Ο Χιούγκο Γέγκερ, προσωπικός φωτογράφος του Χίτλερ, απαθανάτισε πολλές ιδιωτικές στιγμές του Φύρερ.
Ίσως πιο εντυπωσιακές είναι οι φωτογραφίες των χώρων που έζησε και εργάστηκε.
Οι χώροι είναι εντυπωσιακοί λόγω της περίτεχνης, ντελικάτης διακόσμησής τους.
Εξαίρεση, ως προς το μέγεθος, ήταν το γραφείο του Χίτλερ που βρισκόταν στο νέο κτίριο της καγκελαρίας, αρχιτέκτονας του οποίου ήταν ο Άλμπερτ Σπέερ. Είχε έκταση 400 τετραγωνικά μέτρα και η επιφάνεια του γραφείου ήταν κατασκευασμένη από πανάκριβο μάρμαρο.
Βέβαια δεν συγκαταλέγεται στους προσωπικούς χώρους του Χίτλερ, καθώς ήταν ξεκάθαρα χώρος εργασίας.
Στόχος ήταν να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.
Αντιθέτως, τα προσωπικά διαμερίσματα του Χίτλερ που βρίσκονταν στο παλιό κτίριο της καγκελαρίας, αν και πολυτελή, δεν ήταν ιδιαίτερα επιβλητικά.
Κάθε γωνιά στολιζόταν με λουλούδια, ενώ πολλά έπιπλα καλύπτονταν με δαντέλα, κομψά αγαλμίτιδια και έργα τέχνης.
Τίποτα δεν θύμιζε το επιβλητικό στυλ του Τρίτου Ράιχ και τον αιμοβόρο ηγέτη, που οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους σε βασανιστικό θάνατο.
Τα δωμάτια ανακαινίστηκαν το 1935 από τους αρχιτέκτονες Πολ Τρουστ και Λέοναρντ Γκολ, ενώ η διακόσμηση έγινε υπό την αυστηρή επίβλεψη του Φύρερ, που ήταν ζωγράφος αν και δεν έκανε κάποια ιδιαίτερη καριέρα στο χώρο της τέχνης.
Το νέο κτίριο της Καγκελαρίας και τα ψέματα του Χίτλερ
Το παλιό κτίριο της καγκελαρίας χρησιμοποιούνταν από τον 19ο αιώνα και ο Χίτλερ είχε σχολιάσει ότι “έκανε για εργοστάσιο σαπουνιού, αλλά όχι για τα κεντρικά γραφεία του Τρίτου Ράιχ”.
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, τον Ιανουάριο του 1938, έδωσε εντολή στον αγαπημένο του αρχιτέκτονα Άλμπερτ Σπέερ να χτίσει το καινούριο κτίριο της καγκελαρίας.
Οι οδηγίες του ήταν σαφείς: έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο και να αντιπροσωπεύει τη μεγαλοπρέπεια του νέου καθεστώτος. Ο Χίτλερ έδωσε στον Σπέερ την άδεια να ξοδέψει όσα χρήματα ήθελε για να φέρει εις πέρας την αποστολή του.
Πράγματι, ο Σπέερ ολοκλήρωσε το έργο 48 ώρες πριν τη λήξη της διορίας. Κόστισε 90 εκατομμύρια μάρκα, που σήμερα αντιστοιχούν σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και συνολικά εργάστηκαν 4 χιλιάδες άνθρωποι.
Αυτή ήταν η επίσημη εκδοχή της ιστορίας, όπως κυκλοφόρησε από το υπουργείο προπαγάνδας.
Στην πραγματικότητα, η εντολή του Χίτλερ είχε δοθεί πολύ νωρίτερα, το 1935 και το 1937, ήδη είχαν αρχίσει οι πρώτες εργασίες. Αλλά αυτή η εκδοχή δεν ήταν αρκετά εντυπωσιακή για τον Χίτλερ, που ήθελε να τονίσει, το ασύγκριτο ταλέντο, την εργατικότητα και τις υπεράνθρωπες δυνατότητες της νέας Γερμανίας. Αν αυτά τα προτερήματα βασίζονταν σε ψέμματα δεν υπήρχε πρόβλημα. Οι Nαζί θεωρούσαν τα ψεύδη θεμιτά, όταν τα έλεγαν οι ίδιοι και όχι οι άλλοι.
Το κτίριο ήταν εντυπωσιακό, ακόμα και αν δεν χτίστηκε μέσα σε ένα χρόνο.
Το εξωτερικό ήταν αυστηρό και επιβλητικό. Οι επισκέπτες έπρεπε να διανύσουν μεγάλη απόσταση για να φτάσουν από την είσοδο στο κεντρικό χολ, ακριβώς για να “αντιληφθούν την δύναμη και τη μεγαλοπρέπεια του Γερμανικού Ράιχ”, έγραφε ο Σπέερ.
Όλα τα δωμάτια ήταν τεράστια, πολυτελή και διακοσμημένα με έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας.
Παράλληλα με το νέο κτίριο της καγκελαρίας, κατασκευάστηκε και ένα καταφύγιο.
Εκεί πέρασε ο Αδόλφος, τον τελευταίο μήνα της ζωής του και εκεί αυτοκτόνησε στις 30 Απριλίου του 1945.
Μετά τον θάνατό του, τα κτίρια της καγκελαρίας καταστράφηκαν και σήμερα στη θέση τους υπάρχει μία παιδική χαρά.
Ο γραφίστας Κρίστοφ Νεουμπάουερ δημιούργησε μία 3D απεικόνιση του κτιρίου της καγκελαρίας, μελετώντας χιλιάδες φωτογραφίες και σχέδια του κτιρίου.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: “Έκαψα την Καγκελαρία και το φόρτωσα στους εβραίους κομμουνιστές”. Τα «άγνωστα» ημερολόγια του Χίτλερ, που αγόρασε το Στερν για 9 εκ. μάρκα. Η κομπίνα που ξεγέλασε ακόμη και τους Τάιμς του Λονδίνου…
Ειδήσεις σήμερα:
- Δείτε από ψηλά το τεράστιο σκάμμα στην πλατεία Κολωνακίου. Έχει βάθος 35 μέτρα και από εκεί περνά η νέα γραμμή του μετρό (βίντεο)
- Περούκες, μάσκες και χειρόγραφα στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη στους Αμπελόκηπους. Τα ευρήματα της ΕΛΑΣ
- Στο ΣτΕ ο πατέρας του Στέφανου Κασσελάκη για την φορολογική εκκρεμότητα 11,1 εκατ. ευρώ για την offshore του
- Δίκη για το Μάτι. “Η τότε κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε μόνο για την συγκάλυψη του εγκλήματος” κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ