ΑνΈνα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιότητας είναι η εύρεση του σημείου που χάθηκαν 50.000 επίλεκτοι άντρες του περσικού στρατού, μετά από μια ισχυρή αμμοθύελλα το 524 π.Χ στην έρημο της Σαχάρας.
Στο πέρασμα του χρόνου πολλοί ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν τον χαμένο στρατό, αλλά κανείς δεν κατάφερε να το αποδείξει. Τώρα ένας Ολλανδός αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τι πραγματικά συνέβη στον άτυχο στρατό, που εξαφανίστηκε πριν από 2.500 χρόνια.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο βασιλιάς της Περσίας Καμβύσης ο Β´, που ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Κύρου, έστειλε τον στρατό του να καταστρέψει το μαντείο του Άμμωνα ή αλλιώς Αμμώνειον στην όαση Σίβα, όταν οι ιερείς εκεί αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του στην Αίγυπτο. Οι 50.000 άντρες του μπήκαν στην Αίγυπτο κοντά στην πόλη Λούξορ, αλλά στα μέσα της διαδρομής σηκώθηκε δυνατή αμμοθύελλα και έθαψε όλο το στρατό. Ο Ηρόδοτος περιγράφει λεπτομερώς το συμβάν.
Πολλοί αρχαιολόγοι θεωρούν ανυπόστατο το περιστατικό, ωστόσο διάφορες αποστολές προσπάθησαν να εντοπίσουν τα ίχνη του χαμένου στρατού. Πολλοί γύρισαν με άδεια χέρια, ενώ κάποιοι που εντόπισαν ίχνη δεν κατάφεραν να τα αποδείξουν.
Το 2009 δύο Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν εργαλεία, όπλα αλλά και υπολείμματα σκελετών κοντά στην Όαση του Σίβα στην Αίγυπτο που χρονολογούνται την εποχή της εξαφάνισης του στρατού. Όμως και αυτοί οι αρχαιολόγοι αμφισβητήθηκαν από την επιστημονική κοινότητα επειδή επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν την ανακάλυψή τους σε ντοκιμαντέρ, αντί ως είθισται να το δημοσιεύσουν σε επιστημονικό περιοδικό. Επίσης, οι εν λόγω αρχαιολόγοι δεν θεωρούνται αξιόπιστοι επειδή είχαν γυρίσει πέντε αμφιλεγόμενα ντοκιμαντέρ στην Αφρική τη δεκαετία του ΄70.
Η θεωρία της ντροπιαστικής ήττας των Περσών
Ο Όλαφ Κάπερ, καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Leiden στην Ολλανδία ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τι απέγινε ο στρατός.
Ο Κάπερ δήλωσε στο Sci-News ότι ο κόσμος πιστεύει ότι θα βρεθεί θαμμένος ένας ολόκληρος στρατός με όλο του τον εξοπλισμό, όμως ο ίδιος το θεωρεί απίθανο να πεθάνει κάποιος σε αμμοθύελλα, πόσο μάλλον ένας ολόκληρος στρατός 50.000 αντρών.
Ο Κάπερ ερμηνεύει διαφορετικά την εξαφάνιση. Λέει ότι ο στρατός δεν θάφτηκε κάτω από αμμόλοφους, αλλά ηττήθηκε σε μάχη.
Εικάζει ότι ο τελικός προορισμός του στρατού ήταν η όαση Dakhla, όπου βρίσκονταν τα στρατεύματα του Αιγύπτιου επαναστάτη Petubastis του Γ.´ Αυτός έστησε ενέδρα στον στρατό του Καμβύση, τον συνέτριψε και κατάφερε να επανακτήσει ένα μεγάλο τμήμα της Αιγύπτου, γεγονός που του έδωσε την δυνατότητα να στεφθεί Φαραώ στη Μέμφιδα.
Ο Κάπερ ισχυρίζεται ότι η τύχη του στρατού αγνοούνταν για τόσο μεγάλο διάστημα, επειδή ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος ο Α, ο οποίος κατέστειλε την αιγυπτιακή επανάσταση δύο χρόνια μετά την ήττα του Καμβύση, απέδωσε τη ντροπιαστική ήττα του προκατόχου του στα στοιχεία της φύσης, σε μια αμμοθύελλα, για να μη χαθεί το γόητρο του περσικού στρατού. Αυτή η εξήγηση επικράτησε και 75 χρόνια μετά την υιοθέτησε και ο Ηρόδοτος.
Οι ανασκαφές του Κάπερ στην όαση Dakhla αποκάλυψαν πλάκες με χαραγμένο το όνομα του Petubastis σε ναούς, γεγονός που δείχνει ότι η περιοχή ήταν προπύργιό του στις αρχές της περσικής περιόδου. Μόλις ο Κάπερ συνδύασε τα ευρήματα και τις πληροφορίες για τον Petubastis κατάφερε να συνθέσει τα κομμάτια του παζλ και να δώσει τη δική του ερμηνεία στο μυστήριο της εξαφάνισης του στρατού. Προφανώς όμως και οι έρευνες που θα ακολουθήσουν θα ρίξουν περισσότερο φως σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιότητας.
Πηγή καλλιτεχνικών απεικονίσεων
Πληροφορίες από sci-news.com & dailymail
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Γιατί οι Πέρσες έχτισαν κωνοειδή κτίσματα καταμεσής της ερήμου; Τα αποκαλούσαν «σπίτια του πάγου» και ήταν κατασκευασμένα από τρίχα κατσίκας, ασπράδια αυγών, στάχτη, άμμο και πηλό…
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ