Η αρχαία Κόρινθος ήταν μια από τις πλουσιότερες πόλεις της αρχαιότητας. Αρχικά ονομαζόταν Εφύρα και πήρε το όνομά της από τον ήρωα Κόρινθο, ο οποίος ήταν γιος του Μαραθώνα και μακρινός απόγονος του θεού Ερμή. Ήταν χτισμένη στους πρόποδες του Ακροκορίνθου κοντά στον Ισθμό.
Ύστερα από διαμάχη του Ποσειδώνα και του Ήλιου, ο Ισθμός πέρασε στην κυριότητα του θεού της θάλασσας και η Κόρινθος στον Απόλλωνα. Η πόλη βρισκόταν σε εμπορικό κόμβο, γι’αυτό αναπτύχθηκαν οι τέχνες και το εμπόριο. Σύμφωνα με τον Όμηρο, η Κόρινθος ήταν «αφνειός» δηλαδή πλούσια, λόγω της εύφορης γης.
Σίσυφος
Ο ιδρυτής και πρώτος βασιλιάς της Κορίνθου ήταν ο Σίσυφος, ο γιος του Αιόλου και πατέρας του πολυμήχανου Οδυσσέα.
Ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που ξεγέλασε δύο φορές τους θεούς του Κάτω Κόσμου και έγινε σύμβολο του μάταιου αγώνα.
Η Κόρινθος αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς και αποτέλεσε καταφύγιο για σημαντικά πρόσωπα της αρχαιότητας.
Εκεί έφτασε κυνηγημένος ο Ιάσωνας με τη Μήδεια και ο νεαρός Οιδίποδας, ο οποίος μεγάλωσε στην Τενέα.
Δείτε από ψηλά την αρχαία πόλη της Κορίνθου:
Κύψελος και Περίανδρος
Οι Κορίνθιοι συμμετείχαν στoν πόλεμο της Τροίας και κατασκεύασαν το πρώτο πολεμικό πλοίο, την τριήρη, η οποία συνέβαλε στην αντιμετώπιση των πειρατών και την κυριαρχία των Ελλήνων στη θάλασσα. Η περιοχή κατοικήθηκε από Δωριείς, όπου βασίλεψαν οι τύραννοι Κύψελος και ο γιος του Περίανδρος.
Τα χρόνια της βασιλείας του Περίανδρου, η πόλη γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της. Ο κορινθιακός στόλος κυριάρχησε στις θάλασσες και η Κόρινθος έγινε εμπορικό και πνευματικό κέντρο.
Ο Περίανδρος δημιούργησε το υδραγωγείο της πόλης και αξιοποίησε τα λιμάνια των κόλπων Κορινθιακού και Σαρωνικού.
Τα έσοδα από το εμπόριο ήταν μεγάλα, γι’αυτό κατάργησε την φορολογία.
Οι Κορίνθιοι έχτισαν τον ναό του Απόλλωνα και το Ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στον Ισθμό.
Συμμετείχαν στους πολέμους εναντίον των Περσών και όταν ξέσπασε ο Πελοποννησιακός πόλεμος συμμάχησαν με τους Σπαρτιάτες εναντίον της Αθήνας.
Μετά το τέλος του πολέμου, έχασαν τη δύναμη τους με αποκορύφωμα την τελική παρακμή της πόλης κατά την εισβολή των Ρωμαίων στην Ελλάδα.
Το 146 π.Χ. οι Έλληνες ήρθαν αντιμέτωποι με τους Ρωμαίους στη Λευκόπετρα της Κορίνθου. Οι Ρωμαίοι κέρδισαν και κυριάρχησαν σε όλη την Ελλάδα. Η σημαντική στρατηγική θέση της περιοχής, οδήγησε το 44 π.Χ. τον Ιούλιο Καίσαρα να διατάξει την επανίδρυση μιας καινούργιας αποικίας.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ακροκόρινθος. Το διάσημο κέντρο λατρείας της Αφροδίτης με τις χίλιες ιερόδουλες. Ήταν οι πιο όμορφες και «αιτία πτώχευσης πολλών άμοιρων ναυτικών»
Η ρωμαϊκή πόλη χτίστηκε δεκαεπτά χρόνια αργότερα, επί Οκταβιανού Αυγούστου, στην περιοχή της αρχαίας Κορίνθου και ονομάστηκε Iulia Corinthus Augusta.
Ορίστηκε πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής επαρχίας της Αχαΐας. Αναπτύχθηκε η γεωργία και η κτηνοτροφία με αποτέλεσμα η Κόρινθος να γίνει ξανά εμπορικό κέντρο.
Η πόλη ήταν περιστοιχισμένη από μεγάλα τείχη και σχεδιασμένη με το ιπποδάμειο σύστημα, με μεγάλους κάθετους και οριζόντιους δρόμους. Γύρω από την αγορά της Κορίνθου, υπήρχαν σημαντικά ιδιωτικά μνημεία, μικροί ναοί, ο Ιππόδρομος, μακρόστενες δεξαμενές, ογκώδεις αψίδες για αγάλματα, το Ωδείο και το θέατρο της Κορίνθου.
Η πόλη υπέστη καταστροφές από τις επιδρομές των Ερούλων και τον μεγάλο σεισμό του 375 μ.Χ. Τέλη του 19ου αιώνα έγιναν ανασκαφές από τον αρχαιολόγο Α. Σκιά με χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Ακολούθησαν συστηματικές ανασκαφές από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών. Ήρθαν στο φως, ναοί, κρήνες, καταστήματα, στοές, λουτρά και σπουδαία αγάλματα.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η λαθρανασκαφή των 10 εκ. ευρώ. Οι «Δίδυμοι Κούροι» που παραλίγο να πουληθούν στο εξωτερικό, επέστρεψαν στην Κόρινθο και εκτίθενται στο μουσείο. Γιατί οι κάτοικοι στην περιοχή όπου βρέθηκαν λένε πως είναι Τρώες από την Τένεδο
Ειδήσεις σήμερα:
- Η Ταχλίκουα, η φάλαινα όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό
- Συνεχίζεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις. Πως θα κινηθεί το φαινόμενο. Χάρτες
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
- Επίθεση με μαχαίρι στη Βάρκιζα. Eκτός κινδύνου ο τραυματίας. Διέφυγαν οι τέσσερις δράστες και αναζητούνται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ