Από την Ασπασία της Μιλήτου, την Αν Μπολίν και την “πρόσφατη” Γουόλις Σίμσον, αρκετές γυναίκες “ξάπλωσαν” στο κρεβάτι του εκάστοτε βασιλιά ή ισχυρού άνδρα. Άλλες για τα κάλλη τους, άλλες για τον δυναμισμό τους,άλλες για την περιουσία τους και άλλες για να κυοφορήσουν έναν απόγονο του αυτοκράτορα.
Το τέλος των παράνομων ή νόμιμων δεσμών των βασιλιάδων δεν ήταν το ίδιο για όλες. Άλλες δοξάστηκαν, άλλες παντρεύτηκαν τον βασιλιά και άλλες … αποκεφαλίστηκαν!
Ορίστε μερικές από τις πιο διάσημες ερωμένες βασιλιάδων:
Ασπασία – 500 π.Χ.
Η μορφωμένη και γοητευτική σύντροφος του Περικλή, η Ασπασία της Μιλήτου, ήταν μία ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της εποχής.
Η σχέση της με τον Περικλή συνοδεύτηκε από πλήθος αντιδράσεων και συκοφαντιών. Κατηγορήθηκε ότι διέφθειρε τα ήθη των νέων, συγκεκριμένα των νεαρών κοριτσιών, καθώς, απ’ ότι λέγεται, συνήθιζε να «συλλέγει» όμορφες κορασίδες, για την απόλαυση του Περικλή. Δικάστηκε και η αθώωσή της στηρίχθηκε στο συναισθηματικό ξέσπασμα του Περικλή, του αγαπημένου πολιτικού των Αθηναίων.
Φημολογείται, ότι ο Φειδίας έδωσε τα χαρακτηριστικά της Ασπασίας στο χρυσελεφάντινο άγαλμα της Θεάς Αθηνάς, που κοσμούσε τον Παρθενώνα. Η πράξη του αυτή θεωρήθηκε βλάσφημη και οδήγησε στην καταδίκη του γνωστού γλύπτη.
Θεοδώρα – 540 μ.Χ.
Η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, σύζυγος του Ιουστινιανού, παρουσιάζει λίγες ομοιότητες με την εικόνα της Θεοδώρας στα νιάτα της. Εργαζόταν σε οίκους ανοχής και σε φτηνές θεατρικές παραστάσεις, όπου αναδείκνυε τα σωματικά της κάλλη περισσότερο από ότι το δραματικό της ταλέντο. Η απόφαση του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού, να κάνει γυναίκα του και Αυτοκράτειρα μία πρώην ιερόδουλη, ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις.
Οι ικανότητές της στα θέματα διακυβέρνησης δεν άργησαν να φανούν. Σημαδιακή ήταν η συνεισφορά της στη Στάση του Νίκα, όπου με τον παθιασμένο λόγο της, έπεισε τον Ιουστινιανό να μην εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη και να παλέψει για τον θρόνο του.
Σημαντική ήταν η συμβολή της στην αρχιτεκτονική αναγέννηση της Κωνσταντινούπολης, καθώς την περίοδο της βασιλείας της με τον Ιουστινιανό χτίστηκαν τα αριστουργήματα που προκαλούν τον θαυμασμό έως τις μέρες μας.
Αν Μπολίν – 1522
Η επεισοδιακή σχέση της Αν Μπολίν με τον βασιλιά της Αγγλίας, Ερρίκο τον 8ο, προξένησε συνταρακτικές αλλαγές στο πολιτικό κατεστημένο της Τουδορικής Αγγλίας.
Ο Ερρίκος ήταν ήδη παντρεμένος με την καθολική Καταλίνα της Αραγονίας, όταν γνώρισε και ερωτεύτηκε την Αν. Στην προσπάθειά του να ακυρώσει τον γάμο του με την πρώτη του γυναίκα, ήρθε σε σύγκρουση με τον Πάπα και την καθολική εκκλησία. Αποτέλεσμα ήταν, η απόσχιση της Αγγλικανικής εκκλησίας από το Βατικανό.
Κατά τη διάρκεια της τριετούς βασιλείας της, η Αν κατάφερε να αποκαταστήσει τις ταραγμένες Αγγλογαλλικές σχέσεις και έστρεψε την Αγγλικανική εκκλησία στον προτεσταντισμό. Η αδυναμία της να γεννήσει έναν βασιλικό διάδοχο, οδήγησε στη φυλάκισή της στον Πύργο του Λονδίνου και στον αποκεφαλισμό της. Κληρονομιά άφησε την κόρη της Ελισάβετ, που έμελλε να γίνει η σημαντικότερη μονάρχης της Βρετανίας.
Νταϊάν ντε Πουατιέ – 1534
Άλλη μία βασιλική ερωμένη, που τα καθήκοντά της ξεπέρασαν αυτά της τυπικής ερωμένης. Η Νταϊάν ντε Πουατιέ ήταν η επίσημη σύντροφος του Ερρίκου του 2ου της Γαλλίας, για 15 χρόνια, μέχρι και τον θάνατό του.
Η Νταϊάν διατηρούσε σταθερή αλληλογραφία με πολλούς απ’ τους πολιτικούς συμμάχους του βασιλιά της Γαλλίας και συνήθιζε να υπογράφει τις βασιλικές επιστολές με το «HenriDiane», δηλαδή «ΕρρίκοςΝταϊάν».
Τέτοια ήταν η δύναμή της στη βασιλική αυλή του Ερρίκου του 2ου, που όταν ο Πάπας Παύλος ο 3ος έστειλε ένα χρυσό τριαντάφυλλο ως δώρο στη σύζυγο του βασιλιά της Γαλλίας, δεν ξέχασε να στείλει κι ένα κολιέ με μαργαριτάρια στην «παράνομη» ερωμένη του.
Μετά τον ξαφνικό θάνατο του Ερρίκου, το 1559, ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης η γυναίκα του, Κατερίνα των Μεδίκων και έδιωξε την Νταϊάν από τη βασιλική αυλή. Η τελευταία πέρασε την υπόλοιπη ζωή της στην αφάνεια.
Νελ Γκουΐν / Μπάρμπαρα Βιλιέρς – 1660
Ο καλόκαρδος βασιλιάς της Αγγλίας, Κάρολος ο 2ος, έχει μείνει γνωστός στην ιστορία για τις ερωμένες του. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Ερρίκο τον 8ο, καμία από τις αγαπημένες του δεν κατέληξαν στη φυλακή, ή αποκεφαλισμένες. Αντιθέτως, ο κόσμος τις αντιμετώπιζε με σεβασμό και η δύναμή τους έφτανε αυτή των βασιλικών συμβούλων.
Γνωστότερες είναι δύο. Η Μπάρμπαρα Βιλιέρς, Κόμισσα του Καστλμέιν και η ηθοποιός Νελ Γκουΐν. Η Μπάρμπαρα συντρόφευσε τον Κάρολο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του και μαζί είχαν έξι παιδιά.
Η Νελ Γκουΐν είχε λαϊκές ρίζες. Πούλαγε πορτοκάλια στους δρόμους της Αγγλίας και αργότερα, όταν επετράπη στις γυναίκες να παίζουν στο θέατρο, έγινε ηθοποιός. Απόγονός της ήταν η λατρεμένη βασιλική μορφή της Βρετανίας, η Λαίδη Νταϊάνα.
Μαντάμ ντε Πομπαντούρ – 1745
Η επίσημη ερωμένη του Γάλλου μονάρχη, Λουδοβίκου του 15ου. Η δύναμη και τα πλούτη της έφτασαν σε αμύθητα επίπεδα και οι σύμβουλοι του βασιλιά συνήθιζαν να απευθύνονται πρώτα σε εκείνη κι έπειτα στον ίδιο τον Λουδοβίκο.
Υπήρξε αποφασιστικός παράγοντας στον πόλεμο της Γαλλίας εναντίον της Πρωσίας και μετά την παταγώδη ήττα της Γαλλίας και την ακόλουθη οικονομική κρίση, δούλεψε σκληρά, για να συγκεντρώσει έσοδα για το παλάτι.
Το στίγμα της άφησε και στα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα της εποχής. Η Place de la Concorde, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Παρισιού, κατασκευάστηκαν υπό την πλήρη επίβλεψή της.
Γουόλις Σίμσον – 1934
Η περίπτωση της Γουόλις Σίμσον διαφέρει από τις προηγούμενες, καθώς ούτε η ίδια, ούτε ο σύζυγός της, Βασιλιάς Εδουάρδος ο 8ος της Αγγλίας, έμειναν στον θρόνο αρκετό χρόνο, ώστε να κυβερνήσουν.
Η Γουόλις ήταν Αμερικάνα, διαζευγμένη και ήδη στον δεύτερο γάμο της, όταν γνώρισε τον μελλοντικό Βασιλιά της Αγγλίας. Μετά από δύο χρόνια «παράνομης» σχέσης, η Γουόλις πήρε διαζύγιο από τον τότε σύζυγό της, για να παντρευτεί τον Εδουάρδο.
Η απόφαση του βασιλικού κληρονόμου να παντρευτεί μία κοινή θνητή, που είχε δύο διαζύγια στο ιστορικό της, ήταν το λιγότερο προκλητική. Ο Εδουάρδος αναγκάστηκε να παραιτηθεί απ’ τον θρόνο, για να αποφύγει συνταγματικό επεισόδιο.
Η Γουόλις και ο Εδουάρδος έμειναν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής τους, αλλά δε βρέθηκαν ποτέ στον βρετανικό θρόνο.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Οι ερωμένες του Μεγάλου Ναπολέοντα, που έστελνε ακόμη και στο θάνατο τους συζύγους τους και οι απιστίες της Ζοζεφίνας, που τον περιφρονούσε…
Ειδήσεις σήμερα:
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Ιάσων Τριανταφυλλίδης σε ηλικία 61 ετών
- Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για το δυστύχημα στα Τέμπη. Η φωτιά και το παράνομο εμπόρευμα πίσω από τους 57 νεκρούς
- DeepSeek. Τι είναι το φτηνό κινεζικό chatbot AI που φέρνει αναταράξεις στην τεχνητή νοημοσύνη
- Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στο Μίμη Δομάζο. «Αθάνατος ο Στρατηγός του Παναθηναϊκού»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ