Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1776. Ήταν ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας και έμεινε στην ιστορία ως κορυφαίος διπλωμάτης. Οι κινήσεις του σε μια ταραγμένη εποχή, άλλαξαν το μέλλον της Ευρώπης.
Λίγοι γνωρίζουν ότι αυτός ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός του ουδέτερου κράτους της Ελβετίας, με το πανίσχυρο τραπεζικό σύστημα.
Οι εμφύλιες έριδες και τα τοπικά συμφέροντα στην Ελλάδα οδήγησαν στη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της. Όμως οι Ελβετοί απολαμβάνουν σήμερα την οργάνωση και τη δομή ενός κράτους-πρότυπο, που τους προσέφερε ο οραματιστής Έλληνας, απαλλαγμένοι από οικονομικά βάσανα και δυσβάστακτους δανεισμούς.
Η αποστολή του Καποδίστρια στην Ελβετία
Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1776. Η δράση του, κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους, εντυπωσίασε τον τσάρο της Ρωσίας.
Ο Καποδίστριας κέρδισε την εμπιστοσύνη του και ο τσάρος γρήγορα του ανέθεσε ένα δύσκολο έργο: την οργάνωση του κράτους της Ελβετίας.
Οι Ρώσοι επιθυμούσαν να αποσπάσουν τους Ελβετούς από τη σφαίρα επιρροής των Γάλλων και έσπευσαν να υποστηρίξουν το σχέδιο του Έλληνα διπλωμάτη.
Ο Καποδίστριας χώρισε την Ελβετία σε 19 αυτόνομα καντόνια, διαμόρφωσε την ιδέα της ουδετερότητας και συνέβαλε στο Σύνταγμά της.
Σύμφωνα με τον Lorenzo Amberg, πρέσβη της Ελβετικής συνομοσπονδίας, που μίλησε στη «Μηχανή του Χρόνου», ο Καποδίστριας κέρδισε ένα τιμητικό προνόμιο, που το έχουν ελάχιστοι στην ιστορία της Ελβετίας. Έγινε επίτιμος πολίτης δύο καντονιών. Της Γενεύης και του Βω.
Δείτε στο βίντεο την ιστορία της δημιουργίας της Ελβετίας από τον Έλληνα Ιωάννη Καποδίστρια.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο Καποδίστριας φτάνει στο Ναύπλιο για να αναμορφώσει το ελληνικό κράτος. Γιατί ο Κολοκοτρώνης τον συμβούλευσε να φορέσει πιο εντυπωσιακά ρούχα
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας podstories.gr και εγγραφείτε συνδρομητές
Ειδήσεις σήμερα:
- Το ΚΑΣ απέρριψε ομόφωνα αίτημα του Λάνθιμου για γυρίσματα στην Ακρόπολη. Οι λόγοι
- Νέοι μισθοί στο Δημόσιο. Ποια είναι τα νέα ανώτατα όρια αποδοχών. Αναλυτικά παραδείγματα
- Πάρος και Μύκονος μετρούν τις πληγές τους από την κακοκαιρία. Η μάχη με το χρόνο για τον τουρισμό του Πάσχα
- Μπιλ Μάρει για Μπρους Γουίλις: “Καλός φίλος και καλός τύπος”. Η αποκάλυψη για την δουλειά του Γουίλις στο Saturday Night Live
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ