Τα γεωγλυφικά της ερήμου Ατακάμα στη Νότιο Αμερική είναι λιγότερο γνωστά από τα γεωγλυφικά της Νάζκα, ωστόσο πρόκειται για πολύ περισσότερα σε αριθμό, με μεγάλη ποικιλία σχεδίων και καλύπτουν μεγαλύτερη έκταση.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και αμφιλεγόμενα γεωγλυφικά της Ατακάμα είναι ο αποκαλούμενος γίγαντας που χρονολογείται το 1000 – 1400 π. Χ και εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με τον συμβολισμό και την ερμηνεία του.
Η έρημος Ατακάμα βρίσκεται στη Νότιο Αμερική στα δυτικά των Άνδεων και εκτείνεται από το Περού μέχρι τη Χιλή, τη Βολιβία και την Αργεντινή. Το τοπίο είναι εξαιρετικά αφιλόξενο και μάλιστα θεωρείται ως η πιο άνυδρη έρημος του κόσμου.
Τα γεωγλυφικά ξεπερνούν τα 5.000 και απεικονίζουν γεωμετρικά σχήματα, ζώα, ή ανθρώπους.
Λόγω των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, τα σχέδια διατηρήθηκαν σε άριστη κατάσταση.
Ο γίγαντας έχει ανθρώπινη μορφή και είναι ύψους 119 μέτρων, χαρακτηριστικό που τον καθιστά το μεγαλύτερο αρχαίο γεωγλυφικό σχέδιο στον κόσμο. Έχει μακριά πόδια και τετράγωνο κεφάλι από την κορυφή και τις πλευρές του οποίου βγαίνουν τέσσερις γραμμές.

Μία άλλη πιο πιθανή ερμηνεία είναι πως ο γίγαντας ήταν ένα οδικό δίκτυο που συνέδεε τους μεγάλους πολιτισμούς της Νότιας Αμερικής. Επειδή τα καραβάνια με λάμα ήταν συνηθισμένα εκείνη την εποχή, τα γεωγλυφικά έδιναν απαραίτητες πληροφορίες για να αποφύγουν τις κακοτοπιές. Ίσως μάλιστα να έδιναν πληροφορίες για το που βρίσκονταν πηγές με πόσιμο νερό ή αλμυρές λίμνες ή ξηρά τροφή για τα ζώα.
Πηγές :
Ειδήσεις σήμερα:
- Γιατί ο Μπομπ Ντίλαν ήθελε να χτυπήσει τον Γούντι Άλεν. Η ιστορία πίσω από τη γνωριμία των 2 θρύλων
- Τουρκικά ΜΜΕ. Η Ελλάδα πρώτη επιλογή για χρυσή βίζα μέσω αγοράς ακινήτων. Πόσα πλήρωσαν το 2024
- Στήριξη Βάσιας Τριφύλλη σε Φιλιππίδη για Παπούλια. «Είναι ωραία γυναίκα, πώς είναι δυνατόν να μην της δείξει κάτι;»
- Με καταδίκες για βιασμό ο δράστης των επιθέσεων με κατσαβίδι στο Κορωπί. Τα χειρόγραφα σημειώματα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ