Τον χορό της κοιλιάς τον έχουμε συνδέσει με σέξι, αισθησιακές και πληθωρικές κοπέλες που χορεύουν με λαμπερές στολές.
Και όμως ο «χορός της κοιλιάς» ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν, από γυναίκες για γυναίκες, σε θρησκευτικές τελετές και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Πρόκειται για τον αρχαιότερο γνωστό χορό. Όμως υπάρχει αντιπαράθεση σχετικά με την προέλευσή του.
Άλλοι λένε ότι έχει τις ρίζες του στη Μέση Ανατολή, άλλοι στην βορειοανατολική Αφρική, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από τη Αίγυπτο και την Ινδία. Σε κάθε περίπτωση ο «χορός της κοιλιάς» χρονολογείται περίπου 6.000 χρόνια πριν (νεολιθική εποχή) και χορευόταν από γυναίκες σε τελετές γονιμότητας και γαμήλιες εκδηλώσεις.
Αργότερα στη Μέση Ανατολή οι γυναίκες χόρευαν για να ευλογήσουν με τον χορό τη νύφη και το γαμπρό και να φέρουν καλοτυχία στο γάμο τους. Επίσης, χόρευαν σε ναούς για να τιμήσουν την αναπαραγωγή και τη γονιμότητα.
Μια άλλη εκδοχή είναι ότι οι γυναίκες χόρευαν με σκοπό να σαγηνεύουν τον επίδοξο γαμπρό ώστε να τις διαλέξει και να τις ζητήσει σε γάμο. Στην Αφρική αναφέρεται ότι οι γυναίκες χόρευαν στις αγορές για να παίρνουν χρήματα με τα οποία έφτιαχναν την προίκα τους. Μάλιστα για ασφάλεια έραβαν τα νομίσματα πάνω στα ρούχα τους.
Ιστορικοί αναφέρουν επίσης ότι ο «χορός της κοιλιάς» βοηθούσε τις γυναίκες να έχουν ένα λιγότερο επώδυνο τοκετό και ήταν απαγορευμένος για τους άνδρες να τον δουν. Στην Αίγυπτο ο χορός ονομαζόταν «Raqs Sharqi» και αρχικά διδασκόταν σε κορίτσια μικρής ηλικίας για να δυναμώσουν τους κοιλιακούς τους, ως προετοιμασία για τη γέννηση παιδιών.
Η αρχική ονομασία ήταν «χορός του στομαχιού»
Μέσα από μια σειρά επιδρομών, οι Ευρωπαίοι απέκτησαν μεγαλύτερη έκθεση στον πολιτισμό της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η στρατιωτική εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο το 1798 προκάλεσε το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τον αραβικό κόσμο. Εκείνοι πρώτοι κατέγραψαν τα χαρακτηριστικά του χορού και αρχικά τον ονόμασαν «le dance du ventre», δηλαδή «χορό του στομαχιού».
Ο όρος «χορός της κοιλιάς» («Belly Dance») δημιουργήθηκε το 1893 στην εκστρατεία Chicago World’s Fair, όπου χόρεψε μια ομάδα χορευτριών από την Αλγερία. Κάποιοι εντυπωσιάστηκαν από τις κινήσεις αλλά άλλοι σκανδαλίστηκαν, θεωρώντας τις κοπέλες προκλητικές και χυδαίες. Επίσης, οι δυτικοί είχαν μια εικόνα για την ανατολή στο μυαλό τους, ότι είναι ο τόπος του πάθους και της ηθικής ασάφειας.
Αυτή η διαστρεβλωμένη εικόνα της ανατολής έγινε αντικείμενο πολλών δημοφιλών βιβλίων και επιβλήθηκε ακόμη περισσότερο από ταινίες του Χόλιγουντ.
Τα τελευταία χρόνια, ο χορός οριεντάλ γνωρίζει την ακμή του παγκοσμίως και απολαμβάνει τη μεγαλύτερη φήμη που είχε ποτέ. Χάρη στο φεμινιστικό κίνημα των δεκαετιών του 1970 και του 1980, όλο και περισσότερες γυναίκες έχουν ανακαλύψει ότι αυτή η μορφή χορού ενδυναμώνει τους μύες και βοηθά στο χτίσιμο ενός καλλίγραμμου κορμιού και όλο και περισσότερες γυναίκες τον αντιμετωπίζουν σήμερα ως μορφή άσκησης και γιατί όχι ακόμη και αισθησιακής πρόκλησης.
Δείτε τη χορεύτρια οριεντάλ Σαντί Μαρκάρτ, που θεωρείται κορυφαία στο «χορό της κοιλιάς» :
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: «Μουσουρλού». Η Αιγύπτια που λάτρεψε ο Ταραντίνο σε σερφ εκτέλεση. Αλλά η Αμερική τη γνώρισε από τον ρεμπέτη Μιχάλη Πατρινό. Οι ιστορικές διασκευές του τραγουδιού…
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Ποιο είναι το ψάρι του «τέλους του κόσμου» που ξεβράστηκε για δεύτερη φορά στις ακτές της Καλιφόρνιας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ