Τον Απρίλιο του 1945 ο Μουσολίνι μαζί με την ερωμένη προσπάθησε να διαφύγει στην Ελβετία, αλλά πιάστηκε αιχμάλωτος από Ιταλούς παρτιζάνους. Ο Βάλτερ Αουντίσιο έλαβε εντολή να τον εκτελέσει.
Αργά το απόγευμα της 28ης Απριλίου 1945, ο «Συνταγματάρχης Βαλέριο», ψευδώνυμο του Βάλτερ Αουντίσιο, κρατούσε στα χέρια του ένα μικρό αυτόματο όπλο. Βρισκόταν σε ένα απομακρυσμένο σπίτι στο χωριό Ντόνγκο κοντά στην λίμνη Κόμο στην βόρεια Ιταλία. Απέναντι του στέκονταν ο Μπενίτο Μουσολίνι και η ερωμένη του, Κλαρέτα Πετάτσι.
«Με εντολή της γενικής διοίκησης του «Corpo Volontari Della Liberta» είμαι επιφορτισμένος με την αποστολή να αποδώσω δικαιοσύνη στον ιταλικό λαό» είπε ο Αουντίσιο και τράβηξε την σκανδάλη. Τίποτα δεν έγινε. Το όπλο μπλόκαρε. Το ίδιο έγινε και με το πιστόλι του.
Πήρε το υποποπολυβόλο ενός παρτιζάνου που βρισκόταν δίπλα του και ξεκίνησε να πυροβολεί με μανία. Ο Μπενίτο έπεσε στο έδαφος. Το ίδιο και η Κλαρέτα. Ήταν και οι δυο τους νεκροί.
Μετά την εκτέλεσή τους, τα δύο άψυχα σώματα μεταφέρθηκαν μέσα σε ένα φορτηγάκι στο Μιλάνο. Τα πτώματα τους κρεμάστηκαν μαζί με άλλων υποστηρικτών του φασισμού στην πλατεία Λορέτο. Το κορμί του Μουσολίνι μάλιστα έμεινε κρεμασμέενο για αρκετές μέρες, όπου και εξευτελιζόταν από τους περαστικούς.
«Δεν πυροβόλησα έναν άνθρωπο, αλλά ένα κατώτερο ον…»
Η εκτέλεση του Μουσολίνι διατάχθηκε από την 52η Ταξιαρχία Γκαρμπάλντι του «Corpo Volontari Della Liberta» (Σώμα Εθελοντών για την Ελευθερία).
Το αίτημα της εκτέλεσης δόθηκε από την Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης , τους καθοδηγητές της αντίστασης, που όριζε την θανατική καταδίκη των ηγετών της φασιστικής ιεραρχίας.
Ο άνθρωπος που πήρε την ευθύνη για τον θάνατο του Μπενίτο Μουσολίνι ήταν ο «Συνταγματάρχης Βαλέριο» το ψευδώνυμο του Βάλτερ Αουντίσιο.
Τρία χρόνια μετά, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας αποκάλυψε την πραγματική ταυτότητα του εκτελεστή του Μουσολίνι, μια εποχή που δεν ανησυχούσε για τυχόν φασιστικά αντίποινα.
Ο ίδιος λίγα χρόνια αργότερα μίλησε για το τέλος του δικτάτορα:
«Είχα την αίσθηση ότι δεν πυροβολούσα έναν άνθρωπο, αλλά ένα κατώτερο ον. Ο Μουσολίνι έτρεμε, δεν έδειξε πίστη σε τίποτα. Δεν υπήρχε καμία αξιοπρέπεια στον θάνατό του. Πέθανε πολύ χειρότερα από τους υπόλοιπους ηγέτες του φασισμού»
Όταν κάποιος τον ρώτησε γιατί δεν δέχτηκε το αίτημα του Μουσολίνι να δει έναν παπά πριν θανατωθεί, ο Αουντίσιο απάντησε « Συνειδητοποιώντας τι έκανε αυτός ο άνθρωπος στην Ιταλία, υπήρχε ποτέ περίπτωση να ανησυχήσω για την ψυχή του;»
Τα άλλα σενάρια για την εκέλεση του Μουσολίνι
Ο Βάλτερ Αουντίσιο περιέγραψε πως σκότωσε τον αδίστακτο δικτάτορα. Ωστόσο το πρόσωπο του εκτελεστή έχει αμφισβητηθεί.
Ο άνθρωπος που συνέλαβε τον Μουσολίνι, ο Ούρμπανο Λατσάρο, στο βιβλίο του, «Dongo: la Fine di Mussolini» (Ντόνγκο: το τέλος του Μουσολίνι) που δημοσιεύτηκε το 1962, έγραψε ότι «ο Συνταγματάρχης Βαλέρι δεν ήταν ο Βάλτερ Αουντίσιο, αλλά ο Λουίτζι Λόνγκο». Ο Λόνγκο υπήρξε γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας από το 1964 έως το 1972.
Ο δημοσιογράφος Τζόρτζιο Πισανό υποστήριξε ότι η δολοφονία των Μουσολίνι και Πετάτσι είχε προηγηθεί και η εκτέλεση κοντά στη λίμνη Κόμο ήταν σκηνοθετημένη. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι εκτελεστής δεν ήταν μόνο ο Λόνγκο αλλά και ο Σάντρο Πετίνι, μελλοντικός πρόεδρος της Ιταλίας.
Τέλος, υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι ο Μουσολίνι και η ερωμένη του αυτοκτόνησαν έπειτα από κατάποση κυανιούχων καψουλών.
Ποιος ήταν ο Βάλτερ Αουντίσιο
Ο Βάλτερ Αουντίσιο γεννήθηκε στην Αλεσάντρια της Ιταλίας στις 28 Ιουνίου 1909.
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης δούλεψε ως καπελάς στην διάσημη εταιρεία «Borsalino». Το 1931 και ενώ εργαζόταν ως λογιστής, έγινε ενεργό μέλος σε μια μυστική αντιφασιστική ομάδα. Τρία χρόνια αργότερα πράκτορες της ιταλικής αστυνομίας τον συνέλαβαν και τον καταδίκασαν σε πέντε χρόνια εξορίας στο νησί Πόντσα.
Όταν επέστρεψε βρήκε εργασία στην Φασιστική δημόσια υπηρεσία αλλά υπογείως οργάνωνε τις πρώτες αντιστασιακές μονάδες στην περιοχή της Κασάλε Μονφεράτο. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας και μέχρι την εκτέλεση του Μουσολίνι είχε καταφέρει να γίνει η κυρίαρχη φωνή και φιγούρα του αντιστασιακού κινήματος στο Μιλάνο.
Μετά το τέλος του πολέμου, ο Αουντίσιο ακολούθησε πολιτική καριέρα. Με το Κομμουνιστικό Κόμμα εξελέγη στην ιταλική Βουλή ενώ το 1963 εισήλθε στην ιταλική Γερουσία.
Στις 11 Οκτωβρίου 1973 άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από καρδιακή προσβολή. Από το 1968 εργαζόταν στην ιταλική εταιρεία βενζίνης Ένι, όταν απέτυχε να επανεκλεγεί.
Δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, εκδόθηκαν τα απομνημονεύματά του που έφεραν την ονομασία «In nome del popolo italiano» ( στο όνομα του λαού της Ιταλίας).
Η “British Pathé Unissued” δημοσίευσε την τρίλεπτη ταινία “The Man Who Shot Mussolini”με στιγμιότυπα του Βάλτερ Αουντίσιο, μεταξύ άλλων από την ομιλία του στην Βασιλική του Μαξεντίου:
Πηγή αρακτηριστικής εικόνας: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το τελευταίο έγκλημα του Μουσολίνι. Ο Ιταλός δικτάτορας οδηγεί στον θάνατο χιλιάδες εφήβους…
Ειδήσεις σήμερα:
- Δέκα χρόνια ετοίμαζε η Μοσάντ το σχέδιο με τους βομβητές που κατέρριψαν τη Χεζμπολάχ. Όσα αποκάλυψαν δυο στελέχη
- Συνελήφθησαν σπουδαστές της Σχολής Ικάρων έξω από την Αγία Σοφία γιατί ύψωσαν ελληνική σημαία
- Aπό το Φεβρουάριο το νέο διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος. Πότε θα είναι φθηνότερο
- Έγινε η mega κλήρωση φορολοταρίας της ΑΑΔΕ. Δείτε αν κερδίσατε 100.000 ευρώ
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ