ότι στο Πολυλίμνιο κατοικούσαν νεράιδες, που τραγουδούσαν στους περαστικούς και τους καλούσαν στα νερά τους. Οι άτυχοι που παρασύρονταν, πνίγονταν στη λίμνη. Μάλιστα, ο θρύλος κατέληγε ότι οι ψυχές των «νεραϊδοπαρμένων» στοίχειωναν τον τόπο του πνιγμού τους για πάντα.
Δείτε το βίντεο του συνεργάτη μας Μαρίνου Χαραλαμπόπουλου:
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η θρυλική παραλία της Βουφράδας που συγκινεί χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Εκεί έφθασε ο Τηλέμαχος με τη θεά ΑΘηνά και ο Ερμής έκρυψε τα κλοπιμαία από τον Απόλλωνα
Ειδήσεις σήμερα:
- Πού στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους. Οι πιθανές συνδέσεις με προηγούμενα χτυπήματα
- Νεκρό 3χρονο αγοράκι στο Μαρκόπουλο μετά από πυροβολισμούς. Το σενάριο ενέδρας εξετάζουν οι αρχές
- Έρευνα. Πάνω από τους μισούς θανάτους από ζέστη το καλοκαίρι του 2022 στην Ευρώπη αποδίδονται στην υπερθέρμανση
- Εντός κατοικημένων περιοχών τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα με πεζούς στην Ελλάδα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ